2021. március 09. – Hírek és progtramajánló

H Í R E K   D É L B E N

Budapestre készül Ferenc pápa
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálatának közleményében örömmel értesültünk róla, hogy a Szentatya bejelentette a döntését, miszerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjére Budapestre látogat.
Bízunk benne, hogy látogatása nagy bátorítást és lelki megerősítést jelent mindannyiunk, és az Eucharisztikus Kongresszus majdani részvevői számára.

Nagyböjti triduum Déván
A dévai Szent Antal-templomban március 9-11. között, ma, holnap és csütörtökön tartják a nagyböjti triduumot. Mindhárom nap, délután 5 órától román nyelven, este 7 órától pedig magyar nyelven kezdődnek a lelkigyakorlatos szentmisék. A triduum meghívott szónoka Ft. Fechetă Jenő atya, a lugosi Szentháromság plébániáról.

Koronagyűlés Nagyváradon
A járványügyi helyzet miatt a nagyváradi egyházmegye papjai ebben az évben két csoportra osztva tartják szokásos tavaszi megbeszélésüket a püspöki székvárosban: holnap a váradi, várad-környéki és tasnádi esperesség papjai, március 11-én, csütörtökön a tenkei, szilágysomlyói, margittai és székelyhídi esperesség papjai.
A meghívottak mindkét alkalommal 10 órakor találkoznak a székesegyházban, ahonnan a napközi imaóra elvégzése után átvonulnak a püspöki palota dísztermébe.

24 óra az Úrért
Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető levelében arra kérte a közösségeket, hogy nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton csatlakozzanak a 24 óra az Úrért elnevezésű kezdeményezéshez. Ennek értelmében március 12, péntek este 7 óra és március 13, szombat este 7 óra között az egész nagyváradi egyházmegyét átölelő 24 órás lelki programot szervnek. A program a székesegyházban tartott szentségimádással kezdődik és szintén a székesegyházban tartott szentmisével ér véget. A programban szerepel szentmise, szentségimádás, keresztút, közös bibliaolvasás, rózsafüzér. A kijárási tilalomra való tekintettel az éjszakai órákban az egyházmegye szerzetesi közösségei szentségimádást végeznek a magánkápolnájukban.
A temesvári egyházmegyében is március 12-én és 13-án megtartják a 24 óra az Úrért elnevezésű bűnbánati napot. Ennek keretében szentségimádást, imaórát, bűnbánati liturgiát és hosszabb időtartamú gyónási alkalmakat tartanak a hívek számára.

Misszió Gyimesközéplokon
A gyimesközéploki egyházközségben március 22-26. között missziót tartanak, amelyet Elekes Szabolcs uzoni plébános vezet.

Lelkigyakorlat Esztelneken
Az esztelneki egyházközség nagyböjti lelkigyakorlatát március 25-27. között tartják. A délután 5 órakor kezdődő szentmiséken Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál.

Időjárás: Ma már több felhő lesz az égen, de alapvetően napos időre készülhetünk. Délen fátyol-, északon gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, csapadék délen valószínű. Néhol élénk lesz az északkeleti szél, máshol gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban -10, -3, délután 3-11 fok várható.
Nagy lesz a napi hőingás, mely miatt megterhelő nap vár a szívbetegekre, az idősekre, valamint a vérnyomás-panaszokkal élőkre.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az oroszhegyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Esperesi gyűlések a temesvári rgyházmegyében
Holnap a dettai és a temesvári esperesi kerület papjai délelőtt 10 órai kezdettel online ülésen vesznek részt, amelyet az óteleki plébánia szervez. Meghívott előadó Kocsik Zoltán lelkipásztor, a temesvári piarista templom igazgatója, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója.
Március 10-én, szerdán délelőtt 10 órától a szörényi esperesi kerület plébániáin tevékenykedő lelkipásztorok tartanak online gyűlést Karánsebesen, amelynek meghívott előadója Mustó Péter magyarországi jezsuita szerzetes. Az előadást, amelynek témája a megbocsátás, az internetes kommunikációs felületen az egyházmegye többi lelkipásztora is követheti.

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban
A nagyböjt heteiben a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. A szentmiséket megelőzően, 4 óra 20 perctől keresztúti ájtatosságot tartanak azon a nyelven, amelyen a liturgiát fogják bemutatni. Az e heti szentbeszédek témája: Hogyan növekedjünk a szolgálatban?

Rövidterápiás program
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez négy napos terápiás programot a Bonus Pastor Alapítvány március 18 és 21 között Magyarózdon.
A program célja az önmegtartóztató életmód elsajátítása, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv elkészítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A csoportfoglalkozások segítenek a függőséggel való szembenézésben, az önismeretben. A workshopokon információkat lehet szerezni a függőségről, társfüggőségről, illetve segítséget nyújtanak a diagnózisalkotásban és egy terápiás terv elkészítésében.
A felvétel egy előzetes interjú alapján történik. Március 12-ig a 0265-254460-ás telefonszámon várják szeretettel a jelentkezéseket.

Hétvége jegyeseknek
Imecsfalván március 20-án és 21-én szerveznek jegyes hétvégét. A program minden reggel 9 órakor kezdődik és este 6 órakor fejeződik be. Azokat a fiatal párokat várják, akik ebben az évben szeretnének házasságot kötni, vagy nemrég kötöttek házasságot. Érdeklődni, jelentkezni a 0742-698.166-os telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma már több felhő lesz az égen, de alapvetően napos időre készülhetünk. Délen fátyol-, északon gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, csapadék délen valószínű.Néhol élénk lesz az északkeleti szél, máshol gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban -10, -3, délután 3-11 fok várható.
Nagy lesz a napi hőingás, mely miatt megterhelő nap vár a szívbetegekre, az idősekre, valamint a vérnyomás-panaszokkal élőkre.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 09.

About the author

majoros gabriella