2021. március 17. – Hírek és progamajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a parajdi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Tematikus nap Márciusi tematikus napunk mottója: „Senki sem szert jobba, mint az, aki életét adja barátaiért.” Ha valakit szeretünk örömet okozunk neki. Amikor Jézus parancsait megtesszük, ezzel örömet szerzünk neki. Amikor szeretünk Jézus barátaivá válunk. Ő pedig életét adta barátaiért. Ezt a barátságot mennyire mélyítem el hétköznapjaimban? Ezekről a gondolatokról hallhatnak a mai nap folyamán elmélkedéseket, beszélgetéseket. Tartsanak velünk!

Megemlékezés Szatmárnémetiben Boldog Celestina Donati a Kalazanci Szent József Szegény Leányai Kongregációjának, piarista nővérek kongregációjának alapítója. Minden évben, március 18-án rá emlékezik a piarista rend és a kongregáció. Az alapító emléknapján, holnap délután 6 órakor szentmisére várják a híveket a Piarista Nővérek a szatmárnémeti  Kalazanci Szent József-plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő megyés püspök, szónoka pedig Román János, a szatmári egyházmegyei Caritas vezérigazgatója lesz. A szentmise online is követhető lesz a Kalazanci Szent József YouTube csatornáján.

Szent József búcsú Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában március 19-én, pénteken délelőtt 11 órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség kisegítő lelkésze.

Családévet megnyitó szentmisék Ferenc pápa tavaly, Szent Család vasárnapján hirdette meg 2021-re a családnak szentelt különleges évet. A pápa az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján, március 19-én, pénteken nyitja meg a szentévet. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében az Amoris laetitia-családévet március 19-én, este 6 órakor a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban nyitják meg. Az ünnepi szentmisét, amelyet a templom.ro honlapon élőben közvetítenek, Kovács Gergely érsek celebrálja. A Temesvári Egyházmegyében a Család évének ünnepélyes megnyitójára március 21-én, vasárnap a délután 4 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor az arad-belvárosi templomban. A liturgia főcelebránsa Pál József Csaba megyés püspök. A Családok éve 2021. március 19-től 2022. június 26-ig tart.

Időjárás: Ma is felhős, borongós időre van kilátás, visszatér a tél. A meteorológusok szerint szerda este 8 óráig Erdélyben és a hegyvidéken jelentős mennyiségű havazásra lehet számítani. 1500 méter fölötti magasságban hóvihar is előfordulhat. A csapadék mennyisége eléri a 25–30, elszigetelten a 40–60 litert négyzetméterenként, a hegyekben friss hóréteg képződik, ezeken a helyeken akár 80–90 kilométer/órás széllökések lehetnek. A legmagasabb hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. A szeles időben fokozódhat a fejfájás, ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk. Alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, nő a megfázásveszély. Öltözzünk melegen, rétegesen, és továbbra is erősítsük immunrendszerünket!

MRE Hírszolgálat, 2021.március 17.

About the author

Majoros Gabriella