2021. május 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A csíksomlyói búcsú visszatér a nyeregbe
A csíksomlyói búcsú ünnepi szentmiséjét idén újra a nyeregben mutatják be. A csíksomlyói Ferences Rendház, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa tájékoztatása szerint a május 22-i csíksomlyói pünkösdi búcsú szervezésével kapcsolatos tudnivalókat várhatóan május 10-én, a szervezőkkel és a hatóságokkal közösen meghozott döntést követően közlik. Megerősítik, hogy a búcsú visszatér a somlyói nyeregbe, de sajnos még idén sem a korábbi években megszokott módon, hanem az aktuális járványügyi szabályozások figyelembe vételével.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában holnap egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Ima és böjtnap
A Mária Rádió Világcsaládja minden hónap első péntekére ima és böjt napot hirdet. Rendkívüli időket élünk és ez egy rendkívüli lehetőség, hogy felajánljuk imánkat és böjtünket Mária Szeplőtele Szíve szándékaira.
A Mária Rádióban május 7-én, pénteken elvégezzük a négy rózsafüzér koszorút, délelőtt 9 óra 20 perckor az örvendetes, délután 1 óra 20 perckor a fájdalmas, délután 4 óra 5 perctől a világosság és este 7 órakor a dicsőséges rózsafüzért.
Déli 12 órakor a Mennynek Királyné Asszonya és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, a nagyváradi stúdió kápolnájából.

Világi felnőtt hívek képzése
A temesvári egyházmegyében idén is folytatódik a világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata, amelynek célja a jézusi tanítványképzés. Olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a továbbképző, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben.
A sorozat következő előadását május 7-én, pénteken este 6 órától ugyancsak internetes kommunikációs felületen tartják. Az előadás témája Az Egyház, mint ünneplő közösség. Az Egyház és a liturgia.
Előadó: Diósi Dávid teológiai tanár, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola gazdasági igazgatója.

Időjárás: Ma hűvös lesz a reggel, az Erdélyi medence térségében gyenge fagy is előfordulhat, majd délutánra 16-22 fokig melegszik a levegő. Sok napsütésre van kilátás, csapadék a keleti határ mentén valószínű. A délies szél élénk, erős lesz.
Az erős, viharos szél ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat, illetve jelentősen ronthatja hőérzetünket.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csatószegi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Antal nagykilenced
A csíksomlyói kegytemplomban a Szent Antal tiszteletére bemutatott szentmisék keddenként reggel 8, délelőtt fél 11-től és este 6 órakor lesznek. A délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisét Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész, csíkdelnei plébános, az esti szentmisét pedig Kovács Antal ferences atya mutatja be Székelyudvarhelyről.
Az este 6 órakor kezdődő szentmisét A Mária Rádió élőben közvetíti.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise szintén kedden, délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédet Urbán Erik ferences tartományfőnök tartja. A nagykilenced negyedik témája: Szent József – Szent Antal: a szeretet emberei… Én? Akik nem tudnak fizikailag részt venni a szentmisén a Barátok Temploma – Székelyudvarhely facebookoldalon kapcsolódhatnak be az élő közvetítésbe.
Déván a Páduai Szent Antal-plébániatemplomban a nagykilenced alkalmával a szentmise kedden este 7 órakor kezdődik.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék kedden délelőtt 10 és délután 6 órakor lesznek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmise keretében vendégpapok prédikálnak.

Bérmálás Tekerőpatakon
A tekerőpataki plébániatemplomban ma, a délután 5 órakor kezdődő püspöki szentmise keretében 55 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségét.

Háló találkozó és lelkinap
A Katolikus Közösségek Hálózata „Érted haragszom, nem ellened” mottóval május 8-án, szombaton Kárpát-medencei találkozót tart élőben a világhálón.
A program reggel fél 9 órától délután 5-ig tart, melyben szerepel kiscsoportos beszélgetés, közös ima valamint Orosz István atya lelkesítő gondolatokat oszt meg a résztvevőkkel és Pécsi Rita neveléskutató előadása a harag kezeléséről.
Jelentkezni lehet május 5-ig az esemény facebook oldalán.

Lelkigyakorlat gyászolók részére
Lelkigyakorlat lesz gyászolók részére a gyimesfelsőloki plébánián hétfőként, május 10 – július 12 között. A járványügyi helyzet miatt két csoport indul, az első csoport délután 5 és este fél 8 óra között, a második csoport pedig este 7 és 9 óra között.
A helyek száma korlátozott. A lelkigyakorlat moderátora: Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.
Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mail címen lehet.

Időjárás: Ma hűvös lesz a reggel, az Erdélyi medence térségében gyenge fagy is előfordulhat, majd délutánra 16-22 fokig melegszik a levegő. Sok napsütésre van kilátás, csapadék a keleti határ mentén valószínű. A délies szél élénk, erős lesz.
Az erős, viharos szél ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat, illetve jelentősen ronthatja hőérzetünket.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 04.

About the author

majoros gabriella