2021. március 01. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagyböjti lelki hét Nagyböjti lelki hetet tartanak Szörcse, Tamásfalva, Imecsfalva templomaiban március 1-7. között, Szörcsén délután 5 órától, Tamásfalván este 6 órától és Imecsfalván 7 órától. Ma a lelkigyakorlat előadója Bacsó István tamásfalvi református lelkész lesz. Holnap Végh Nimród Sepsiszentgyörgy-kézdivásárhelyi evangélikus lelkész elmélkedését hallhatják. Március 3-án, szerdán Antonya Ilona székelyudvarhelyi unitárius lelkésznő tart előadást. Március 4-én, csütörtökön Biró Erika szörcsei református lelkésznő osztja meg gondolatait a résztvevőkkel. Március 5-én, pénteken Bartos Károly a kézdivásárhelyi Református Kollégium iskolalelkésze tart elmélkedést. Március 6-án, szombaton Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református lelkész lesz a lelkigyakorlat előadója. Március 7-én, vasárnap Hajlák Attila-István imecsfalvi római katolikus plébános elmélkedése zárja a lelkigyakorlat sorozatot.

Telefonos szeretetszolgálat A rövidesen 12 éves Telefonos Szeretetszolgálat Kolozsvár és Marosvásárhely után a mai naptól Nagyváradon is elérhetővé válik a 0265-555.555-ös telefonszámon. A krízisvonalon elsősorban segélykéréseket és felajánlásokat fogadnak délután 3 és este 8 óra között! A Telefonos Szeretetszolgálat önkéntes alapon szerveződött egyesület, amelyet erdélyi magánszemélyek és vállalkozók tartanak fenn 2009 óta.

Szónokverseny középiskolásoknak Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulója alkalmából szónokversenyt hirdet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház. A pályázat célja, a március 15-i eszmék megismerése a mai fiatal generáció szemszögéből. A pályázatra a Sepsiszentgyörgyön tanuló 9-12. osztályos diákok munkáit várják március 4-ig. A jelentkezőknek a saját előre elkészített szónoklatukat kell videóra venniük. A benyújtott pályázatokat szakmai zsűri értékeli. A zsűri által kiválasztott munkák a Kónya Ádám Művelődési Facebook oldalára kerülnek fel, ahol like-gyűjtés során március 5-11. között a közönség szavazatai alapján kerülnek ki a győztes produkciók. A végső eredményt a szavazatok és a zsűri pontszámainak átlaga adja majd. A győztes szónok lehetőséget kap az ünnepi rendezvénysorozat alkalmával élőben bemutatni a munkáját.

Hétvége jegyeseknek Imecsfalván március 20-án és 21-én szerveznek jegyes hétvégét. A program minden reggel 9 órakor kezdődik és este 6 órakor fejeződik be. Azokat a fiatal párokat várják, akik ebben az évben szeretnének házasságot kötni, vagy nemrég kötöttek házasságot. Érdeklődni, jelentkezni a 0742-698.166-os telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma derült reggelre, néhol pára, ködfoltok alakulhatnak ki. Délutánra megnövekszik a felhőzet, helyenként havas eső, délen, délkeleten eső várható. Többfelé élénk, a hegyvidéken erős lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban -6, +2, délutáni órákban 6-12 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bethlenfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Online találkozó a családpasztoráció munkatársaival Pál József Csaba temesvári megyés püspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse ma délelőtt 10 órakor internetes kommunikációs felület segítségével online megbeszélést tart a romániai katolikus egyházmegyék családpasztorációs munkatársaival. A találkozó témáját a március 16-án és 17-én ugyancsak online megrendezendő országos találkozó előkészületei képezik.

Online Alzheimer Café A Gyulafehérvári Caritas ma délután 6 órától online Alzheimer Caféra hívja demens betegek hozzátartozóit, egészségügyben dolgozókat és más érdeklődőket. Az Alzheimer Café néven meghonosodott előadássorozatok keretében olyan információk, tapasztalatok és hasznos tanácsok átadását szeretnénk lehetővé tenni, amelyek a demenciában (köztük Alzheimer-kórban) szenvedő betegek hozzátartozóinak jó tudni ahhoz, hogy betegeik gondozását és – főként – elfogadását elősegíthessék. Meghívott: Berszán Lídia, egyetemi docens, BBTE, Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet Az alkalom címe: Időskori párkapcsolat és demencia A részvétel ingyenes. A link és a belépési kód a romkat.ro oldalon megtalálható.

Fülöp kurzus A járványügyi szabályok betartása mellett idén másodjára tartanak Fülöp-kurzust a Regnum Christi Alapítvány szervezésében Marosvásárhelyen, a Magvető közösségi házban (Nicolae Iorga 8 sz.) március 19 és 21 között. A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban. Részvételi díj 120 Ron. Bővebb információkat a 0723-214701-es telefonszámon, vagy a regnumchristialap@gmail.com lehet kérni. Jelentkezési határidő március 5.

Rövidterápiás program Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez négy napos terápiás programot a Bonus Pastor Alapítvány március 18. és 21. között Magyarózdon. A program célja az önmegtartóztató életmód elsajátítása, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A csoportfoglalkozások segítenek a függőséggel való szembenézésben, az önismeretben. A workshopokon információkat lehet szerezni a függőségről, társfüggőségről, illetve segítséget nyújtanak a diagnózisalkotásban és egy terápiás terv elkészítésében. A felvétel egy előzetes interjú alapján történik. Március 12-ig a 0265-254460-ás telefonszámon várják szeretettel a jelentkezéseket.

Időjárás: Ma derült lesz a reggel, néhol pára, ködfoltok alakulhatnak ki. Délutánra megnövekszik a felhőzet, helyenként havas eső, délen, délkeleten eső várható. Többfelé élénk, a hegyvidéken erős lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban -6, +2, délutáni órákban 6-12 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 01.

About the author

Majoros Gabriella