2021. március 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban
A nagyböjt heteiben a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. A szentmiséket megelőzően, 4 óra 20 perctől keresztúti ájtatosságot tartanak azon a nyelven, amelyen a liturgiát fogják bemutatni. Az e heti szentbeszédek témája a Magányosság lesz.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben.
A szentségimádást a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Római Katolikus Teológiai Líceum lelki vezetői, a háromszéki és kolozsvári hitoktatók, az ő diákjaik és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán tanuló hitoktatójelöltek egy csoportja készíti elő.
A szentségimádási lánc következő alkalmát ma este 8 órai kezdettel Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök vezeti.
A szentségimádásba a hittan.ro oldalon valamint az esemény facebook oldalán lehet bekapcsolódni.

Ima és böjtnap
A Mária Rádió Világcsaládja minden hónap első péntekére ima és böjt napot hirdet. Rendkívüli időket élünk és ez egy rendkívüli lehetőség, hogy felajánljuk imánkat és böjtünket Mária Szeplőtele Szíve szándékaira.
A Mária Rádióban holnap elvégezzük a négy rózsafüzér koszorút, délelőtt 9 óra 20 perckor az örvendetes, délután 1 óra 20 perckor a fájdalmas, délután 4 óra 5 perctől a világosság és este 7 órakor a dicsőséges rózsafüzért.
Déli 12 órakor az Úrangyala és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívjuk hallgatóinkat, a nagyváradi stúdió kápolnájából.

Online biblianap
„Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?” – Jézus, a szenvedő igaz a Márk-evangélium tükrében címmel a Katolikus Magyar Bibliatársulat online nagyböjti biblianapot tart március 13-án szombaton délelőtt 10 és délután 2 óra között.
Az előadó Zamfir Korinna egyetemi professzor, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem tanára lesz. Az előadás a panaszzsoltárok, különösen a 22. zsoltár teológiai alkalmazását vizsgálja a Márk-evangélium szenvedéstörténetében. Arra mutat rá, hogy az evangélium Jézust a szenvedő, de a szenvedésben is Istenben bízó igazként állítja elénk.
A csoportmunkában elmélyítik a szentírási részek mondanivalóját, keresik, hogy hogyan segít Jézus szenvedése, hogyan lehet eljutni az elhagyatottságon keresztül a bizalomig. Március 9-ig lehet jelentkezni az agota.molnar@yahoo.com e-mail-címen, illetve a 0761-300.634-es telefonszámon.

Időjárás: A hajnali pára- és ködfoltok feloszlását követően ma is sok napsütésre számíthatunk, csapadék továbbra sem valószínű. Elsősorban északon, északkeleten támadhat fel a délnyugati szél. Délután 11-20 fokot mérhetünk. Délen lesz a legmelegebb!
Napközben a melegedés okozhat panaszokat, migrén, bágyadtság fordulhat elő, de légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek. A nagy hőingás miatt fokozódik a megfázásveszély.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a farkaslaki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

A szakember válaszol
A Telefonos Szeretetszolgálatban tizenkét éve fogadják az erdélyi magyarok hívásait. Érkeznek bőséggel kérések, de felajánlások is.
A szeretetszolgálat vezetői a jövőre nézve azt szeretnék, hogy a telefonvonal mögé egy-egy szakembert is állítsanak.
A pénz beosztása tanulható. A fizetésképtelenség egy hosszú folyamat része. A spórolás ösztönzően hathat még a környezetünkre is. De hogyan alakul a jövőnk gazdasága? Mire figyeljünk, mire készüljünk? Még mielőtt külső beavatkozásra szorulnánk, a Telefonos Szeretetszolgálat Rácz Béla közgazdásszal és kolozsvári városi tanácsossal szeretne néhány kézzelfogható útmutatást adni holnap délután 3 és este 6 óra között a krízisben lévőknek.

Nők imavilágnapja
A Keresztény Nők Ökumenikus Fóruma ebben az évben is meghirdette a Nők Imavilágnapját, amit március hónap első hétvégéjén tartanak világszerte a „Biztos alapra építsünk!” mottó jegyében. Az imanap célja, hogy a keresztény felekezetek közös erővel előrébb jussanak a női küldetés és hivatás iránti érzékenység és elismerés útján.
Az imavilágnapi liturgiát idén a vanatui nők állították össze. A választott igevers most igazi bátorítást, erősítést ad aggodalmaink, félelmeink közepette. A szigetország lakói vallják, hirdetik, hogy van szilárd, biztos pontja ennek a világnak, akire építhetünk.
Kolozsváron, a Kétágú templomban (1989. december 21 sugárút, 41. szám), holnap este 6 órakor kezdődik az ökumenikus világimanap.
Március 7-én, vasárnap a nagyváradi egyházmegye templomaiban is megemlékeznek a Vanuatuban élő keresztény családokról.

Fülöp kurzus
A járványügyi szabályok betartása mellett idén másodjára tartanak Fülöp-kurzust a Regnum Christi Alapítvány szervezésében Marosvásárhelyen, a Magvető közösségi házban (Nicolae Iorga 8 sz.) március 19 és 21 között.
A kurzus választ próbál adni, arra, hogy mi az életünk értelme, mit jelent ma kereszténynek lenni, ha Isten szeret miért van ennyi szenvedés a világban, hogyan szabadulhatunk meg kísértéseinktől, hogyan tudunk megmaradni Istennel személyes és bizalmi kapcsolatban.
Részvételi díj 120 Ron. Bővebb információkat a 0723-214701-es telefonszámon, vagy a regnumchristialap@gmail.com lehet kérni.
Jelentkezési határidő március 5.

Időjárás: A hajnali pára- és ködfoltok feloszlását követően isma is sok napsütésre számíthatunk, csapadék továbbra sem valószínű. Elsősorban északon, északkeleten támadhat fel a délnyugati szél. Délután 11-20 fokot mérhetünk. Délen lesz a legmelegebb!
Napközben a melegedés okozhat panaszokat, migrén, bágyadtság fordulhat elő, de légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek. A nagy hőingás miatt fokozódik a megfázásveszély.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 04.

About the author

majoros gabriella