2021. március 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Gyalogos zarándoklat Kovácspéterbe
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia szervezésében férfiakat hívnak gyalogos zarándoklatra, Kovácspéterbe. A zarándoklat lelkivezetője: Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója.
A résztvevőket holnap reggel fél 9 órára várják a Szent Miklós plébánia udvarára. A programban szerepel elmélkedés, közös ebéd és szentmise. Akik részt szeretnének venni a zarándoklaton, de nem tudják vállalni a gyaloglást, azoknak lehetőségük lesz autóval eljutni a helyszínre.
Jelentkezni a 0742-702309-es telefonszámon lehet.

Vándorkiállítás Székelyföldön
Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szabadtéri vándorkiállítást szervez. A tárlaton Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi népviseletekről készült ceruzarajzait és akvarelljeit mutatják be. A kiállítást holnap este 6 órakor Barót központjában a Református Templom előtt nyílik meg az Erdővidék Múzeumával és a Baróti Református Egyházközséggel közös szervezésében. A helyi múzeum részéről Hoffmann Edit muzeológus és Demeter László vezető muzeológus tart felvezető, köszöntő beszédet, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa, népdalokat énekel Tordai Ákos.

Orgonaszentelés Lemhényben
A lemhényi plébániatemplomban 2021. március 14-én, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében, Kovács Gergely a gyulafehérvári egyházmegye érseke megáldja az új orgonát.

Megemlékezés Zágonban
Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharcra, valamint rétyi Antos Józsefné és pávai Vajna Anna zágoni honleányok alakjára emlékeznek, március 14-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő istentisztelet keretében a zágoni református templomban.
Az istentisztelet keretében ugyanakkor megnyitják a Honleányok című kiállítást is, amellyel a Háromszéki Honleányokra és nemes cselekedeteikre emlékeznek.
A kiállítást megnyitja Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke. Ünnepi beszédet mond Márky Dániel, konzul. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna, a Magyar Kulturális Intézet vezetője. Házigazda Berszán László, református lelkész.

Március 15-e gyerekszemmel
Történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése, a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár ez alkalommal is szeretne kellő módon ünnepelni, éppen ezért kézműves foglalkozásra, vetítésre és meseolvasásra várják a gyerekeket.  A fiúk ünnephez illő nyakkendőt, a lányok pedig nyakdíszt fognak készíteni. A mese egy furfangos huszárról fog szólni.
Ugyanakkor egy kiállítás keretében megtekinthetőek lesznek a szabadságharcról szóló könyvek is.

Időjárás: Hajnalban többfelé várható eső, zápor, északkeleten, keleten havas eső, hó is hullhat. Napközben az ország északi felén felszakadozik a felhőzet, csak néhol alakulhat ki futó zápor.
Délen, délnyugaton viszont sok lesz a felhő, és több helyen előfordulhat eső, zápor, akár egy-egy zivatar. Napközben 4-10 fok körüli értékekre kell számítani.
Holnap a napos időszakok mellett csak egy-egy zápor fordulhat elő. Enyhe időre, délután 7-12 fokra készülhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyikómalomfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban
A nagyböjt heteiben a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. A szentmiséket megelőzően, 4 óra 20 perctől keresztúti ájtatosságot tartanak azon a nyelven, amelyen a liturgiát fogják bemutatni. Az e heti szentbeszédek témája: Hogyan növekedjünk a szolgálatban?

Nagyböjti triduum
A lippai római katolikus plébániatemplomban március 12-14. között nagyböjti triduumra kerül sor, amelynek keretében a szentmiséken tematikus szentbeszédek hangzanak el a következő program szerint: ma és holnap délután 5 órakor, március 14-én, vasárnap délelőtt 10 órakor. A lelkigyakorlatos elmélkedéseket Lauš Nikola püspöki irodaigazgató tartja.

Négy napos eseménysorozat a hősök tiszteletére
Sepsiszentgyörgyön négy napos eseménysorozattal emlékeznek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra. Az eseménysorozat ma délután 2 órakor veszi kezdetét a középiskolások számára meghirdetett ünnepi szónokverseny eredményhirdetésével a Kónya Ádám Művelődési Ház közösségi oldalán.
Ma este 7 órai kezdettel kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében a Georgius és a Csíki kamarazenekarok közös ünnepi hangversenyére.
Március 14-én, vasárnap szintén a Tamási Áron Színház Nagytermében este 7 órától veszi kezdetét az Emelj fel emlék! ünnepi előadás és táncjáték Lung László Zsolt rendezésében.
Március 15-én, hétfőn délelőtt 10 órai kezdettel Sepsiszentgyörgy elöljárói koszorúkat helyeznek el a városban található emlékműveknél, a koszorúzás utolsó sepsiszentgyörgyi helyszíne az 1848–49-es szabadságharc honvéd emlékműve az Erzsébet parkban, ahol közreműködik a Rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar.
A Művész Mozi a Kecskeméti kardok című dokumentumfilm vetítésével és a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola rövid bemutatójával csatlakozik az ünnepi eseményekhez március 15-én, hétfőn este fél 6 órai kezdettel.
Az eseménysorozat záró mozzanataként este 7 órától a Tokos Zenekar Ünnepi koncert és néptáncelőadását láthatja a közönség a Tamási Áron Színház Nagytermében.
Az előadásokra jegyeket a Városi Jegyirodában válthatnak az érdeklődők.

Időjárás: Hajnalban többfelé várható eső, zápor, északkeleten, keleten havas eső, hó is hullhat. Napközben az ország északi felén felszakadozik a felhőzet, csak néhol alakulhat ki futó zápor.
Délen, délnyugaton viszont sok lesz a felhő, és több helyen előfordulhat eső, zápor, akár egy-egy zivatar. Napközben 4-10 fok körüli értékekre kell számítani.
Holnap a napos időszakok mellett csak egy-egy zápor fordulhat elő. Enyhe időre, délután 7-12 fokra készülhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 12.

About the author

majoros gabriella