2021. március 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében ma este 7 órától László Attila kolozsvári főesperes-plébános tart előadást Életünk építése a vírus után címmel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében.

Ünnepre készül a Mária Rádió
Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepi az Erdélyi Mária Rádió a 15. születésnapját. Meghívjuk kedves hallgatóinkat, hogy az éter hullámain keresztül kapcsolódjanak be ünnepünkbe. Holnap délután 3 órától elimádkozzuk az irgalmasság rózsafüzérét, majd szentmisét közvetítünk a rádió kápolnájából. 4 órától szentségimádás keretében adunk hálát az elmúlt 15 évért, majd Názáretből imádkozzuk a rózsafüzért a világcsaláddal együtt.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
A szentmisék előtt egyórás imádságot – rózsafüzér és egyéb imák – vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra.
Az imakilenced negyedik alkalmára március 27-én este 6 órától kerül sor témája: Imádkozzunk az ifjúságért, önazonosságuk és élethivatásuk megtalálásáért!
Elmélkedést tart Takó István Kolozsvár-szentpéteri plébános, egyetemi lelkész
Tervezett célcsoport: ifjúsági lelkészségek munkatársai, önkéntesei, katolikus iskolák diákjai, kamilliánus gyermekek, cserkészek.
A szentmiséket a Mária Rádió közvetítésében és a templom.ro honlapon is lehet követni.

Nagyhét a segítőnővérekkel
A marosvásárhelyi segítőnővérek március 29 és április 3 között lelkiútra hívják mindazon fiatal dolgozóknak és egyetemistáknak akik szeretnék tudatosabban megélni a húsvétot. A lelkigyakorlat mottója: Nagyhetem a munka pörgésében.
Hétfőn, kedden és szerdán reggel 7 órától közös imát végeznek, este fél 8 órától pedig az aznap megélteket osztják meg egymással a résztvevők.
Nagycsütörtökön és nagypénteken reggel 7 órától szintén közös imát végeznek, este az Egyház szertartásainak közös ünneplésre, utána megosztásra közös imára kerül sor.
Nagyszombat reggel 9 és fél 12 óra között közös imát végeznek és plénumot tartanak.
Jelentkezni hadnagy.margo@segitonoverek.info címen lehet március 25-ig. A járványhelyzet miatt a helyek száma korlátozott.

Időjárás: Nyugaton napos idő várható, máshol gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporok, a középső tájakon havazásra, hózáporokra, keleten havas esőre kell számítani. Élénk, erős lesz az északi, északkeleti szél. A fagyos reggelt követően, a legmelegebb órákban 4-9 fokot mérhetünk.
A szeles idő felerősítheti a fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat is okozhat. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, rétegesen, még mindig nagy lesz a megfázásveszély, és továbbra is erősítsük immunrendszerünket!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyvarsági templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Nagyböjti lelkigyakorlatok
A gyimesbükki egyházközségben triduumot tartanak Albert István Leánder és Urbán János Erik ferences atyák vezetésével az alábbi beosztás szerint:
Március 25.-én, csütörtökön, 26.-án pénteken és 27.-én szombaton Bálványospatakán 8 órától; Bükkön délelőtt 10 órától, Gyimesben déli12 órától lesznek szentmisék. Csütörtökön és pénteken szentmise lesz Tarhavaspatakán is délután 3 órától; és szintén Gyimesben 5 órától.
Pénteken Gyimesben déli 12 órától megkezdődik a 24 óra az Úrral szentségimádás, amit március 27-én, szombaton a déli 12 órától kezdődő záró szentmisével fejeznek be.
Az esztelneki egyházközség nagyböjti lelkigyakorlatát március 25-27. között tartják. A délután 5 órakor kezdődő szentmiséken Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál.
A szamosújvári örmény székesegyházban nagyböjti triduum lesz március 25-27. között. A lelkigyakorlatos szentmisék délután 5 órakor kezdődnek. A szentbeszédeket Jánossi Imre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze tartja.
A lemhényi plébániatemplomban háromnapos húsvéti lelki előkészület lesz március 25-27 között. A triduumos szentmisék este 6 órakor kezdődnek.
Húsvétra készülve a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban esténként 6 órától háromnapos húsvéti lelki gyakorlat lesz március 25-27 között.
Március 25-27 között a nagyváradi Barátok templomában délután 5 órától nagyböjti lelkigyakorlatottartanak. A triduum alkalmából vendégpapok prédikálnak.

Online országos családos találkozó
A Temesvári Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda online családos találkozót szervez március 27-én, szombaton délután 5 órakor.
Meghívott előadó: Varga László kaposvári megyés püspök.
Az előadás témája: Szent József hivatásának időszerűsége a 21. században.

Időjárás: Nyugaton napos idő várható, máshol gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporok, a középső tájakon havazásra, hózáporokra, keleten havas esőre kell számítani. Élénk, erős lesz az
északi, északkeleti szél. A fagyos reggelt követően, a legmelegebb órákban 4-9 fokot mérhetünk.
A szeles idő felerősítheti a fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat is okozhat. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Öltözzünk melegen, rétegesen, még mindig nagy lesz a megfázásveszély, és továbbra is erősítsük immunrendszerünket!

MRE Hírszolgálat, 2021. március 24.

About the author

majoros gabriella