2021. november 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt Ferencz Imre nyugalmazott plébános
November 6-án, szombaton reggel életének 74., papságának 47. évében, türelemmel viselt hosszas szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének Ferencz Imre nyugdíjas plébános.
Ferencz Imre Csíkmenaságon született 1948. október 11-én. A középiskolát Csíkszentmártonban, teológiai tanulmányait Gyulafehérváron a Papnevelő Intézetben végezte, 1974. június 23-án Gyulafehérváron szentelte pappá Márton Áron püspök.
Szolgálati helyei: Sepsiszentgyörgy, Katona, Nagytusnád, Csíkdelne, Madéfalva, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Bátos, Mikóújfalu, Csíkmindszent. Betegnyugdíjba kerülése előtt Sepsibükszádon teljesített szolgálatot. 2011-től betegnyugdíjas éveit Csíkszentkirályon töltötte.
Temetése holnap déli 12 órától lesz a csíkmenasági ravatalozóból, az érte felajánlott szentmise után a helyi temetőbe, szülei mellé.
A jó Isten adjon neki örök boldogságot és jutalmazza meg áldozatos papi életéért.

Püspökszentelés Jászvásáron
Szentatyánk, Ferenc pápa 2021. szeptember 30-án Petru Sescu plébánost nevezte ki a Iași-i Római Katolikus Egyházmegye segédpüspökévé. A püspökszentelésre november 11-én, csütörtökön, Tours-i Szent Márton ünnepén délelőtt fél 11 órai kezdettel kerül sor a iasi-i Szűz Mária Királynő székesegyházban. Főszentelő Iosif Păuleț iași-i megyés püspök, társzentelők: Aurel Percă bukaresti érsek és metropolita és Petru Gherghel ntalálhatják meg.yugalmazott iași-i püspök.

Szent Erzsébet gyűjtés
November 14-e az a nap, amikor a világegyház különösen is a szegények felé fordul, hiszen ezen a vasárnapon tartják a Szegények 5. Világnapját, amelyet Ferenc pápa alapított. Nem véletlen, hogy Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez esik közel, mint ahogyan a Főegyházmegyei Caritas hagyományos gyűjtése is ezen a napon lesz a nélkülöző, hátrányos helyzetű gyermekekért.
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körlevélben buzdítja híveit: „Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeledvén, cselekvő módon emlékezzünk a magyar szentre, akit az egész világon a szolgáló szeretet példaképeként ismernek és tisztelnek. Erzsébet a másokkal való törődést állítja elénk követendő példaként, figyelmeztetve bennünket arra, hogy a másokkal való törődés az odafigyeléssel kezdődik, de ez nem állhat meg az együttérző sajnálkozásnál, hanem cselekvő magatartássá kell válnia. ”
Az adományokat a Caritas bankszámlájára lehet utalni, a számlaszámmal kapcsolatos információkat a szervezet honlapján találhatják meg.

Időjárás: Felhős, borongós, több helyen esős, záporos idővel indul a hét. Naposabb időszakok délnyugaton lehetnek. Az északi-északnyugati szél általában gyenge, mérsékelt marad. A maximumok 8-18 fok között alakulnak. Az ország déli, délnyugati részén melegebb lesz, 20 fok fölötti értékekre kell számítani.
A borongósabb idő miatt alacsonyabb lehet hő- és komfortérzetünk. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdiszentléleki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Koraszülöttek hete
A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A Gyulafehérvári Caritas már hetedik éve szentel kitüntetett figyelmet a koraszülöttek számára egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal, amit idén, november 4-11 között szerveznek meg a marosvásárhelyi korai nevelő és fejlesztő központban.
November 9-én, kedden 17 órától lesz beszélgetés Palotás Hajnal pszichológus, Les Júlia lelkész, Rigmányi Eszter érintett szülő közreműködésével.
Érintett témakörök: mit jelent korababa szülőjének lenni, erőforrások feltérképezése, az anya támogató jelenlétének fontossága.
November 11.-én, csütörtökön 17 órától a Pokorny Emese gyógypedagógus, Lukács Ágnes gyógytornász, Nagy Annamária mozgáskompetencia fejlesztésében jártas szakember beszélget a korai időszakban a baba fejlődésének követéséről, fejlesztéséről a szakemberek szempontjából.
A járványhelyzetre váló tekintettel a beszélgetés-sorozat online térben fog zajlani, amely előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas honlapján szereplő űrlap kitöltésével lehet.
A koraszülött babák növekedését és fejlődését nagy figyelemmel kell kísérnie a szülőknek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek legalább kétéves korig, de egészen hatéves korig ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni. (WHO-ajánlás)
A Koraszülöttek hete program keretén belül november 15.-én, hétfőn ingyenes szűrővizsgálatot lehet végeztetni koraszülött kisbabáknak és gyerekeknek 0–6 éves korig Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt.
Fontos: Előzetes bejelentkezés szükséges, valamint a helyek száma korlátozott. A program megvalósítása az aktuális járványügyi helyzet alakulásának függvénye.
Jelentkezni és érdeklődni a 0741 280 779 vagy 0725 355 638 telefonszámokon.

Az Újjászületés szentsége – szellemi és lelki gyógyulásunk ünnepe
November 19-21 között a Székelyudvarhelyi Szent Pió Házban lelkigyakorlatot tart Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes és Hausdorf Ani klinikai pszichológus. Ezen a hétvégén az élettelen szokásokból való gyógyulásról és annak szentségéről, a gyónásról tartanak műhelymunkát. A résztvevőknek jó alkalom lehet az/egy új életadó szokások megtervezésére. A lelkigyakorlat pénteken 17:00 – 18:00 óra között regisztrációval kezdődik és vasárnap délben ebéddel zárul.
Érdeklődni és jelentkezni a 0266-210537-es és 0755-489743 telefonszámon vagy a hazpio@gmail.com email címen lehet november 15-ig.

Időjárás: Felhős, borongós, több helyen esős, záporos idővel indul a hét. Naposabb időszakok délnyugaton lehetnek. Az északi-északnyugati szél általában gyenge, mérsékelt marad. A minimumok 0-8, a maximumok 8-18 fok között alakulnak. Az ország déli, délnyugati részén melegebb lesz, 20 fok fölötti értékekre kell számítani.
A borongósabb idő miatt alacsonyabb lehet hő- és komfortérzetünk. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 08.

 

About the author

majoros gabriella