2021. május 10. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt István Imre ferences testvér
Imre testvér 1979. október 26-án Csatószegen született, 2004. szeptember 5-én, Szécsényben öltötte magára Szent Ferenc ruháját a Kisebb Testvérek Rendjének Erdélyi Rendtartományában, ahol 2010. szeptember 8-án Csíksomlyón örökfogadalommal kötelezte el magát. Szolgálati helyei: 2009-től Székelyudvarhely, 2013-tól Déva, 2016-tól Brassó, 2020-tól Kolozsvár. Hosszas, türelemmel viselt betegségében nem veszítette el bizalmát és reményét a fölséges és dicsőséges Istenben, 2021. virágvasárnapjától pedig a Csíksomlyói Segítő Szűz kegyhelyén a ferences kolostorban készült az Úrral való találkozásra.
Imre testvér életének 42., szerzetességének 11. évében, a mai napon hunyt el.
István Imre testvér temetése május 12-én, szerdán délután 2 órakor a csíksomlyói kegytemplomban tartott engesztelő szentmisét követően a kegytemplom kriptájában lesz.

Hangszer pályázat
A Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége két éve ifjúsági kórust alapított, azóta több rendezvényen énekeltek. Most kéréssel fordulnak minden jóakaratú ember felé, támogatókat keresve hangszer vásárlásához.
Aki teheti és segíteni tud az jelentkezhet Szabo Tiberius ifjúsági lelkésznél a cdt.timisoara@yahoo.com e-mail címen, vagy Bukovics Erika-Mária nővérnél a sr.erika-maria@s-ms.org e-mail címen.

Imakilenced hivatásokért
Pünkösd ünnepét megelőzően, május 14-22. között a temesvári egyházmegye 9 plébániája internetes kommunikációs felületen imakilencedet tart a Szentlélek tiszteletére a hivatásokért, amelynek keretében a Szentlélek gyümölcseiről hangzanak el elmélkedések.
A minden nap este 7 órakor kezdődő lelki programot a Temesvár-gyárvárosi, a Temesvár-józsefvárosi, a lugosi, a boksánybányai, a lippai, a vingai, az arad-ségai és a resicabányai Szentháromság plébánia, valamint a piarista templom szervezi.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban május 15-én, szombaton a délelőtt 11 órától kezdődő szentmise keretében Kovács Gergely érsek diakónussá szenteli a főegyházmegye hat kispapját, a gyergyócsomafalvi Baróti Tibor, a csíkszenttamási Biró Károly, a csíkszentdomokosi Bőjte Csongor, a csíktaplocai Kerekes Péter-Miklós, a borszéki Mazai Tihamér és a hidegségi Timár József akolitust.
A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Időjárás: Erős felmelegedés veszi kezdetét sok napsütéssel, csapadékmentes idővel. Időnként vékony fátyolfelhők szűrhetik a napfényt. Enyhébb lesz a hajnal, napközben pedig igazi nyárias idő várható, 19-26 fok közötti értékekkel.
Többfelé lesz élénk, északnyugaton pedig erős lökések kísérhetik a déli-délkeleti szelet. A szelesebb tájakon élők körében felerősödhetnek a fejfájásos tünetek, nyugtalanság, ingerlékenység is jelentkezhet. A napos idő ugyanakkor jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyimesfelsoloki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Tavaszi tanulmányi papi lelkinapok
Ma kezdődik a gyulafehérvári főegyházmegyében az idei tavaszi rekollekció a következő beosztás szerint.
Első körben az előadó: Jakabos Barnabás SJ
Téma: Szerető közlés a családban. Szerető közlés pap és hívek között.
– Május 10-én, hétfőn: Kézdivásárhelyen
– Május 11-én, kedden: Sepsiszentgyörgyön
– Május 12-én, szerdán: Csíksomlyón
– Május 13-án, csütörtökön: Székelyudvarhelyen
Második körben az előadó: ifj. László István székelyszenttamási plébános
Téma: Az Apa szerepe a családban. A pap szerepe a közösségben.
– Május 10-én, hétfőn: Gyergyószentmiklóson
– Május 11-én, kedden: Marosvásárhelyen
– Május 12-én, szerdán: Kolozsváron
– Május 13-án, csütörtökön: Alvincen

FIF lelkinap
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség lelkinapot szervez május 28-29. között a gyimesbükki Deáky panziónál, ahova várják a lelkészség minden önkéntesét egy pihentető együttlétre. Lehetőség lesz találkozni egymással és a jó Istennel, de nem szolgálatban, hanem egy közös felüdülés céljából.
Jelentkezni a fif.ma oldalon található űrlap kitöltésével lehet.

Önismereti csoport
Önismereti csoport indul a pszichodráma módszerével és bibliodramatikus elemekkel Marosvásárhelyen.
Célja, közelebb kerülni azokhoz a bennünk levő életforrásokhoz, amelyek határhelyzetekben is hordozzák az életet; meghozott vagy meghozandó döntéseinkre fókuszálni, hogy szükség esetén újraírva őket, az életet tudják szolgálni; kapcsolatainkra rátekinteni, hogy elakadásaink kitisztulhassanak, a merevségeink rugalmassá váljanak.
A csoport vezetői Varga Péter Pius, pszichodráma vezető, kiképző Budapestről és Vormair Emese, teológus, lelkigondozó, Marosvásárhelyről.
A képzés május 28-30 között lesz és 20 órát foglal magába. Jelentkezni Vormair Emesénél a vormairemese@gmail.com e-mail címen, illetve Varga Péter Piusnál a vpp6106@t-email.hu címen lehet.

Változott a gyulafehérvári kisszeminárium felvételi időpontja
A Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum felvételi vizsgát hirdet fiúknak a 2021/2022-es tanévben induló IX. osztályának 24 helyére. Várják mindazokat, akik sikerrel elvégezték a VIII. osztályt, magaviseletük tízes, és 2021. szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket.
A megváltozott felvételi program alapján az I. szesszióban felvételizni szándékozók 2021. május 31-ig jelentkezhetnek a GMGK igazgatóságán plébánosuk vagy iskolai hitoktatójuk révén a következő elérhetőségek egyikén: tel./fax: 0258-819869, e-mail: gmgkdirector@gmail.com. Az aktuális program alapján 2021. június 7-14. között lehet beiratkozni a képességvizsgára szintén a fenti elérhetőségek egyikén. A képességvizsga és az anyanyelvi próba (abban az esetben, ha nem magyar tannyelvű iskolában végzett a felvételiző) június 15-18. között lesz.

Időjárás: Erős felmelegedés veszi kezdetét sok napsütéssel, csapadékmentes idővel. Időnként vékony fátyolfelhők szűrhetik a napfényt. Enyhébb lesz a hajnal, napközben pedig igazi nyárias idő várható, 19-26 fok közötti értékekkel.
Többfelé lesz élénk, északnyugaton pedig erős lökések kísérhetik a déli-délkeleti szelet. A szelesebb tájakon élők körében felerősödhetnek a fejfájásos tünetek, nyugtalanság, ingerlékenység is jelentkezhet. A napos idő ugyanakkor jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 10.

About the author

majoros gabriella