2021. június 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Irodalmi karaván
Negyedik alkalommal indult felolvasókörútra az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája. A karaván során három fiatal erdélyi szerző lép közönség elé: André Ferenc költő, műfordító, slammer, Láng Orsolya költő, író, műfordító és Varga László Edgár költő, író, újságíró. A fellépőkkel Codău Annamária irodalomkritikus, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője beszélget.
Ma délután Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházba várják az érdeklődőket.
Június 24-én, csütörtökön Kovásznán délután 5 órakor a Városi Művelődési Házban lesz a felolvasóest.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor tavaly decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. Minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
A kilenced hetedik alkalmára június 26-án, szombaton délután 6 órától kerül sor, melynek témája Imádkozzunk a mindennapi kenyérért, a bárminemű – szellemi-fizikai – munkában dolgozókért!
Elmélkedést tart Bara László Marosvásárhely-meggyesfalvi plébános
Az imaalkalomra első sorban a vállalkozókat, munkaadókat várják, de ugyanakkor hívnak minden imádkozni vágyó embert is.

Szentmise az érettségizőkért
Június 27-én vasárnap délelőtt, 11 órától, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban szentmisét mutatnak be az érettségizőkért.  Bízva az ima erejében, diákok, szülők és a helyi közösség együtt kérik Isten áldását!

Kincses-sziget-gyerektábor
A Katolikus Magyar Bibliatársulat július 11-14. között gyerektábort tart I–VI. osztályos diákok részére Gyimesfelsőlokon.
Jelentkezni lehet június 27-ig a szilamer120@gmail.com e-mail-címen vagy a 0754-644351-es telefonszámon hétköznapokon délután 4 és este 8 óra között és hétvégén bármikor.

Régizene fesztivál
Javában zajlanak a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előkészületei, amely idén július 10-18 között, várja a régizenét kedvelő közönséget. A hagyományokhoz híven idén is számos külföldi és hazai zenekar lép fel a fesztiválon.
A fesztivál kísérőrendezvényeként zenés, gasztronómiai és természetjáró kalandokat kínál az érdeklődőknek.
A fesztivállal párhuzamosan, július 11-16. között zajlik a Régizenei Nyári Egyetem. A diákok idén is hat mesterkurzus közül választhatnak.
A mesterkurzusra július 4-ig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni. További részletek a regizene.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: Az ország teljes területét érintő, hőségre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A hőhullám fokozatosan az egész országra kiterjed. Ma a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Máramarosban és Erdély nyugati és északnyugati részében, holnap és pénteken az ország minden régiójában. A csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok körül alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kelementelki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Lelkigyakorlat Szárhegyen
Az előző évekhez hasonlóan a szárhegyi ferences kolostorban papoknak és szerzeteseknek olyan hagyományos lelkigyakorlaton való részvételre adnak lehetőséget, ahol a napi két elmélkedés mellett teljes csendben lehetnek. A helyek száma korlátozott, mivel minden egyes résztvevő – hogy ne zavarják egymást – külön szobában lesz elhelyezve.
A lelkigyakorlat július 12-16 között lesz a szárhegyi ferences kolostorban.
Jelentkezi lehet a laczkodanaklet@gmail.com, 0737- 016003-as telefonszámon.

Esszépályázat Kárpát-medencei magyar diákok számára
A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap, a Széchenyi-évhez kapcsolódóan Széchenyi hite témában írt ki pályázatot a Kárpát-medencében élő magyar diákok számára.
A résztvevők arról készíthetnek pályamunkát, miként mutatkozik meg a Krisztus-követő ember hite és bátorsága Gróf Széchenyi István cselekedeteiben.
A pályaműveket július 15-ig kell beküldeni az info@szechenyicsalad.hu e-mail-címre, pdf-formátumban.
A legjobb pályamunkákat beküldők az értékes tárgyjutalmak mellett meghívást kapnak a nyári Stádium-táborba, valamint a Széchenyi István Tudományos Diákkonferenciára is. A szakmai bírálóbizottságok által kiválasztott pályamunkákat a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlapban is közlik.

Szabadulni vágyom
A függőségből való szabadulás vágya kilátástalannak tűnhet. Az ember, akin eluralkodott a függőség, bár keresi a józanság útját, elfáradhat.
Ilyenkor szükséges a megerősítés a szenvedélybetegnek és hozzátartozónak, hogy nincs egyedül ebben a küzdelmében, van segítség, és élet fakadhat a legváratlanabb helyeken is.
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a Segítőnővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez július 15-18 között Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.
Érdeklődni és jelentkezni Kedves Ritánál lehet július 9-én déli 12 óráig a 0753-193665-ös telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Az ország teljes területét érintő, hőségre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A hőhullám fokozatosan az egész országra kiterjed. Ma a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Máramarosban és Erdély nyugati és északnyugati részében, holnap és pénteken az ország minden régiójában. A csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok körül alakulnak. Az éjszaka sem hoz jelentős lehülést, a reggeli hőmérsékletek is 18-22 fok között alakulnak.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 23.

About the author

majoros gabriella