2021. március 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Nagyböjti lelki hét
Nagyböjti lelki hetet tartanak Szörcse, Tamásfalva, Imecsfalva templomaiban március 1-7. között, Szörcsén délután 5 órától, Tamásfalván este 6 órától és Imecsfalván 7 órától.
Ma Antonya Ilona székelyudvarhelyi unitárius lelkésznő tart előadást.
Holnap Biró Erika szörcsei református lelkésznő osztja meg gondolatait a résztvevőkkel.
Március 5-én, pénteken Bartos Károly a kézdivásárhelyi Református Kollégium iskolalelkésze tart elmélkedést.
Március 6-án, szombaton Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református lelkész lesz a lelkigyakorlat előadója.
Március 7-én, vasárnap Hajlák Attila-István imecsfalvi római katolikus plébános elmélkedése zárja a lelkigyakorlat sorozatot.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi.
A szentségimádási lánc következő alkalmát holnap este 8 órai kezdettel Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök vezeti.

Ima és böjtnap
A Mária Rádió Világcsaládja minden hónap első péntekére ima és böjt napot hirdet. Rendkívüli időket élünk és ez egy rendkívüli lehetőség, hogy felajánljuk imánkat és böjtünket Mária Szeplőtele Szíve szándékaira.
A Mária Rádióban e napon, elvégezzük a négy rózsafüzér koszorút, délelőtt 9 óra 20 perckor az örvendetes, délután 1 óra 20 perckor a fájdalmas, délután 5 óra 20 perctől a világosság és este 7 órakor a dicsőséges rózsafüzért.
Déli 12 órakor az Úrangyala és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, a nagyváradi stúdió kápolnájából.

Online biblianap
„Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?” – Jézus, a szenvedő igaz a Márk-evangélium tükrében címmel a Katolikus Magyar Bibliatársulat online nagyböjti biblianapot tart március 13-án szombaton délelőtt 10és délután 2 óra között.
Az előadó Zamfir Korinna egyetemi professzor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem tanára lesz. Az előadás a panaszzsoltárok, különösen a 22. zsoltár teológiai alkalmazását vizsgálja a Márk-evangélium szenvedéstörténetében. Arra mutat rá, hogy az evangélium Jézust a szenvedő, de a szenvedésben is Istenben bízó igazként állítja elénk.
A csoportmunkában elmélyítik a szentírási részek mondanivalóját, keresik, hogy hogyan segít Jézus szenvedése, hogyan lehet eljutni az elhagyatottságon keresztül a bizalomig. Március 9-ig lehet jelentkezni az agota.molnar@yahoo.com e-mail-címen, illetve a 0761-300.634-es telefonszámon.

Időjárás: Ma ismét sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk, de reggelre pára, köd képződhet, mely a délelőtti órákban mindenhol megszűnik. A nyugatira, délnyugatira forduló szél többnyire gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalban többfelé fagyott, délután viszont 9 és 17 fok közötti maximumokra van kilátás.
Napközben a melegedés okozhat panaszokat, migrén,
bágyadtság is előfordulhat, de légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek. A nagy hőingás miatt fokozódik a megfázásveszély!

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az etédi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Szónokverseny középiskolásoknak
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulója alkalmából szónokversenyt hirdet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház. A pályázat célja, a március 15-i eszmék megismerése a mai fiatal generáció szemszögéből.
A pályázatra a Sepsiszentgyörgyön tanuló 9-12. osztályos diákok munkáit várják március 4-ig. A jelentkezőknek a saját előre elkészített szónoklatukat kell videóra venniük.
A benyújtott pályázatokat szakmai zsűri értékeli. A zsűri által kiválasztott munkák a Kónya Ádám Művelődési Facebook oldalára kerülnek fel, ahol like-gyűjtés során március 5-11. között a közönség szavazatai alapján kerülnek ki a győztes produkciók. A végső eredményt a szavazatok és a zsűri pontszámainak átlaga adja majd. A győztes szónok lehetőséget kap az ünnepi rendezvénysorozat alkalmával élőben bemutatni a munkáját.

Rövidterápiás program
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez négy napos terápiás programot a Bonus Pastor Alapítvány március 18 és 21 között Magyarózdon.
A program célja az önmegtartóztató életmód elsajátítása, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A csoportfoglalkozások segítenek a függőséggel való szembenézésben, az önismeretben. A workshopokon információkat lehet szerezni a függőségről, társfüggőségről, illetve segítséget nyújtanak a diagnózisalkotásban és egy terápiás terv elkészítésében.
A felvétel egy előzetes interjú alapján történik. Március 12-ig a 0265-254460-ás telefonszámon várják szeretettel a jelentkezéseket.

Fülöp kurzus
A járványügyi szabályok betartása mellett idén másodjára tartanak Fülöp-kurzust a Regnum Christi Alapítvány szervezésében Marosvásárhelyen, a Magvető közösségi házban (Nicolae Iorga 8 sz.) március 19 és 21 között.
A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban.
Részvételi díj 120 Ron. Bővebb információkat a 0723-214701-es telefonszámon, vagy a regnumchristialap@gmail.com lehet kérni.
Jelentkezési határidő március 5.

Időjárás: Ma ismét sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk, de reggelre pára, köd képződhet, mely a délelőtti órákban mindenhol megszűnik. A nyugatira, délnyugatira forduló szél többnyire gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalban többfelé fagyhat, délután viszont 9 és 17 fok közötti maximumokra van kilátás.
Napközben a melegedés okozhat panaszokat, migrén,
bágyadtság is előfordulhat, de légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek. A nagy hőingás miatt fokozódik a megfázásveszély!

MRE Hírszolgálat, 2021. március 03.

About the author

majoros gabriella