2021. május 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Találkozó az egyházmegye hitoktatóival
Holnap délután 4 órakor a püspöki palota dísztermében Böcskei László nagyváradi megyéspüspök megbeszélést tart, az egyházmegye hitoktatóival a tapasztalatok megosztása és a jövőbe tekintés szándékával.

Pünkösdvasárnapi bérmálások
A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkszeredában, a Millenniumi-templomban május 23-án, vasárnap délelőtt 10 órakor, a Szent Ágoston-templomban pedig délután 5 órakor kezdődik a bérmálási szentmise.
A temesvári egyházmegyében Temesváron a püspökség udvarán, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében, a Temesvár-belvárosi és a Temesvár-erzsébetvárosi plébániáról érkező fiatalok részesülnek a bérmálás szentségében.
A nagyváradi egyházmegyében május 23-án, pünkösdvasárnap Böcskei László megyéspüspök a délelőtt fél 12 órakor kezdődő szentmisén 49 fiatalnak és 1 felnőttnek szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Könyvbemutató Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhleyi Boldog Özséb Plébánia hittantermében május 23-án, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise után bemutatják Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik és Íme az én szeretett fiam, Böjte Csaba ferences atya küldetéséről szóló könyvét.
A kötet születésének körülményeiről vall Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter, a Budapesti Székely Kör elnöke.

10 éves a Pater Berno Alapítvány
Pater Berno Rupp szalvatoriánus szerzetes 30 évvel ezelőtt érkezett Romániába, és 20 év fáradhatatlan munka után létrejött a nevét viselő alapítvány. Pater Berno segített a hajléktalanokon, a nehéz sorsú idős embereken, a munkanélkülieken, valamint a családon belüli erőszak áldozatául esett nőkön. Jelenleg a Pater Berno Alapítvány folytatja ezt a küldetést.
Az alapítvány megalapításának 10. évfordulója alkalmából pünkösdvasárnap, május 23-án, vasárnap délután 5 órakor a bakóvári római katolikus templomban Johann Dirschl a temesvári egyházmegye általános helynöke ünnepi szentmisét mutat be, amelyet a Temesvári Egyházmegyei Caritas Szervezet Facebook-oldalán követhetnek a hívek és az érdeklődők.
Időjárás: Ma sok lesz a felhő felettünk, és többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar. Csupán kezdetben északon lesz naposabb az idő. A déli, délnyugati tájakon tartósabb eső várható.
Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi- északnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 12 és 20 fok között alakul.
Pénteken eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben az összefüggő csapadékzóna kelet felé távozik, délután inkább már csak szórványos záporok, zivatarok alakulhatnak ki, északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet.
Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északi-északnyugati szél. Délután 14-22 fokot mérhetünk.
A hétvégén száraz, változóan felhős-napos idő jön, többfelé élénk, nyugaton erős délnyugati széllel.
Melegszik az idő, napközben 17-24 fokra készülhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíksomlyói kegytemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent Ignác év ünnepi megnyitója Marosvásárhelyen
Rendalapítója megtérésének 500. évfordulóján a Jézus Társasága Szent Ignác-esztendőt hirdetett. A holnap kezdődő eseménysorozat 2022. július 31-én ér véget, és magában foglalja az első jezsuita szentté avatásának 400. évfordulóját is. Az emlékév ma nyílik meg a jezsuita templomokban.
A magyar rendtartomány az esztendő mottójául a következő, Szent Ignác lelkiségében gyökerező mondatot választotta: „Megtalálni Istent mindenben”.
Marosvásárhelyen az emlékévet megnyitó ünnepi szentmise ma délután 5 órakor kezdődik a Jezsuita Udvarban.

Katolikus Akadémia
A kolozsvári Jezsuita Akadémia 440 éves jubileumára valamint a BBTE keretein belül történt Római Katolikus Teológia Kar 25 éves alapítására emlékezve idén májusban újraindul a Katolikus Akadémia című előadás sorozat, egyelőre a virtuális térben.
Dr. Benedek József, egyetemi tanár, akadémikus ma este 7 órakor A fenntartható fejlődésről katolikus szemmel címmel tart előadást.
A rendezvény nyilvános, regisztrációhoz nem kötött. Zoom alkalmazáson lehet csatlakozni valamint a Teológia Kar facebook-oldalán is követhető lesz élőben.

Csíksomlyói búcsú
Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú liturgikus programja:
Holnap délután 5 órától imaóra lesz, majd 6 órától kezdődik a nyitó szentmise, ezt követően ünnepi rózsafüzért végeznek.
Május 22-én, pünkösd szombatján reggel fél 8 órától szentmise lesz a kegytemplomban. Délelőtt 10 órától ünnepélyes rózsafüzér, 11 órától szentségimádás.
Délután fél 1 órától kezdődik az ünnepi szentmise a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. A szentmise főcelebránsa Kerekes László a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, szónoka pedig Salamon József gyimesbükki plébános.
Délután 6 órától ismét szentmise lesz a kegytemplomban.
Május 23-án, pünkösd vasárnap a kegytemplomban reggel 8, délelőtt fél 11 és délután 6 órakor lesznek szentmisék.
Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén, hétfőn, május 24-én reggel 8-kor, délelőtt fél 11 és délután 6 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

Időjárás: Ma sok lesz a felhő felettünk, és többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar. Csupán kezdetben északoen lesz naposabb az idő. A déli, délnyugati tájakon tartósabb eső várható.
Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi- északnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 12 és 20 fok között alakul.
Pénteken eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben az összefüggő csapadékzóna kelet felé távozik, délután inkább már csak szórványos záporok, zivatarok alakulhatnak ki, északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet.
Sokfelé erős, helyenként viharos lesz az északi-északnyugati szél. Délután 14-22 fokot mérhetünk.
A hétvégén száraz, változóan felhős-napos idő jön, többfelé élénk, nyugaton erős délnyugati széllel.
Melegszik az idő, napközben 17-24 fokra készülhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 20.

About the author

majoros gabriella