2021. május 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Gyereknap Csíkszentkirályon Holnap, gyereknap alkalmából a csíkszentkirályi plébánia udvarán kicsiktől egészen 8 osztályos gyerekek számára programot szerveznek. Délelőtt 10 órakor szentmisét mutatnak be, majd közös torna, bábszínház, mesesátor, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

Hivatásébresztő imalánc A Sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport Hivatásébresztő imaláncot hirdet június 1–július 1. között a Szent család védelme alatt, a következő programmal: Június 2-8. között: imádkozzunk a papokért, új papi hivatásokért, 14 videó keretében 14 pap tesz tanúságot papi életéről. Június 9-15. között: imádkozzunk a meglévő szerzetesi közösségekért és új hivatásokért, szerzetesi közösségek által készített videókat lehet látni és hallani. Június 16-22. között: imádkozzunk a családokért és családi hivatásért, 7 család által készített videó lesz hallható. Június 23-30. között: imádkozzunk a kispapokért 7 kispap által készített videót lehet megtekinteni. Ezeket a videófelvételeket a romkat.ro, templom.ro honlapokon, azok Facebook-oldalain, illetve a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalán lehet követni. A Mária Rádió mindennap reggel és este közvetíteni fogja a videófelvételek hanganyagát.

Krisztus Szent Teste és Vére – Úrnapi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében június 3-án, csütörtökön Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-hegyi temető ravatalozó kápolnájának előterében mutatja be a szentmisét Mátyás Károly főesperes-plébános, délután 5 órakor. A négy oltárt is a temetőkertben állítják fel. 200 év után, idén megünneplik a csíkdelnei Úr kápolna búcsúját. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke, este 6 órakor kezdődik. A temesvári egyházmegyében Úrnapján Pál József Csaba megyés püspök a Temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban este 6 órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a felállított oltárokhoz.

Hitoktatók online szentségimádási lánca Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térbe. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi. A júniusi szentségimádást a temesvári egyházmegyei katekétikai központ és a Gerhardinum Római Katolikus Líceum szervezi. A szentségimádást június 3-án, csütörtökön este 8 órakor Pál József Csaba temesvári megyés püspök vezeti.

Időjárás: Ma is folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, melyet országszerte záporok, zivatarok tarkíthatnak, néhol ismét kialakulhat hevesebb zivatar is. Az északias szél élénk, helyenként erős lesz, de a zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani kell. A délutáni órákban 14-22 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a brassói Szent Péter és Pál-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Óvoda átadás Gyimesközéplokon A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Gyimesközéplokon elkészült a Szent Gellért Római Katolikus Óvoda. Az átadási ünnepségre, ami ma déli 12 órakor kezdődik, várják a gyimesközéploki és a gyimesvölgye híveit. Hálaadó szentmisét mutat be Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke.

Alkotói pályázat Úrnapja és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében a hittan.ro honlap szerkesztősége Úrnapja az egyházközségünk életében címmel pályázatot hirdet a gyulafehérvári, a nagyváradi, a szatmári és a temesvári egyházmegyék hittanos diákjai számára. Az ötfős plébániai csapatok (a csapattagok életkora lehet különböző is – elsőáldozótól az egyetemistáig) felkészülését hitoktatóik és/vagy a plébániájukon szolgáló papok támogatják. A csapatok június 3. és 17. között jelentkezhetnek a pályázatra. A pályázatról bővebb információkat a hittan.ro oldalon olvashatnak.

Lehetőségek útján A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Főlelkészség egy olyan programra hívja a fiatalokat, ahol lehetőség lesz szakemberek segítségével egy kicsit betekinteni a cigánysággal végzett munkába, interaktív szakmai előadások révén. Az eseményen Récsei Mária, Péter Szabolcs és Márkus András, a sepsiszentgyörgyi őrköi egyházközség plébánosa osztják meg tapasztalataikat, örömeiket és nehézségeiket a romákkal végzett munkájukból. A program június 4-5 között a büdösfürdői, Csíkszentkirályi Önkormányzat Menedékházában lesz. A rendezvényen a részvétel díjtalan, viszont a helyek száma korlátozott!

Világméretű szentségimádás A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői nyolcadik alkalommal hívnak egy közös, világméretű szentségimádásra június 5-én, Úrnapja utáni szombaton. A járványügyi helyzetre való tekintettel ki-ki otthonából is bekapcsolódhat egyéni imával, rózsafüzérrel, Szentírás-olvasással, és ezt jelezheti is az esemény nyolcnyelvű honlapján a www.iec2020.hu oldalon, megadva a települése nevét és irányítószámát.

Időjárás: Ma is folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, melyet országszerte záporok, zivatarok tarkíthatnak, néhol ismét kialakulhat hevesebb zivatar is. Az északias szél élénk, helyenként erős lesz, de a zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani kell. A délutáni órákban 14-22 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. május 31.

About the author

Majoros Gabriella