2021. június 24. – Hírek és programjánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  bogárfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Keresztelő Szent János búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Keresztelő Szent János ünnepe, a brassói ferences templom búcsúja is. Az ünnepi szentmise ma délután 5 órakor kezdődik, amelyben lesz magyar és román nyelvű prédikáció is.
A temesvári egyházmegyében az újmoldovai közösség ma délelőtt fél 12 órától ünnepli a templombúcsút. a liturgia főcelebránsa Dirschl Johann általános helynök. Magyar nyelven Dumitresc Mihai lugosi plébános, román nyelven Lucacela Davor orsovai plébános, cseh nyelven Přelauček Josef szörénybuzási plébános mond szentbeszédet.

Erdővidéki hétköznapok
A Kovászna megye északnyugati sarkában elterülő erdővidéken 2019-ben és 2020-ban szervezett, Orbán Balázs nevét viselő fotótáborok anyagából nyílik kiállítás Csíkszeredában.
Az évente más-más tájegységen szervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak megörökítése.
A kiállítást ma délután 6 órától a csíkszeredai Megyeháza Galériában Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa nyitja meg.
A tárlat július 27-ig lesz látogatható.

Péterfillérek-gyűjtés
Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostol ünnepén a temesvári egyházmegye templomaiban idén is megszervezik a szokásos Péterfillérek-gyűjtést. Ahogy a plébániák a hívek adományából élnek, ugyanúgy az Egyház központi kormányzásához szükséges anyagi háttér nagy részét is az egyházmegyék biztosítják. Az aznapi perselyezés mellett a hívek személyes adományaikkal is hozzájárulhatnak a Szentatya kiadásaihoz.

Gitártábor Tasnádszántón
Ébredj fel! címmel szervezik meg a IX. nagyváradi egyházmegyei gitártábort a tasnádszántói plébánián. A június 30 és július 4. között zajló programra 13 év fölötti, kezdő és haladó szinten gitározókat várnak.
Jelentkezni lehet a 0745-830742-es vagy a 0733-052599-es telefonszámok egyikén.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai és a holnapi napra vonatkozóan vörös jelzésű kánikulariadót bocsátott ki Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyére.
A figyelmeztetés szerint ezekben a megyékben 39-41 Celsius-fok körül is alakulhatnak a hőmérsékleti értékek, éjszaka pedig 20-24 foknál nem lesz hűvösebb. A kánikula kellemetlen hőérzettet okozhat.
A napokban országszerte melegre kell számítani, a többi megyékben is narancsárga illetve sárga jelzősű riasztás van érvényben.
Figyeljük oda a megfelelő folyadék bevitelre, és ha tehetjük ne tartozkódjunk a szabadban a legmelegebb órákban.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 24.

About the author

majoros gabriella