2021. március 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szertartásokra vonatkozó intézkedések a temesvári egyházmegyében A koronavírus-fertőzések megnövekedett száma miatt több településen is szigorítások lépnek érvénybe a Temesvári Egyházmegyében, így az egyházi szertartásokra is új rendelkezéseket és óvintézkedéseket vezetnek be. Pál József Csaba temesvári megyés püspök körlevélben kéri a paptestvéreket és a híveket ezek betartására. Szentmiséket csak szabadban lehet tartani, ott, ahol ez lehetséges, a templom udvarán, kertjében, a templom közvetlen közelében, ahol minden egészségügyi előírást be kell tartani és minden személy számára 4 négyzetmétert kell biztosítani. Temetési szertartásokat is csak szabadban lehet tartani, ahol maximum 20 személy vehet részt. Más összejövetelek tilosak. Kereszteléseket (és esetleges esküvőket) is szabadban lehet tartani maximum 20 személy részvételével vagy bent a templomban maximum 8 személy részvételével, betartva az egészségügyi előírásokat. Azok, akik a szabadtéri szentmisékre érkeznek, saját felelősségükre nyilatkozatot kell, hogy kiállítsanak. A templomokban a papok misézhetnek, hívek nélkül. A szentmiséket innen lehet közvetíteni. Az intézkedések egyelőre két hétig érvényesek.

24 óra az Úrért Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető levelében arra kérte a közösségeket, hogy nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton csatlakozzanak a 24 óra az Úrért elnevezésű kezdeményezéshez. Ennek értelmében március 12, péntek este 7 óra és március 13, szombat este 7 óra között az egész nagyváradi egyházmegyét átölelő 24 órás lelki programot szervnek. A program a székesegyházban tartott szentségimádással kezdődik és szintén a székesegyházban tartott szentmisével ér véget. A programban szerepel szentmise, szentségimádás, keresztút, közös bibliaolvasás, rózsafüzér. A kijárási tilalomra való tekintettel az éjszakai órákban az egyházmegye szerzetesi közösségei szentségimádást végeznek a magánkápolnájukban. A temesvári egyházmegyében is március 12-én és 13-án megtartják a 24 óra az Úrért elnevezésű bűnbánati napot. Ennek keretében szentségimádást, imaórát, bűnbánati liturgiát és hosszabb időtartamú gyónási alkalmakat tartanak a hívek számára. A Mária Rádió is bekapcsolódik 24 óra az Úrért elnevezésű kezdeményezésbe, március 12-én, pénteken egész éjszakás virrasztást közvetítünk Sepsiszentgyörgyről.

Gyalogos zarándoklat Kovácspéterbe A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia szervezésében férfiakat hívnak gyalogos zarándoklatra, Kovácspéterbe. A zarándoklat lelkivezetője: Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója. A résztvevőket reggel fél 9 órára várják a Szent Miklós plébánia udvarára. A programban szerepel elmélkedés, közös ebéd és szentmise. Akik részt szeretnének venni a zarándoklaton, de nem tudják vállalni a gyaloglást, azoknak lehetőségük lesz autóval eljutni a helyszínre. Jelentkezni a 0742-702309-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma borongósan indult a nap. Napközben a nyugati határ közelében egy-egy zápor, hózápor alakulhat ki. Az északkeleti, keleti tájakon átmeneti havazás, havas eső is előfordulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -12, -1, délután 5-7 fok körüli maximumokra kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyszenttamási templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban A nagyböjt heteiben a Temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. A szentmiséket megelőzően, 4 óra 20 perctől keresztúti ájtatosságot tartanak azon a nyelven, amelyen a liturgiát fogják bemutatni. Az e heti szentbeszédek témája: Hogyan növekedjünk a szolgálatban?

Egyetemi nyílt est A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar második alkalommal tart nyílt estet középiskolások részére holnap este 7 órától, amelynek keretében lehetőség lesz a felvételiről és a kar által biztosított lehetőségekről beszélgetni. A program keretében a teológia kar vezetői és diákképviselői bemutatják az intézményt, majd a középiskolások kérdéseket tehetnek fel a felvételi témakörében. A nyílt esthez, az esemény facebook oldalán lehet csatlakozni.

Nagyböjti triduum A dévai Szent Antal-templomban folytatódik a tegnap elkezdődött nagyböjti triduum. Ma és holnap délután 5 órától román nyelven, este 7 órától pedig magyar nyelven kezdődnek a lelkigyakorlatos szentmisék. A triduum meghívott szónoka Ft. Fechetă Jenő atya, a lugosi Szentháromság plébániáról. A lippai római katolikus plébániatemplomban március 12-14. között nagyböjti triduumra kerül sor, amelynek keretében a szentmiséken tematikus szentbeszédek hangzanak el a következő program szerint: március 12-én, pénteken és március 13-án, szombaton délután 5 órakor, március 14-én, vasárnap délelőtt 10 órakor. A lelkigyakorlatos elmélkedéseket Lauš Nikola püspöki irodaigazgató tartja.

Vándorkiállítás Székelyföldön Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szabadtéri vándorkiállítást szervez. A tárlaton Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi népviseletekről készült ceruzarajzait és akvarelljeit mutatják be. A kiállítást március 13-án, szombaton este 6 órakor Barót központjában a Református Templom előtt nyitják meg az Erdővidék Múzeumával és a Baróti Református Egyházközséggel közösen. A helyi múzeum részéről Hoffmann Edit muzeológus és Demeter László vezető muzeológus tart felvezető, köszöntő beszédet, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa. Népdalokat énekel Tordai Ákos.

Időjárás: Ma borongósan indul a nap. Napközben a nyugati határ közelében egy-egy zápor, hózápor alakulhat ki. Az északkeleti, keleti tájakon átmeneti havazás, havas eső is előfordulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -12, -1, délután 5-7 fok körüli maximumokra kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 10.

About the author

Majoros Gabriella