2021. június 30. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Megújult a székelyudvarhelyi ferencesek orgonája
Szent Péter és Pál apostolok főünnepén a székelyudvarhelyi ferences templomban az esti szentmisén gyűlt egybe a hívő közösség, hogy  a papsággal együtt adjanak hálát Istennek kegyelmeiért.
A búcsús szentmise kezdetén Urbán Erik rendi elöljáró és a szentmise főcelebránsa megáldotta a templom Papp Zoltán és csapata által felújított orgonáját, illetve a rendház és a templom felújított folyosóját is.
A felújított folyosórészen a kisgyerekes családoknak különítettek el egy teret, ahol a szentmisét kivetítőről tudják követni úgy, hogy közben a kisgyerekek a játszószőnyegen foglalhatják el magukat.
A szentmise végén, az áldás előtt rövid orgonakoncertre került sor.

Böjt és imanap a Mária Rádióval
A Mária Rádió Világcsaládja minden hónap első péntekére ima és böjt napot hirdet. Rendkívüli időket élünk és ez egy rendkívüli lehetőség, hogy felajánljuk imánkat és böjtünket Mária Szeplőtele Szíve szándékaira.
Július 2-án, pénteken a Mária Rádióban elvégezzük a négy rózsafüzér koszorút, déli 12 órakor az Úrangyala ima és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, a nagyváradi stúdió kápolnájából.

Fogadalmi búcsú Futásfalván
Július 2-án, pénteken déli 12 órától kezdődik a Sarlós Boldogasszony fogadalmi nagybúcsú a futásfalvi kegytemplom kertjében. A szentbeszédet Bodó Imre ny. Kézdi-Orbai széki főesperes, kézdiszárazpataki plébános mondja.

Primícia Segesváron
Miklós Szilárd újmisés július 3-án, szombaton délelőtt 11 órától bemutatja első ünnepélyes szentmiséjét a segesvári Szent József-plébániatemplomban.

Papszentelés Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti székesegyházban július 3-án, szombaton délelőtt 11 órakor Schönberger Jenő megyés püspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szenteli a nagybányai Daly Attila diakónust.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Örök szeretettel szeretlek címmel lelkigyakorlatot vezet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános július 23-25. között.
A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges július 19-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Elsőfokú, sárga és másodfokú, narancssárga jelzésű, szélviharra, jégesőre és felhőszakadásra vonatkozó riasztást adott ki ma délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több megyéjére.
A meteorológusok szerint ma délután két órától holnap déli 12 óráig az ország nagy részén rendkívül hangsúlyos lesz a légköri instabilitás, ami viharos szélben (a széllökések sebessége meghaladhatja a 80-90 kilométer/órás sebességet), gyakori villámlásban/dörgésben, nagy szemű jégesőben és felhőszakadásokban nyilvánul meg. A rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 35-50 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 60- 70 litert is. A feltámadó északnyugati szél pár fokos hőmérséklet-csökkenést hoz.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a feketehalmi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében idén is nyári hangverseny-sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán péntekenként este 7 órától, a kolozsvári Szentháromság (Piarista) templomban.
A KlausenMusik változatos programmal: szóló, kamarazene, orgonamuzsika, kórus és zenekari együttesre írt művekkel várja az érdeklődőket.
Az első előadásra július 2-án kerül sor, ahol az Intono vonósnégyes lép fel Trombitás István, Csibi Dávid, Jakabffy Edina és Jakabffy Kristóf közreműködésével.

Jubileumi ünnepség Resicabányán
Resicabánya július 3-án ünnepli a város és a vidék iparosodásának 250. évfordulóját. Ez alkalomból július 4-én, vasárnap a helyi Havas Boldogasszony templomban délelőtt fél 11 órai kezdettel Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be. A liturgia keretében román nyelven Bot Ioan Călin lugosi görög katolikus segédpüspök, magyar és német nyelven a temesvári Főpásztor mond szentbeszédet.

Ferences Biciklitúra
Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára a Ferences Biciklitúra (FerBiT). Szent Ferenc Naphimnusza ihletésében: tisztelegve a teremtés csodája és elkötelezve a teremtés védelme mellett. Az eltelt csaknem másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak az anyaországba, a máriapócsi kegyhelyre is.
Idén július 28-án Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról indul a kerékpáros zarándoklat, hogy Magyarfenes, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon augusztus elsejére megérkezzen Csíksomlyóra a Szűzanyához. A 14. Ferences Biciklitúrát a Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségében hirdették meg, „Minden forrásom belőled fakad” mottóval.
A biciklitúra zárónapját különlegesen akarják megünnepelni, hiszen találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost a csíksomlyói Hármashalom oltárhoz, ahol délután 1 órakor szentmisét mutatnak be, amit a csíkszeredai Role együttes koncertje követ, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd a NEK hivatalos himnuszát.
Jelentkezni július 15-ig lehet: a 0741-940171-es telefonszámon vagy a bonimreofm@yahoo.de e-mail címen.

Időjárás: Kánikula és magas hőmérsékleti értékekre lehet számítani a következő időszakban – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat június 28-a és július 11-e közötti periódusra vonatkozó előrejelzéséből.
A délutánok folyamán, de főként július elsejét követően hangsúlyossá válhat a légköri instabilitás, futó záporokra, felhőszakadásokra lehet számítani.
Hajnalban 12 és 24, délután 32 és 39 fok között alakul a hőmérséklet.
Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé extrém erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást!

MRE Hírszolgálat, 2021. június 30. 

About the author

majoros gabriella