2021. május 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Szeretettel várjuk önkénteseinket és azokat is, akik érdeklődnek a Szűzanya rádiója iránt és a jövőben szeretnének csatlakozni az önkéntesek táborához.
Ma a nagyváradi stúdióban délután 6 órakor szentmise majd önkéntes találkozó lesz.
Május 28-án, péntek délután 4 órakor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban lesz találkozó.
Május 29-én, szombat délelőtt 10 órára a szatmári stúdióba várjuk az önkénteseket.

Ünnepi szentmise a Szent Katalin templomban
Május 29-én és 30-án kerül sor a bánsági németek Heimattage elnevezésű kulturális rendezvényére, amelyet idén a Bánságból külföldre települt német nemzetiségű hívek és érdeklődők online követhetnek. A Heimattage keretében május 30-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a Temesvárbelvárosi Szent Katalin templomban Dirschl Johann általános helynök mutat be szentmisét, amelyet a plébánia Facebook oldalán online közvetítenek.

Szentháromság vasárnapi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Bánffyhunyadon vasárnap reggel 9 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Küsmödi Csongor-Ignác diakónus tartja.
A besztercei plébániatemplomban vasárnap reggel 9 órakor román nyelven, délelőtt 11 órától magyar nyelven mutatják be a búcsús szentmisét. Mindkettő szónoka Máthé Vilmos, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség plébánosa lesz.
A kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplom búcsúja május 30-án, vasárnap déli 12 órakor kezdődik. A szentmisén, melynek főcelebránsa Kovács Gergely a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, megünneplik a templom fennállásának 225 évfordulóját.
Gyergyóalfaluban a búcsús szentmise szintén vasárnap déli 12 órakor kezdődik.
A homorodalmási templomban is Szentháromság vasárnapján déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Tamás Barna jezsuita szerzetes tartja.
A csíkszépvízi örmény katolikus templom búcsúját vasárnap délután fél 1 órakor ünneplik.
A csíkzsögödi templom búcsúünnepét ugyancsak vasárnap fél 1 órától tartják.
A katonai templom búcsúját szintén vasárnap fél 1 órától ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános.
Szentháromság vasárnapján Torockószentgyörgyön a búcsús szentmisét délután 1 órától Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke mutatja be.
A somogyomi templom búcsúünnepnapján a szentmise vasárnap délután fél 2 órakor kezdődik.
A gyalui templomban Szentháromság vasárnapján délután 2 órakor ünnepelnek. A szentbeszédet Küsmödi Csongor-Ignác diakónus tartja.
Kolozsváron, a Piarista templomban este 6 órakor ünneplik a búcsús szentmisét. A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Időjárás: Keleten kevesebb, nyugaton több napsütés ígérkezik, emellett elszórtan záporok, egy-egy zivatar is előfordul. Az északnyugatira forduló szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős, helyenként viharos lökések. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 28 fok között alakul, északnyugaton, nyugaton lesz hűvösebb, délen melegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zernyesti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Lelkipásztori találkozók Temesváron
A Temesvári Püspökségen május 27-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor Pál József Csaba megyés püspök azoknak az egyházközségeknek a plébánosaival találkozik, ahol idén vizitációt tart. Ugyanezen a napon délelőtt fél 12 órai kezdettel a főpásztor a székeskáptalan tagjaival, a kanonokokkal találkozik.

Filmklub Szatmárnémetiben
Szatmárnémetiben, a Világiak Apostolkodási Irodája és a Partiumi Házas Hétvége szervezésében újraindul a Tandem filmklub, a Szent István teremben.
A hónap utolsó péntekein megrendezett filmklub témája a férfi-nő kapcsolat, házasság, család. A filmet követően a szervezők közös beszélgetésre invitálják a jelenlévőket.
Május 28-án, pénteken este 7 órától egy amerikai romantikus drámát vetítenek, melynek címe „Ha a férfi igazán szeret…”

Papszentelés és pimícia Székelyudvarhelyen
András Csaba jezsuita diakónust Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke pappá szenteli a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban május 29-én, szombaton a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében. Az újmisés május 30-án, vasárnap délelőtt fél 12 órától és este fél 7 órától mutat be ünnepéi szentmisét. A szentelési szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István plébániatemplom búcsúját május 30-án, vasárnap tartják. Az egyházközség Szent István király ereklyéinek átvitelét a délután 5 órakor kezdődő szentmisén ünnepli. A szentbeszédet Borka Ernő marosfői plébános mondja.

Alkotói pályázat
Úrnapja és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében a hittan.ro honlap szerkesztősége Úrnapja az egyházközségünk életében címmel pályázatot hirdet a gyulafehérvári, a nagyváradi, a szatmári és a temesvári egyházmegyék hittanos diákjai számára. Az ötfős plébániai csapatok (a csapattagok életkora lehet különböző is – elsőáldozótól az egyetemistáig) felkészülését hitoktatóik és/vagy a plébániájukon szolgáló papok támogatják. A csapatok június 3. és 17. között jelentkezhetnek a pályázatra.
A pályázatról bővebb információkat a hittan.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Keleten kevesebb, nyugaton több napsütés ígérkezik, emellett elszórtan záporok, egy-egy zivatar is előfordul. Az északnyugatira forduló szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős, helyenként viharos lökések. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 28 fok között alakul, északnyugaton, nyugaton lesz hűvösebb, délen melegebb.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 26.

About the author

majoros gabriella