2021. május 27. – Hírek és programajánló

H Í  R E K   D É L B E N

Magyar állami kitüntetéseket adtak át
Áder János köztársasági elnök több egyházi személy munkásságát ismerte el állami kitüntetéssel ez év március 15-én. A temesvári egyházmegye két lelkipásztora is kitüntetésben részesült. Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános a magyar katolikus közösség körében végzett példaértékű szolgálatáért kapott elismerést.
Király Árpád arad-ségai plébános az erdélyi magyarság megmaradása, valamint kulturális és hitbeli értékeinek megóvása iránti elhivatottsága, több mint három évtizedes lelkipásztori szolgálata és közösségépítő tevékenységéért részesült kitüntetésben.
Mindkét lelkipásztor a magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.
Az elismerések ünnepélyes átadására tegnap délben került sor a temesvári püspökségen. A díjakat Mille Lajos kolozsvári magyar főkonzul nyújtotta át.

Filmklub Szatmárnémetiben
Szatmárnémetiben, a Világiak Apostolkodási Irodája és a Partiumi Házas Hétvége szervezésében újraindul a Tandem filmklub, a Szent István teremben.
A hónap utolsó péntekein megrendezett filmklub témája a férfi-nő kapcsolat, házasság, család. A filmet követően a szervezők közös beszélgetésre invitálják a jelenlévőket.
Holnap este 7 órától egy amerikai romantikus drámát vetítenek, melynek címe „Ha a férfi igazán szeret…”

Papszentelés és pimícia Székelyudvarhelyen
András Csaba jezsuita diakónust Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke pappá szenteli a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban május 29-én, szombaton a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében. Az újmisés május 30-án, vasárnap délelőtt fél 12 órától és este fél 7 órától mutat be ünnepéi szentmisét. A szentelési szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Ünnepség sorozat Nagyváradon
Szentháromság vasárnapján május 30-án tartják a Nagyvárad-Szöllősi plébániatemplom búcsú ünnepét, a szentmisét déli 12 órakor mutatják be. Délután fél 6 órától eléneklik a vesperást, majd 6 órától Józsa Domokos tart ünnepi orgona koncertet.
A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplom búcsúját május 30-án, vasárnap tartják. Az egyházközség Szent István király ereklyéinek átvitelét a délután 5 órakor kezdődő szentmisén ünnepli. A szentbeszédet Borka Ernő marosfői plébános mondja.

Óvoda avatás Gyimesközéplokon
Május 31-én, hétfőn déli 12 órától ünnepélyes szentmise keretében kerül sor a gyimesközéploki Szent Gellért óvoda átadására. A szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutatja be.
Az óvoda a Magyar Kormány Óvodafejlesztési Programjának, valamint a hívek imáinak és adományainak köszönhetően jöhetett létre.

Időjárás: Ma a napos reggelt követően délutánra megnövekszik a fátyol- és gomolyfelhőzet, így nem lesz zavartalan a napsütés. Záporok, sőt egy-egy zivatar főleg keleten és délen fordulhat elő. Az északnyugati szél északon, északnyugaton élénkülhet meg.
Hajnalban 4-10, a legmelegebb órákban 18-25 fok között alakul a hőmérséklet. Továbbra is délen lesz a legmelegebb.

HÍ  R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nyárádtő filiájában, a lőrincfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Mária Rádiós önkéntes találkozók
Szeretettel várjuk önkénteseinket és azokat is, akik érdeklődnek a Szűzanya rádiója iránt és a jövőben szeretnének csatlakozni az önkéntesek táborához.
Holnap délután 4 órakor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban lesz találkozó.
Május 29-én, szombat délelőtt 10 órára a szatmári stúdióba várjuk az önkénteseket.

Szentháromság napi búcsúk
A temesvári egyházmegyében a vingai templomot 1892-ben szentelték fel a Szentháromság tiszteletére. A közösségben két alkalommal tartanak búcsús szentmisét. A május 29-én, szombaton délután 5 órakor kezdődő szentmisén bolgár nyelven Salman Demeter nagylaki plébános, magyar és román nyelven Varga János arad-belvárosi kisegítő lelkész mond szentbeszédet. A szentháromság vasárnapján, délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén bolgár nyelven Kalapiš Damian arad-mosóczytelepi plébános, magyar nyelven Prenkiewicz Artur ferences atya, román nyelven Tiba Cristian ferences atya mond szentbeszédet.
Az újszentesi plébániához tartozó Hidasliget közössége ugyancsak szentháromság vasárnapján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét reggel 9 órakor Máthé Lajos újszentesi plébános celebrálja.
A resicabányai templomban is május 30-án, vasárnap ünneplik a templombúcsút. A magyar nyelvű szentmise reggel 9 órakor, a román nyelvű szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. Mindkét liturgia főcelebránsa Fülöp Zsombor brassói segédlelkész lesz.
A lugosi római katolikus templomot 1933-ban a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. A közösség május 30-án, szentháromság vasárnap ünnepli a templombúcsút, a szentmisét délelőtt fél 11 órakor a templom udvarán Dumitresc Mihai-Titi lugosi plébános mutatja be, koncelebrál Wonerth László plébános és Fechetă Eugen kisegítő lelkész.
A Szentháromság tiszteletére 140 évvel ezelőtt felszentelt csáki templomban vasárnap délelőtt fél 12 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pántya Elemér nyugalmazott lelkipásztor.
A nagyőszi templomban is május 30-án, vasárnap ünnepli a helyi közösség a templombúcsút. Andó Attila helyi plébános meghívására a déli 12 órakor kezdődő szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Kalapiš Mátyás nyugalmazott lelkipásztor.
A pécskai templomban a búcsús szentmisét délután 6 órai kezdettel Czeglédi Ferenc helyi plébános mutatja be.

Aranymise Marosvásárhelyen
A Marosvásárhely-remeteszegi plébániatemplomban május 30-án, vasárnap délelőtt 11 órától Ferencz István címzetes esperes, az egyházközség első plébánosa aranymisét mutat be felszentelésének 50. évében.

Időjárás: Ma a napos reggelt követően délutánra megnövekszik a fátyol- és gomolyfelhőzet, így nem lesz zavartalan a napsütés. Záporok, sőt egy-egy zivatar főleg keleten és délen fordulhat elő. Az északnyugati szél északon, északnyugaton élénkülhet meg.
Hajnalban 4-10, a legmelegebb órákban 18-25 fok között alakul a hőmérséklet. Továbbra is délen lesz a legmelegebb.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 27.

About the author

majoros gabriella