2021. március 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az atyhai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Nagyheti szertartások Nagyváradon
Nagycsütörtökön, április 1-én a székesegyházban két szentmisét mutatnak be.
A krizmaszentelési mise délelőtt 10 órakor kezdődik. Az egyházmegye papsága együtt misézik a Főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése.
Az Utolsó Vacsora emlékére este 7 órakor celebrál szentmisét Böcskei László nagyváradi megyés püspök. A szentmisét 9 óráig tartó virrasztás követi. Nagypénteken, április 2-án, Urunk szenvedésére és halálára emlékezünk. Délután 3 órakor keresztúti ájtatosság lesz a templomban. A nagypénteki szertartás este 6 órakor kezdődik. Ezt követően szentségimádás a Szent Sírnál 9 óráig. Nagyszombaton, április 3-án délelőtt 10 és este 6 óra között a hívek szentségimádáson vehetnek részt a Szent Sírnál. Húsvét vigiliája este 7 órakor tűzszenteléssel kezdődik. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része az igeliturgia, a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása Böcskei László megyés püspök celebrálja.
Húsvétvasárnap, április 4-én, reggel fél 8 órakor ételszentelés lesz a székesegyház előtti téren. A húsvétvasárnapi szentmiséket a szokásos rend szerint mutatják be: reggel 8, délelőtt 10, és fél 12 órakor és este 6 órakor.
Húsvéthétfőn, április 5-én a szentmiséket vasárnapi miserend szerint mutatják be: reggel 8, délelőtt 10, és fél 12 órakor és este 6 órakor.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi.
A szentségimádási lánc következő alkalmát április 8-án, csütörtökön este 8 órai kezdettel Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök vezeti.

Időjárás: Nyugaton változóan felhős-napos lesz az idő, máshol erősen felhős, borongós idő várható. Főként keleten és délkeleten eleredhet el az eső. Az északi szél helyenként megélénkülhet. A csúcshőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 30.

About the author

majoros gabriella