2021. június 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tanévzáró koncert-körút A dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban a tanévzárás alkalmával a Bojtorján Együttes tart jótékonysági koncert körutat. Ma este 8 órakor Medgyesen, holnap szintén este 8 órakor Tusnádon lesz a koncert. Június 17-én, csütörtökön délután 6 órakor Csíksomlyón, június 18-án, pénteken délután 5 órakor Klézsén lép fel az együttes. Június 19-én, szombaton délután 3 órakor pedig Kézdivásárhelyen. A körút június 20-án, vasárnap Csutakfalván zárul. A helyi Szent Margit napközi otthon 15 éves évfordulója alkalmából ezen a napon délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét mutat be Böjte Csaba atya a Szent Margit kápolnában. Ezt követően a gyerekek rövid műsort adnak elő, 12 órától pedig a Bojtorján együttes koncertjét hallhatják a résztvevők.

Ifjúsági szentségimádás A Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda programjának megfelelően június 17-én, csütörtökön este 8 órakor a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban szentségimádást tartanak a fiataloknak.

Tábor sérült gyermeket nevelő családoknak A KiSérŐ Tábor lehetőség ismerkedésre, kikapcsolódásra és a fejlődésre olyan családok számára, ahol sérült gyermeket nevelnek. A tábor programja lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők ismerkedjenek, megosszák tapasztalataikat, előadásokat hallgassanak gyermekük elfogadása, fejlesztése, integrációja témában. A KiSérŐ tábor erőforrást jelent a későbbi mindennapok küzdelmeiben. A tábor a szelterszi, Szent Gellért Rehabilitációs és rekreációs Házban lesz június 18-20 között. Jelentkezni a 0741-799581-es telefonszámon vagy a szga@szga.ro e-mail-címen lehet.

Búcsú Szamosújváron A szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. Az ünnepi szentmise június 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik, a szentbeszédet Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kolozsvári Verbum Egyesület igazgatója mondja. A szentmisén jelen lesz Kovács Gergely a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, örmény apostoli kormányzó.

Szabadulni vágyom A függőségből való szabadulás vágya kilátástalannak tűnhet. Az ember, akin eluralkodott a függőség, bár keresi a józanság útját, elfáradhat. Ilyenkor szükséges a megerősítés a szenvedélybetegnek és hozzátartozónak, hogy nincs egyedül ebben a küzdelmében, van segítség, és élet fakadhat a legváratlanabb helyeken is. A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a Segítőnővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez július 15-18 között Székelyudvarhelyen, a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban. Érdeklődni és jelentkezni Kedves Ritánál lehet július 9-én déli 12 óráig a 0753-193665-ös telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: A meteorológusok szerint ismét hangsúlyossá válik a légköri instabilitás, záporok, zivatarok, villámlás-dörgés, erős szél és jégeső várható. Hétfő délelőttől szerda éjfélig a légköri instabilitás az egész országra kiterjed. Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, 25-30 liter négyzetméterenként, de helyenként akár 50 l/nm is eshet. Délután 19 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a fenyőkúti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Búcsú Brassóban Ma tartják a brassói ferences templomban a Szent Antal-napi búcsút, melynek keretében liliomokat is szentelnek. 9 órakor magyar nyelvű, délután 5 órától román nyelvű szentmisét mutatnak be.

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére A nagykilenced lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is. A kilenced minden hónap harmadik szerdáján délután 6 órakor szentmisével kezdődik, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik. A kilenced hatodik alkalma holnap este lesz, melynek témája „Kirisztus gondviselő oltalmazója.” A csíksomlyói kegytemplomban is szerdánként az esti szentmise előtt egy negyedórával, háromnegyed 6 órától elvégzik a Szent József nagykilenced soron következő imáját, az igehirdetésében pedig Szent József alakját állítják példaképül a mai hívők elé.

Emlékmű állítás Nagyenyeden A Nagyenyedi Római Katolikus Plébánia és a Történelmi Vitézi Lovagrend Egyesület emlékművet állít Csávossy György költő és borász tiszteletére. Az eseményre június 20-án, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét követően kerül sor a nagyenyedi római katolikus plébániatemplom kertjében.

Hálaadó szentmise A gyulafehérvári főszékesegyházban 1981. június 21-én Jakab Antal püspök pappá szentelte Pál József Csaba temesvári megyéspüspököt és Sima Mihai krassócsörgői plébánost. Az évforduló alkalmából a Főpásztor és a krassócsörgői plébános június 21-én, hétfőn a Máriaradnai bazilikában a 11 órakor kezdődő hálaadó szentmise keretében köszönik meg a Jóistennek ezt a 40 évet és imádkoznak mindazokért, akik ez idő alatt Isten Országának építésében őket támogatták. A szentmisét magyar, román, német és horvát nyelven mutatják be.

Fiú ministráns tábor A korábbi évek hagyományához híven az idén is megszervezik az egyházmegyei fiú ministránstábort július 1–4. között Csíkszeredában, a Segítő Mária Líceum kollégiumában. A járványhelyzet miatt legtöbb 80 ministráns vehet részt a táborban. Korosztály szerint a negyedik osztályt végzettektől a nyolcadikosokig jelentkezhetnek a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébániáinak aktív ministránsai. A tábor részvételi díja 120 lej fejenként. A táborba megérkezni július 1-jén, csütörtökön délután 4 és 6 óra között kell, a program délután 6 órakor kezdődik, és július 4-én, vasárnap délután 4 órakor zárul. A vasárnapi ünnepi szentmiséhez minden ministráns hozzon magával ministráns ruhát! Jelentkezni június 20-ig lehet a főszervező Simó Gáspár iskolalelkész e-mail-címén: gazsipap@hotmail.com.

Időjárás: A meteorológusok szerint ismét hangsúlyossá válik a légköri instabilitás, záporok, zivatarok, villámlás-dörgés, erős szél és jégeső várható. Hétfő délelőttől szerda éjfélig a légköri instabilitás az egész országra kiterjed. Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, 25-30 liter négyzetméterenként, de helyenként akár 50 l/nm is eshet. Délután 19 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 15.

About the author

Majoros Gabriella