2021.május 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Antal nagykilenced
A csíksomlyói kegytemplomban a Szent Antal tiszteletére bemutatott szentmisék keddenként reggel 8, délelőtt fél 11-től és este 6 órakor lesznek. A délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisét Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész, csíkdelnei plébános, az esti szentmisét pedig Kovács Antal ferences atya mutatja be Székelyudvarhelyről.
Az este 6 órakor kezdődő szentmisét A Mária Rádió élőben közvetíti.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise szintén kedden, délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédet Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja. A nagykilenced negyedik témája: Szent József – Szent Antal: a szeretet emberei… Én? Akik nem tudnak fizikailag részt venni a szentmisén a Barátok Temploma – Székelyudvarhely facebookoldalon kapcsolódhatnak be az élő közvetítésbe.
Déván a Páduai Szent Antal-plébániatemplomban a nagykilenced alkalmával a szentmise kedden este 7 órakor kezdődik.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék kedden délelőtt 10 és délután 6 órakor lesznek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmise keretében vendégpapok prédikálnak.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi.
A szentségimádási lánc következő alkalmát május 6-án, csütörtökön este 8 órai kezdettel Tamás József ny. segédpüspök vezeti. Szervezők: Csíki kerület, Segítő Mária Líceum, Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
A Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusainak és zenekarainak közös hangversenyére kerül sor május 7-én, este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében.
A hangversenyen fellép a Reménység Gyermekzenekar, a Szerenád kamarazenekar, a Campanella gyerekkórus, az Eufónia ifjúsági vegyeskar valamint a Marziale Fúvószenekar.
A hangversenyre jegyeket is lehet vásárolni, a teljes árú jegy 30 lejbe, a kedvezményes pedig 15 lejbe kerül. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es Hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatóak. A bérlettel rendelkező nézőknek az előadás előtti napokon helyjegyet kell váltaniuk a Városi Jegyirodában.
A Városi Jegyiroda hétfőtől csütörtökig reggel 9 és délután 4 óra között, pénteken reggel 9 és délután 1 óra között tart nyitva.

Időjárás: Ismét lehűl az idő, egy hidegfront érkezik.
Ma szeles időre számíthatunk, északon helyenként viharos lökések is lehetnek. Napközben nyugat kivételével eső, zápor kerül előtérbe. Hajnalban 0-5, délután 14-20 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a felsőszentgyörgyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Kereszt megtalálása búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Kézdiszentkereszten ma délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét. Meghívott szónok: Kovács József, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze.
Zetelakán május 3-án, hétfőn délután 6 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnep szónoka Gábor Zoltán aranymisés plébános Csíkszépvízről. A szentmise után megáldják az autókat.

Bérmálások a gyulafehérvári egyházmegyében
A kilyénfalvi plébániatemplomban ma délután, a tekerőpataki plébániatemplomban május 4-én, kedden, Marosfőn pedig május 5.-én, szerdán lesz bérmálás. A szentmisék minden nap délután 5 órakor kezdődnek.

Öröm útja – Plébániai zarándoklat
A Marosvásárhely-remeteszegi egyházközség idén 25 éves. Ebből az alkalomból plébániai zarándoklatot tartanak május 8.-án, szombaton Az öröm útja címmel, ahol stációról stációra haladnak, közösen énekelve, imádkozva, felidézve a negyedévszázad történetét. Indulás 10,00 órakor az Isuica Panzió elől.
Lelkigyakorlat gyászolóknak Gyimesfelsőlokon
Lelkigyakorlat lesz gyászolók részére a gyimesfelsőloki plébánián hétfőként, május 10 – július 12 között. A járványügyi helyzet miatt két csoport indul, az első csoport 17.00-19.30 között, a második csoport pedig 19.00 – 21.00 között.
A helyek száma korlátozott.
A lelkigyakorlat moderátora: Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.
Jelentkezni a 0742 698 166-os telefonszámon lehet, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mailcímen.

Boldoggá avatják Pater Jordant
Május 15-én Rómában boldoggá avatják Johann Baptist Jordant (Keresztről nevezett Ferenc, 1848–1918), az Isteni Üdvözítő Társasága rend szalvatoriánusok alapítóját. A szertartásra a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyházban kerül sor. A szalvatoriánus atyák gondozásában álló Temesvár III. – erzsébetvárosi plébánia jóvoltából a boldoggá avatási szertartást a templomban 11 órai kezdettel élőben közvetítik.

Időjárás: Ismét lehűl az idő, egy hidegfront érkezik.
Ma szeles időre számíthatunk, északon helyenként viharos lökések is lehetnek. Napközben nyugat kivételével eső, zápor kerül előtérbe. Hajnalban 0-5, délután 14-20 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021.május 03.

About the author

majoros gabriella