2021. november 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online konferencia
November 14-én van a szegények világnapja is. Országos szinten, a világnap jelentőségének tudatosítására több katolikus civil szervezet és szerzetesrend fogott össze.
Az összefogás egyik mozzanataként ma este fél 7 órától Miguel Maury Buendia, Románia és Moldávia apostoli nunciusa mutatja be Ferenc pápa „Mindnyájan testvérek” című szociális enciklikáját.
A helyek száma korlátozott. A regisztrációval kapcsolatos információk a Caritas Alba Iulia Facebook oldalon olvashatóak.

Segítő háló
A Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete, az önkormányzattal és más szervezetekkel közösen elindította Segítő Háló nevű programját, amelynek célja, hogy a napi teendőik elvégzésében segítsék azokat az idős embereket, akik már nehezen vagy egyáltalán nem tudnak mozogni, vagy csak egyszerűen szükségét érzik annak, hogy beszélgetni tudjanak valakivel.
A szervezet önkéntesei segítséget nyújtanak a napi teendőkben, így a bevásárlások lebonyolításában, a számlák kifizetésében, az ügyintézésben vagy akár a gyógyszerek kiváltásában, továbbá szakemberek bevonásával próbálnak meg azoknak a magányos, idős embereknek lelki támogatást nyújtani.
Várják, a segítségre szorulók hívását minden nap reggel 9 és délután 5 óra között a 0743-408028.

Szent Erzsébet gyűjtés
November 14-e az a nap, amikor a világegyház különösen is a szegények felé fordul, hiszen ezen a vasárnapon tartják a Szegények 5. Világnapját, amelyet Ferenc pápa alapított. Nem véletlen, hogy Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez esik közel, mint ahogyan a Főegyházmegyei Caritas hagyományos gyűjtése is ezen a napon lesz a nélkülöző, hátrányos helyzetű gyermekekért.
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körlevélben buzdítja híveit: „Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeledvén, cselekvő módon emlékezzünk a magyar szentre, akit az egész világon a szolgáló szeretet példaképeként ismernek és tisztelnek. Erzsébet a másokkal való törődést állítja elénk követendő példaként, figyelmeztetve bennünket arra, hogy a másokkal való törődés az odafigyeléssel kezdődik, de ez nem állhat meg az együttérző sajnálkozásnál, hanem cselekvő magatartássá kell válnia. ”
Az adományokat a Caritas bankszámlájára lehet utalni, a számlaszámmal kapcsolatos információkat a szervezet honlapján találhatják meg.

Időjárás: Ma is felhős, borongós, több helyen esős, záporos idővel indult a nap, majd napközben megszűnik a csapadék, délután már sehol sem fog esni. Keleten helyenként csak lassan oszlik fel a hajnalra képződő köd. Északon és északnyugaton már a nap is kisüt. Az északias szél csak helyenként élénkülhet meg. Délután 6-13 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gelencei plébániatemplomba tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen
November 12-én, pénteken este 7 órai kezdettel a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban Lőrinczi Lehet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója ad orgonakoncertet.
Műsoron Bach, Bartholdy, Kovács Szilárd Ferenc és Pikéthy Tibor művek.
A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

Püspökszentelés Jászvásáron
Szentatyánk, Ferenc pápa 2021. szeptember 30-án Petru Sescu plébánost nevezte ki a Iași-i Római Katolikus Egyházmegye segédpüspökévé. A püspökszentelésre november 11-én, csütörtökön, Tours-i Szent Márton ünnepén délelőtt fél 11 órai kezdettel kerül sor a Iasi-i Szűz Mária Királynő székesegyházban. Főszentelő Iosif Păuleț iași-i megyés püspök, társzentelők: Aurel Percă bukaresti érsek és metropolita és Petru Gherghel nyugalmazott iași-i püspök.

Világméretű szentségimádás
Ismét összegyűlünk az Oltáriszentség előtt Krisztus Király ünnepének előestéjén. Szerte a világon hálát mondunk a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért és új lendületet veszünk, hogy újra és újra át tudjuk élni a Jézussal való találkozás örömét – olvasható a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján a hír, amelynek megfelelően november 20-án, szombaton a NEK titkársága világméretű szentségimádást szervez. Az egyórás szentségimádáshoz szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. Aki szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg.

Kisért imádság hete
A csíksomlyói Jakab Antal Házban november 21–26. között egyhetes személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat a hétköznapokban rendezvényt tartanak mindazoknak, akik szeretnének elmélyülni istenkapcsolatukban, és vállalnak napi fél óra imát és egy személyes beszélgetést a kísérővel.
További információk a kih.csikszereda@gmail.com e-mail címen vagy a 0726-238.055-ös telefonszámon kaphatóak.
Jelentkezési határidő: 2021. november 14.

Időjárás: Ma is felhős, borongós, több helyen esős, záporos idővel indul a nap, majd napközben megszűnik a csapadék, délután már sehol sem fog esni. Keleten helyenként csak lassan oszlik fel a hajnalra képződő köd. Északon és északnyugaton már a nap is kisüt. Az északias szél csak helyenként élénkülhet meg. Kora reggel -4, +5, délután 6-13 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 09.

About the author

majoros gabriella