2021. március 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentmise Temesváron Pál József Csaba megyéspüspök holnap, Szent József ünnepén délelőtt 11 órakor a temesvári püspökség udvarán szentmisét mutat be, amelyet az egyházmegye Facebook oldalán élőben közvetítenek.

Lelkigyakorlat Bihardiószegen Március 19-21. között Obermájer Ervin-István kisegítő lelkész, dr. Macalik Győző és vértanútársai szentté avatási ügyének posztulátora és Márton Áron püspök szentté avatási ügyének viceposztulátora lelkigyakorlatot tart Bihardiószegen: holnap délután fél 5 órakor keresztúti ájtatosságot, szombaton délelőtt 11 órakor, valamint vasárnap délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be a helyi plébániatemplomban.

Ifjúsági lelkinapok Déván A dévai egyházközségben március 19-22. között a plébánia a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészséggel és a Psalite együttessel karöltve szervez nagyböjti ifjúsági lelkinapokat Déván. Az ifjúsági nagyböjti lelki hétvége, melynek mottója „FIATAL ₌ MOST/ nem csak jövő…” holnap este 6 órakor kezdődik. Szombaton az esti szentmise után, háromnegyed héttől a csíkszeredai ifjúsági Psallite énekegyüttes tart nagyböjti zenés áhítatot. Az ifjúsági lelki hétvége vasárnap, a délelőtti 11 órakor kezdődő szentmisével ér véget.

Családévet megnyitó szentmisék Ferenc pápa tavaly, Szent Család vasárnapján hirdette meg 2021-re a családnak szentelt különleges évet. A pápa az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján nyitja meg a szentévet. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében az Amoris laetitia-családévet holnap este 6 órakor a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban nyitják meg. Az ünnepi szentmisét, amelyet a templom.ro honlapon élőben közvetítenek, Kovács Gergely érsek celebrálja. A Temesvári Egyházmegyében a Család évének ünnepélyes megnyitójára március 21-én, vasárnap a délután 4 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor az arad-belvárosi templomban. A liturgia főcelebránsa Pál József Csaba megyés püspök. A Családok éve 2021. március 19-től 2022. június 26-ig tart.

Orgonaest Váradszöllősön Március 21-én, vasárnap este 6 órakor a váradszöllősi plébánia szervezésében Johann Sebastian Bach születésnapjához közeledve orgonaest lesz a váradszöllősi római katolikus templomban a Szentháromság tér (Bumbacului u.) 4. szám alatt. A szervezők tisztelettel kérik a hatályos járványügyi előírások betartását: kézfertőtlenítés, maszk helyes viselése, megfelelő távolság betartása. A belépés díjtalan, önkéntes adományokat köszönettel elfogadnak.

Időjárás: Ma is felhős, borongós időre van kilátás. Eleinte keleten és a középső tájakon, később délen is kialakulhatnak futó záporok, helyenként hózáporok. Még élénk, erős lesz az északias szél. Reggel fagyos, fagypont közeli hőmérsékletekre van kilátás, délután 3-6 fok körüli értékek lesznek. A reggeli fagyok miatt újra felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. A szeles időben fokozódhat a fejfájás, ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk. Alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, nő a megfázásveszély.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kadicsfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Triduum Máréfalván Március 18-20 között a máréfalvi templomban nagyböjti triduumot tartanak, este 6 órától. A lelkigyakorlat vezetője Balázs Imre nyugalmazott plébános Udvarhelyről.

Szent József búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a segesvári egyházközség triduummal készül a Szent József búcsúra. Az utolsó lelkigyakorlatos szentmise ma délután 5 órakor kezdődik, Ágoston Ferenc helyi plébános szentbeszédével. Az ünnepi szentmisét holnap délután 5 órától mutatják be. A búcsú szónoka Szabó Gyula nyugalmazott plébános.                                                             Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában holnap délelőtt 11 órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség kisegítő lelkésze. Kolozsváron az Írisz-telepi templomban a búcsús szentmise holnap este 6 órától lesz. Az ünnep főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Egeres Gipszgyár március 21-én, vasárnap ünnepli a Szent József búcsút. A szentmise délután 3 órakor kezdődik. A szentbeszédet Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója tartja. A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti székesegyházban holnap délelőtt 9 és 11 órától tartják a búcsús szentmiséket, melynek főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök. A délelőtt 9 órakor kezdődő szentmise szónoka Hársfalvi Ottó általános helynök, főesperes, székesegyházi plébános. A 11-es szentmise szónoka Simon Attila püspöki titkár, a székesegyház helyettes plébánosa, ifjúsági- és ministránslelkész. Jelen lesznek „Szent József – a munkás” Férfiszövetség tagjai, akik megalakulásuk 20 éves jubileumát ünneplik és szolgálatot vállalnak a szentmisén. Batizon holnap délelőtt 11 órától Dudás Miklós mikolai plébános prédikációjával kerül sor a búcsúsmisére. Kaplonyban szintén délelőtt 11 órától kezdődik az ünnepi szentmise, melynek meghívott szónoka György-Mihály Levente csíkszentmiklósi plébános lesz. Nagybányán holnap délután fél 5-től román, 6 órától pedig magyar nyelven mutatják be a búcsúsmisét. A szentbeszédet Vik János a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja mondja.

Időjárás: Ma is felhős, borongós időre van kilátás. Eleinte keleten és a középső tájakon, később délen is kialakulhatnak futó záporok, helyenként hózáporok. Még élénk, erős lesz az északias szél. Reggel fagyos, fagypont közeli hőmérsékletekre van kilátás, délután 3-6 fok körüli értékek lesznek. A reggeli fagyok miatt újra felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok. A szeles időben fokozódhat a fejfájás, ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk. Alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, nő a megfázásveszély.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 18.

About the author

Majoros Gabriella