2021. május 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kiállítás Székelyudvarhelyen
Ma délután 5 órától nyílik az a kiállítás, amely a mese-mondó és mese-gyűjtő Benedek Eleken kívül, a politikusra és szerkesztőre is reflektál.
A vendégeket Pálfi Kinga székelyudvarhelyi alpolgármester köszönti, beszédet mond Percze László konzul, a kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsa kurátor, házigazda Elekes Gyula a székelyudvarhelyi Művelődési Ház Igazgatója.
A kiállítás június 15-ig lesz látogatható a a művelődési ház Oszlopos termében.

Szent Ignác évet hirdetnek a jezsuiták
Ötszáz éve történt Loyolai Szent Ignácnak, a jezsuita rend alapítójának megtérése. Ennek évfordulóján a Jézus Társasága Szent Ignác-évet hirdetett. Egy egész évet szentel május 20-ától 2022. július 31-éig ennek az eseménynek az ünneplésére, valamint a Ignác és társa, Xavéri Ferenc szentté avatásának 400. évfordulójára. A Szent Ignác-év jelmondata: „Megtalálni Istent mindenben”.
Az emlékév május 20-án nyílik meg a jezsuita templomokban. Az ünnepi alkalommal Budapesten Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét a Jézus Szíve-templomban május 20-án, csütörtökön délután 6 órakor.
Az ünnepi szentmisébe a Jézus-Szíve templom youtube csatornáján is bekapcsolódhatnak.

Találkozó az egyházmegye hitoktatóival
Május 21-én, pénteken délután 4 órakor a püspöki palota dísztermében Böcskei László nagyváradi megyés püspök megbeszélést tart, az egyházmegye hitoktatóival a tapasztalatok megosztása és a jövőbe tekintés szándékával.

Pünkösdvasárnapi bérmálások
A gyulefehérvári főegyházmegyében Csíkszeredában, a Millenniumi-templomban május 23-án, vasárnap délelőtt 10 órakor, a Szent Ágoston-templomban pedig délután 5 órakor kezdődik a bérmálási szentmise.
A temesvári egyházmegyében a püspökség udvarán, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében, a Temesvár-belvárosi és a Temesvár-erzsébetvárosi plébániáról érkező fiatalok részesülnek a bérmálás szentségében.
A nagyváradi egyházmegyében május 23-án, pünkösdvasárnap Böcskei László megyés püspök a délelőtt fél 12 órakor kezdődő szentmisén 49 fiatalnak és 1 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Önismereti csoport
Önismereti csoport indul a pszichodráma módszerével és bibliodramatikus elemekkel Marosvásárhelyen.
Célja, közelebb kerülni azokhoz a bennünk levő életforrásokhoz, amelyek határhelyzetekben is hordozzák az életet; meghozott vagy meghozandó döntéseinkre fókuszálni, hogy szükség esetén újraírva őket, az életet tudják szolgálni; kapcsolatainkra rátekinteni, hogy elakadásaink kitisztulhassanak, a merevségeink rugalmassá váljanak.
A csoport vezetői Varga Péter Pius, pszichodráma vezető, kiképző Budapestről és Vormair Emese, teológus, lelkigondozó, Marosvásárhelyről.
A képzés május 28-30 között lesz és 20 órát foglal magába. Jelentkezni Vormair Emesénél a vormairemese@gmail.com e-mail címen, illetve Varga Péter Piusnál a vpp6106@t-email.hu címen lehet.

Időjárás: Továbbra is szükség lesz az esernyőkre. Országszerte eső várható. Helyenként intenzívebb záporok és zivatarok is kialakulhatnak, de a legtöbb eső északon eshet.
Délen felszakadozik a felhőzet, itt napsütésre van kilátás. Napközben kelet felé vonul a csapadéktömb, de nyugaton újabb záporok jönnek. Erős, helyenként viharos lesz a nyugatira-északnyugatira forduló szél. Napközben 13-24 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkpálfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Felvételit hirdet a kisszeminárium
A Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum felvételi vizsgát hirdet fiúknak a 2021/2022-es tanévben induló IX. osztályának 24 helyére. Várják mindazokat, akik sikerrel elvégezték a VIII. osztályt, magaviseletük tízes, és 2021. szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket.
Az I. szesszióban felvételizni szándékozók május 31-ig jelentkezhetnek a GMGK igazgatóságán plébánosuk vagy iskolai hitoktatójuk révén a 0258-819869-es telefonszámon vagy a gmgkdirector@gmail.com. e-mail címen. Június 7-14. között lehet beiratkozni a képességvizsgára szintén a fenti elérhetőségek egyikén. A képességvizsga és az anyanyelvi próba (abban az esetben, ha nem magyar tannyelvű iskolában végzett a felvételiző) június 15-18. között lesz.

József az ács – kilenced Szent József tiszteletére
Az idei Szent József év alkalmával, a nagyváradi Szent József plébánia és az Erdélyi Mária Rádió közös szervezésében egy nagykilenced imára hívjuk és várjuk a kedves paptestvéreket, híveket. Ez lehetőséget akar nyújtani Szent József személyiségének jobb megismerésére, erényeinek szemlélésére, de ugyanakkor rá akar világítani, újra felszínre hozni az édesapák, férjek szerepének a fontosságát is.
A nagykilenced minden hónap harmadik szerdáján délután 6 órakor szentmisével kezdődik, majd 7 órától rózsafüzér ima lesz, és egy édesapa tanúságtételét hallhatják, 8 órától szentségimádás következik. A kilenced ötödik alkalma május 19-én, szerdán este lesz, melynek témája a tiszaságos József alakját állítja elénk.
Minden ima alkalom Nagyváradon, a Szent József plébániatemplomban lesz megtartva, a Mária Rádió pedig élő adásban közvetíti.
A csíksomlyói kegytemplomban is szerdánként az esti szentmise előtt egy negyedórával, háromnegyed 6 órától elvégzik a Szent József nagykilenced soron következő imáját, az igehirdetésében pedig Szent József alakját állítják példaképül a mai hívők elé.

Csángó szentmise Csíksomlyón
A csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban ünnepi szentmisét tartanak a Moldvából érkezett csángóknak pünkösd szombatján, délután 5 órakor. A szentmisét, melynek a főcelebránsa és szónoka Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa. A szentmisét a Mária Rádió élőben
közvetíti.

Időjárás: Továbbra is szükség lesz az esernyőkre. Országszerte eső várható. Helyenként intenzívebb záporok és zivatarok is kialakulhatnak, de a legtöbb eső északon eshet.
Délen felszakadozik a felhőzet, itt napsütésre van kilátás. Napközben kelet felé vonul a csapadéktömb, de nyugaton újabb záporok jönnek. Erős, helyenként viharos lesz a nyugatira-északnyugatira forduló szél. Napközben 13-24 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 18.

About the author

majoros gabriella