2021. május 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online kongresszus
A međugorjei jelenések 40. évfordulója alkalmából, a Mir Međugorje Információs Központ a különböző nyelvcsoportok hivatalos központjaival együttműködve, online kongresszust szervez „Ahol az
ég megérinti a földet” címmel, melynek témája: „Međugorje gyümölcsei világszerte”.
Az első ilyen online kongresszust január 30-31-én tartották meg a német nyelvterületek országaiban.
Május 29-30-án szervezik meg a második online kongresszust Međugorje gyümölcseiről. Ez alkalommal a spanyol nyelvterület 22 országa részvételével „Gyümölcseikről fogjátok felismerni őket” címmel.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedet tartanak a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján.
Az imakilenced hatodik alkalmára holnap este 6 órától kerül sor. Témája: Imádkozzunk papi és szerzetesi hivatásokért, Istennek adott életük töretlenségéért! Elmélkedést tart Urbán Erik ferences tartományfőnök.
A szentmisét rádiónk és a templom.ro honlap is élőben közvetíti.

Szentháromság napi búcsúk
A temesvári egyházmegyében a vingai templomot 1892-ben szentelték fel a Szentháromság tiszteletére. A közösségben két alkalommal tartanak búcsús szentmisét. A május 29-én, szombaton délután 5 órakor kezdődő szentmisén bolgár nyelven Salman Demeter nagylaki plébános, magyar és román nyelven Varga János arad-belvárosi kisegítő lelkész mond szentbeszédet. A szentháromság vasárnapján, délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén bolgár nyelven Kalapiš Damian arad-mosóczytelepi plébános, magyar nyelven Prenkiewicz Artur ferences atya, román nyelven Tiba Cristian ferences atya mond szentbeszédet.
Az újszentesi plébániához tartozó Hidasliget közössége ugyancsak szentháromság vasárnapján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét reggel 9 órakor Máthé Lajos újszentesi plébános celebrálja.
A resicabányai templomban is május 30-án, vasárnap ünneplik a templombúcsút. A magyar nyelvű szentmise reggel 9 órakor, a román nyelvű szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. Mindkét liturgia főcelebránsa Fülöp Zsombor brassói segédlelkész lesz.
A lugosi római katolikus templomot 1933-ban a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. A közösség május 30-án, szentháromság vasárnap ünnepli a templombúcsút, a szentmisét délelőtt fél 11 órakor a templom udvarán Dumitresc Mihai-Titi lugosi plébános mutatja be, koncelebrál Wonerth László plébános és Fechetă Eugen kisegítő lelkész.
A Szentháromság tiszteletére 140 évvel ezelőtt felszentelt csáki templomban vasárnap délelőtt fél 12 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pántya Elemér nyugalmazott lelkipásztor.
A nagyőszi templomban is május 30-án, vasárnap ünnepli a helyi közösség a templombúcsút. Andó Attila helyi plébános meghívására a déli 12 órakor kezdődő szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Kalapiš Mátyás nyugalmazott lelkipásztor.
A pécskai templomban a búcsús szentmisét délután 6 órai kezdettel Czeglédi Ferenc helyi plébános mutatja be.

Időjárás: Ma reggel egy hidegfront hatására főként nyugaton, majd délnyugaton fordulhat elő eső, zápor. Napközben a napos, gomolyfelhős időben már csak néhol északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor.
Többfelé megerősödik az északi-északnyugati szél. Hajnalban 8-11, napközben 18-23 fokot mérhetünk. Holnap a napos-gomolyfelhős időben szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A csúcshőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszentmártoni Úr teste-kápolnában tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szentháromság vasárnapi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Bánffyhunyadon vasárnap reggel 9 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Küsmödi Csongor-Ignác diakónus tartja.
A Szentháromság tiszteletére felszentelt szamosújvári örmény katolikus székesegyházban a búcsús szentmise vasárnap, május 30-án, délelőtt 10 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Lukács Imre-Róbert általános helynök, teológiai tanár Gyulafehérvárról. A liturgián megemlékeznek a napokban elhunyt XX. Gergely Péter Gabroján, az Örmény Katolikusok Kilikiai Házának katolikosz-pátriárkáról.
A besztercei plébániatemplomban vasárnap reggel 9 órakor román nyelven, délelőtt 11 órától magyar nyelven mutatják be a búcsús szentmisét. Mindkettő szónoka Máthé Vilmos, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség plébánosa lesz.
A Nagyszeben-belvárosi templom búcsúünnepén délelőtt 10 órakor kezdődik a szentmise.
A kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplom búcsúja május 30-án, vasárnap déli 12 órakor kezdődik. A szentmisén, melynek főcelebránsa Kovács Gergely a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, megünneplik a templom fennállásának 225 évfordulóját.
Déli 12 órától tartják a szovátai plébániatemplom búcsúját is. A szentmise szónoka Both László a csíkszeredai Szent Kereszt plébánia segédlelkésze.
Gyergyóalfaluban a búcsús szentmise szintén vasárnap déli 12 órakor kezdődik.
A fogarasi templom búcsúünnepén déli 12 órakor kezdődik a szentmise és Márkus András sepsiszentgyörgy-örkői plébános prédikál.
A homorodalmási templomban is Szentháromság vasárnapján déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Tamás Barna jezsuita szerzetes tartja.
A fenyédi egyházközség délután fél egytől ünnepel. A szentmise főcelebránsa Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános, szónoka pedig Balázs Imre nyugalmazott segédlelkész.
A csíkszépvízi örmény katolikus templom búcsúját vasárnap délután fél 1 órakor ünneplik.
A csíkzsögödi templom búcsúünnepét ugyancsak vasárnap fél 1 órától tartják.
A katonai templom búcsúját szintén vasárnap fél 1 órától ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános.
Szentháromság vasárnapján Torockószentgyörgyön a búcsús szentmisét délután 1 órától Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke mutatja be.
A somogyomi templom búcsúünnepnapján a szentmise vasárnap délután fél 2 órakor kezdődik.
A gyalui templomban Szentháromság vasárnapján délután 2 órakor ünnepelnek. A szentbeszédet Küsmödi Csongor-Ignác diakónus tartja.
Szintén vasárnap délután 2 órakor kezdődik a búcsús szentmise a vicei plébániatemplomban. Itt a szónok Drócsa László nyárádszeredai plébános lesz.
A Csíkszentgyörgy községhez tartozó Csinód településen a búcsús szentmisét délután 2 órától mutatják be.
Kolozsváron, a Piarista templomban este 6 órakor ünneplik a búcsús szentmisét. A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.

Időjárás: Ma reggel egy hidegfront hatására főként nyugaton, majd délnyugaton fordulhat elő eső, zápor. Napközben a napos, gomolyfelhős időben már csak néhol északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor.
Többfelé megerősödik az északi-északnyugati szél. Hajnalban 8-11, napközben 18-23 fokot mérhetünk. Holnap a napos-gomolyfelhős időben szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A csúcshőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 28.

About the author

majoros gabriella