2021. május 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jezsuita udvar
A marosvásárhelyi egyetemi lelkészség a Jezsuita Udvarban ezen a héten az alábbi programokra hívja és várja szeretettel az érdeklődőket: holnap, este 7 órától liturgikus csoport találkozó lesz.
Május 13-án, csütörtökön délután 6 órától filmklub lesz, ahol az Agymanók című amerikai animációs filmet vetítik.

Áldozócsütörtök-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Nyárádremetén a templombúcsút csütörtökön délután 1 órakor tartják. Az ünnepi szentmisén Sófalvi János nyugalmazott plébános prédikál.
A farkaslaki egyházközség filiájában, Kecsetkisfaluban a templom búcsúját május 13-án, délután 4 órától tartják. A szentmisén Szakács Endre nyugalmazott plébános prédikál.
Kiskapuson szintén áldozócsütörtökön ünneplik az egyházközség búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Kelemen Arnold, a Szeben-belvárosi egyházközség segédlelkésze, délután 6 órakor kezdődik.
Áldozócsütörtökön délután 6 órakor templombúcsút tartanak Jedden is. Az ünnep szónoka Ferencz István nyugalmazott aranymisés plébános.
A mócsi templom búcsúját délelőtt május 14-én, pénteken tartják. Az ünnepi szentmisét délután 5 órakor mutatják be.
A magyarfenesi templom búcsúját május 15-én, szombaton délután fél 5 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános.

Diakónusszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban május 15-én, szombaton a délelőtt 11 órától kezdődő szentmise keretében Kovács Gergely érsek diakónussá szenteli a főegyházmegye hat kispapját, a gyergyócsomafalvi Baróti Tibor, a csíkszenttamási Biró Károly, a csíkszentdomokosi Bőjte Csongor, a csíktaplocai Kerekes Péter-Miklós, a borszéki Mazai Tihamér és a hidegségi Timár József akolitust.
A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Boldoggá avatják Pater Jordant
Május 15-én, szombaton Rómában boldoggá avatják Johann Baptist Jordant az Isteni Üdvözítő Társasága (szalvatoriánus) rend alapítóját. A szertartásra a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyházban kerül sor. A szalvatoriánus atyák gondozásában álló Temesvár-erzsébetvárosi plébánia honlapján keresztül a boldoggá avatási szertartást a templomban 11 órai kezdettel élőben közvetítik.

Élelmiszergyűjtés Csíkszeredában
A Jó Arcok Egyesület idén is megszervezi az adomány gyűjtési akciót a csíkszeredai szegények, rászoruló idősek és nagycsaládosok számára. Kérnek minden jóakaratú embert, hogy tartós élelmiszer csomagokkal támogassák ezt a kezdeményezést. Az adományokat május 30-ig várják az egyesület székhelyén, Testvériség sugárút 17/A.
További információk András Ervinnél a 0751-494957-es telefonszámon kaphatóak.

Időjárás: Országszerte napos, száraz időre van kilátás, csak vékony fátyolfelhők szűrhetik időnként a napfényt. A délies szelet élénk, erős, északnyugaton akár viharos lökések is kísérhetik. Igazi nyári idő várható. Délután 24-28 fok közötti értékekre kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszépvízi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön
Budapestről indult és Erdély különböző pontjain már látható volt az a tárlat, amely Makkai Sándor erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét mutatja be. A vándorkiállítás 18 tablón, fotók és dokumentumok segítségével ismerteti meg az érdeklődőkkel Makkai Sándor életútját, műveit, életének főbb helyszíneit.
A püspök születésnapján, május 12-én, szerdán délután 1 órakor megnyíló, Sepsiszentgyörgyön is bemutatkozó  tárlaton olyan ritkaságok is láthatók, mint Szilvássy Karolának írt levelei, doktori értekezése, családi képek, valamint grafikái és versei, amelyek kevésbé ismert darabjai az életműnek.
A kiállítás június 15-ig lesz látogatható a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Június 10-12 között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos házban elsősorban a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulatok tagjait számára lelkigyakorlatot tartanak, de ha bárki más is szeretne csatlakozni akkor lehetséges. A program június 10-én délután 3 órakor kezdődik és 12-én ebéddel fejeződik be. A lelkigyakorlat vezetője Hajlák-Attila István atya lesz.
Jelentkezni lehet a 0742.698166-os telefonszámon.
Bővebb információt megtudhatnak a hajlakattilajbi@freemail.hu email címen.

Alkotói pályázat
Úrnapja és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében a hittan.ro honlap szerkesztősége Úrnapja az egyházközségünk életében címmel pályázatot hirdet a gyulafehérvári, a nagyváradi, a szatmári és a temesvári egyházmegyék hittanos diákjai számára. Az ötfős plébániai csapatok (a csapattagok életkora lehet különböző is – elsőáldozótól az egyetemistáig) felkészülését hitoktatóik és/vagy a plébániájukon szolgáló papok támogatják. A csapatok június 3. és 17. között jelentkezhetnek a pályázatra.
A pályázatról bővebb információkat a hittan.ro oldalon olvashatnak.

Lehetőségek útján
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Főlelkészség egy olyan programra hívja a fiatalokat, ahol lehetőség lesz szakemberek segítségével egy kicsit betekinteni a cigánysággal végzett munkába, interaktív szakmai előadások révén. Az eseményen Récsei Mária, Péter Szabolcs és Márkus András, a sepsiszentgyörgyi őrköi egyházközség plébánosa osztják meg tapasztalataikat, örömeiket és nehézségeiket a romákkal végzett munkájukból.
A program június 4-5 között a büdösfürdői, Csíkszentkirályi Önkormányzat Menedékházában lesz.
A rendezvényen a részvétel díjtalan, viszont a helyek száma korlátozott!

Időjárás: Országszerte napos, száraz időre van kilátás, csak vékony fátyolfelhők szűrhetik időnként a napfényt. A délies szelet élénk, erős, északnyugaton akár viharos lökések is kísérhetik. Igazi nyári idő várható. Délután 24-28 fok közötti értékekre kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 11.

About the author

majoros gabriella