2021. június 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Papszentelés Gyulafehérváron Kovács Gergely érsek ma, Szent Péter és Szent Pál apostolfejedelmek ünnepén a gyulafehérvári székesegyházban szenteli pappá a ditrói Küsmődi Csongor-Ignác, a csíkszentimrei László Zsolt, a segesvári Miklós Szilárd és a máréfalvi Olasz Béla diakónusokat. A 11 órától kezdődő szentmisét a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Templom.ro és Mária Rádió Erdély élőben közvetíti. Imádságos lélekkel kapcsolódjunk be az ünneplésbe, és imádkozzunk az áldozópapjelöltekért!

Búcsú Csíksomlyón A csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplom búcsúját ma délután fél 1 órai kezdettel tartják, ünnepi szónok Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelkiigazgatója.

Gitártábor Tasnádszántón Ébredj fel! címmel szervezik meg a IX. nagyváradi egyházmegyei gitártábort a tasnádszántói plébánián. A június 30 és július 4. között zajló programra 13 év fölötti, kezdő és haladó szinten gitározókat várnak. Jelentkezni lehet a 0745-830742-es vagy a 0733-052599-es telefonszámok egyikén.

Zarándoklat Máriacsiklovára Sarlós Boldogasszony ünnepe, július 2-a a hegyvidéki főesperesség horvát nemzetiségű katolikus közösségeinek hagyományos zarándoknapja Máriacsiklovára. Az ünnepi program már július 1-jén megkezdődik, este 8 órakor a zarándokok szentmisén vesznek részt, amelynek főcelebránsa Pál József Csaba megyéspüspök. Július 2-án, pénteken reggel 8 órai kezdettel a horvát nemzetiségű közösségek számára mutatnak be szentmisét a kegytemplomban. Ezt követően délelőtt fél 10 órakor bolgár nyelven 11 órakor német, román és magyar nyelven mutatnak be szentmisét.

Régizene fesztivál Javában zajlanak a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előkészületei, amely idén július 10-18 között, várja a régizenét kedvelő közönséget. A hagyományokhoz híven idén is számos külföldi és hazai zenekar lép fel a fesztiválon. A fesztivál kísérőrendezvényeként zenés, gasztronómiai és természetjáró kalandokat kínál az érdeklődőknek. A fesztivállal párhuzamosan, július 11-16. között zajlik a Régizenei Nyári Egyetem. A diákok idén is hat mesterkurzus közül választhatnak. A mesterkurzusra július 4-ig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni. További részletek a regizene.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: Ma a napos idő mellett egy-egy zápor, esetleg zivatar minden országrészben előfordulhat. A délies szél csupán nyugaton élénkülhet meg. A nappali felmelegedés újra erősödik, a legmelegebb órákban már 30-38 fok valószínű. Országszerte visszatér a kánikula, ami elsősorban a szív- és keringési rendszer panaszaival élőket viselheti meg a legjobban. Alvászavarok, fáradékonyság, migrén jelentkezhetnek, csökken a fizikai és szellemi munkavégző képesség. Helyenként alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek környezetében fokozódhat a fülledtség, átmenetileg romolhat az asztmások állapota. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást!

MRE Hírszolgálat, 2021. június 29.

About the author

Majoros Gabriella