2021. június 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Jubiláns papok megáldása
A jó Pásztor végtelen kegyelméből többen is emlékeznek ebben az évben pappá szentelésük 25. (ezüst), 50. (arany) illetve 60. (gyémánt) évfordulójára. Ezeken az évfordulókon egyházunk teljes búcsút biztosít, a szokott feltételek mellett, mind a jubiláns papnak, mind a jubileumi szentmiséjén résztvevőknek.
Kovács Gergely érsek meghívására, a jubilánsok a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban mutatnak be közösen hálaadó szentmisét, holnap délelőtt 11 órától.

Búcsú Brassóban
Keresztelő Szent János ünnepe, a brassói ferences templom búcsúja is. Az ünnepi szentmise június 24-én, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik, amelyben lesz magyar és román nyelvű prédikáció is.

FeltöltŐ
A FeltöltŐ egy dinamikus, modern, fiatalos zenére épülő alkalom, mely keresztény értékeket közvetít korcsoporttól függetlenül bárki számára. A program keretén belül magyarországi és erdélyi zenekarok váltják egymást a színpadon, valamint különböző felekezetű, egyszerű és ismert emberek tesznek tanúságot a hitükről.
FeltöltŐ célja, hogy a programra érkező emberek, illetve azok a helyiek, akik épp arra járnak, Istennel találkozzanak, és rájöjjenek, hogy a Vele való kapcsolatban élet és erő van.
A három napos rendezvény, június 25-27 között Gyergyószentmiklós több helyszínén fog zajlani párhuzamosan, létszámkorlátozással. Az előadók között találjuk Oláh Gergő és Andelic Jonathán magyarországi énekeseket, Csiszér László dicsőítővezetőt, dalszerzőt, illetve olyan zenekarokat, mint a Glory, CSIT Band, Első Lépés, Fundamentum, Daltutajok, Psallite, Fike Band és Kiút. A program zárásaként vasárnap egy ökumenikus istentiszteletre kerül sor.

Szentmise az érettségizőkért
Június 27-én vasárnap délelőtt, 11 órától, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban szentmisét mutatnak be az érettségizőkért.  Bízva az ima erejében, diákok, szülők és a helyi közösség együtt kérik Isten áldását!

Családos hétvége
A Katolikus Magyar Bibliatársulat kisgyerekes családok részére családos hétvégét szervez Gyimesfelsőlokon július 2-4. között. Ez a tábor jó alkalom a házastársi kapcsolat elmélyítésére, illetve közös családi nyaralásra az Ige fényében.
Jelentkezni lehet a gyongyvermagos@gmail.com e-mail-címen vagy a 0740-285277-es telefonszámon június 26-ig.

Gitártábor Tasnádszántón
Ébredj fel! címmel szervezik meg a IX. nagyváradi egyházmegyei gitártábort a tasnádszántói plébánián. A június 30 és július 4. között zajló programra 13 év fölötti, kezdő és haladó szinten gitározókat várnak.
Jelentkezni lehet a 0745-830742-es vagy a 0733-052599-es telefonszámok egyikén.

Időjárás: Az ország legnagyobb részén ma is a melegé lesz a főszerep, a Partiumban és a Bánátban a maximumok a 37 fokot is elérhetik. A délutáni illetve az esti órákban gomolyfelhők, helyenként záporok zivatarok alakulhatnak ki elsősorban a hegyvidéki területeken és az ország dél-keleti részén.
Hajnalban 10-15 fokra ébredhettünk, napközben 25-37 fokra kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kicsibükki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Egyházművészeti kiállítás
Több mint 250 év épített öröksége és közel négy évszázad egyházművészeti hagyatéka tekinthető meg a nagyváradi püspöki palota első emeletén megnyílt kiállításban, mely tartalmazza a püspökség vallásos festészeti és portrétárának legjelentősebb darabjait, a liturgikus ötvösgyűjteményt, élén az ország egyik legkülönlegesebb barokk műtárgyával, a Polentári-monstranciával. Emellett az érdeklődők megtekinthetik a textilgyűjtemény egy részét, amely olyan európai különlegességekkel büszkélkedik, mint Mária Terézia császárnő díszornátusa. A szakrális tárgyak mellett a látogatók bepillanthatnak Ferenc József és Erzsébet királyné váradi lakosztályába is.
A püspökség egyházművészeti gyűjteménye ideiglenes jelleggel kedden, csütörtökön és szombaton áll a látogatók rendelkezésére, belépés délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor. Szervezett csoportok a tourinfo@varad.org e-mail címen vagy a 0771-612 714-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Irodalmi karaván
Negyedik alkalommal indul felolvasókörútra az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája június 22. és 24. között. A karaván során Csíkszeredában, Kovásznán és Sepsiszentgyörgyön három fiatal erdélyi szerző lép közönség elé: André Ferenc költő, műfordító, slammer, Láng Orsolya költő, író, műfordító és Varga László Edgár költő, író, újságíró. A fellépőkkel Codău Annamária irodalomkritikus, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője beszélget.
Csíkszeredában a felolvasóestre ma délután 5 órától kerül sor a Kájoni János Megyei Könyvtárban.
Holnap délután Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházba várják az érdeklődőket.
Június 24-én, csütörtökön Kovásznán délután 5 órakor a Városi Művelődési Házban lesz a felolvasóest.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor tavaly decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! c. imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
A kilenced hetedik alkalmára június 26-án, szombaton délután 6 órától kerül sor, melynek témája Imádkozzunk a mindennapi kenyérért, a bárminemű – szellemi-fizikai – munkában dolgozókért!
Elmélkedést tart Bara László Marosvásárhely-meggyesfalvi plébános
Az imaalkalomra első sorban a vállalkozókat, munkaadókat várják, de ugyanakkor hívnak minden imádkozni vágyó embert is.

Időjárás: Az ország legnagyobb részén ma is a melegé lesz a főszerep, a Partiumban és a Bánátban a maximumok a 37 fokot is elérhetik. A délutáni illetve az esti órákban gomolyfelhők, helyenként záporok zivatarok alakulhatnak ki elsősorban a hegyvidéki területeken és az ország dél-keleti részén.
Hajnalban 10-15 fokra ébredhettünk, napközben 25-37 fokra kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 22.

About the author

majoros gabriella