2021. november 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Segítő háló
A Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete, az önkormányzattal és más szervezetekkel közösen elindította Segítő Háló nevű programját, amelynek célja, hogy a napi teendőik elvégzésében segítsék azokat az idős embereket, akik már nehezen vagy egyáltalán nem tudnak mozogni, vagy csak egyszerűen szükségét érzik annak, hogy beszélgetni tudjanak valakivel.
A szervezet önkéntesei segítséget nyújtanak a napi teendőkben, így a bevásárlások lebonyolításában, a számlák kifizetésében, az ügyintézésben vagy akár a gyógyszerek kiváltásában, továbbá szakemberek bevonásával próbálnak meg azoknak a magányos, idős embereknek lelki támogatást nyújtani.
Várják, a segítségre szorulók hívását minden nap reggel 9 és délután 5 óra között a 0743-408028.

Jótékonysági rendezvény
Holnap, Szent Márton napján jótékonysági akcióra kerül sor a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánia és a Szent Márton-alapítvány által működtetett szeretetkonyha részére. A szeretetkonyhához szeretnék a földgázt bevezetni, és ennek a támogatására tartanak előadást és szentmisét. Este fél 6 órától a fiatalok, egy Szent Márton életéről szóló előadást mutatnak be, 6 órától ünnepi szentmise lesz a Szent Miklós templomban.

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen
Holnap este 7 órai kezdettel a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban Lőrinczi Lehet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója ad orgonakoncertet.
Műsoron Bach, Bartholdy, Kovács Szilárd Ferenc és Pikéthy Tibor művek.
A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

Szent Miklós nagykilenced
A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus templomban nagykilencedet tartanak minden csütörtökön, Ivancsó Sándor csengeri esperes-parókus atya szentbeszéd-sorozatával.
Minden csütörtökön a templomi szertartások reggel 8 órától reggeli hálaadással kezdődnek, 9 órától himnuszt énekelnek Szent Miklós tiszteletére, és rózsafüzért végeznek az egyházközségért, majd 10 órától kezdődik a liturgia és elmélkedés.
A kilencedeken könyörgések is elhangzanak, amelyeket csoportosan vagy egyénileg is előre be lehet jelenteni a parókián. A teljes időszak alatt gyónási lehetőséget is biztosítunk.

Kisért imádság hete
A csíksomlyói Jakab Antal Házban november 21–26. között egyhetes személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlatot tartanak mindazoknak, akik szeretnének elmélyülni istenkapcsolatukban, és vállalnak napi fél óra imát és egy személyes beszélgetést a kísérővel.
További információk a kih.csikszereda@gmail.com e-mail címen vagy a 0726-238.055-ös telefonszámon kaphatóak.
Jelentkezési lehet november 14-ig .

Időjárás: Ma sokfelé számítani kell tartósabban párás, ködös körzetekre, ugyanakkor naposabb tájak is lesznek az országban. Csapadék nem várható. Többfelé élénk, északnyugaton erős lehet a délkeleti szél. Délután 6-13 fok várható, a tartósabban párás, ködös helyeken hidegebb lesz.
Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zágoni plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szentségimádás Zsombolyán
November hónap folyamán a zsombolyai plébániatemplomban minden nap reggel 7 órai kezdettel szentségimádásra kerül sor. A szentmise ezt követően, 8 órakor kezdődik.

Püspökszentelés Jászvásáron
Szentatyánk, Ferenc pápa 2021. szeptember 30-án Petru Sescu plébánost nevezte ki a Iași-i Római Katolikus Egyházmegye segédpüspökévé. A püspökszentelésre holnap, Tours-i Szent Márton ünnepén délelőtt fél 11 órai kezdettel kerül sor a iasi-i Szűz Mária Királynő székesegyházban. Főszentelő Iosif Păuleț iași-i megyés püspök, társzentelők: Aurel Percă bukaresti érsek és metropolita és Petru Gherghel nyugalmazott iași-i püspök.

Szent Márton-napi ünnepség
Holnap a resicabányai Havas Boldogasszony templomban Pălie Veniamin helyi plébános délután 5 órakor szentmisét mutat be Tours-i Szent Márton emléknapja alkalmából

Ingyenes szűrővizsgálat
A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A világnaphoz kapcsolódva, a Koraszülöttek hete program keretén belül ingyenes szűrővizsgálatot lehet végeztetni koraszülött kisbabáknak és gyerekeknek 0–6 éves korig Székelyudvarhelyen.
A koraszülött babák növekedését és fejlődését nagy figyelemmel kell kísérnie a szülőknek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább kétéves korig, de egészen hatéves korig ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni.
A szűrővizsgálat november 15-én, hétfőn lesz Székelyudvarhelyen a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt.
Előzetes bejelentkezés szükséges a 0741-280779 vagy a 0725-355638 telefonszámok egyikén, a helyek száma korlátozott.

Időjárás: Ma sokfelé párás, ködös lesz a reggel, helyenként ködszitálás is előfordulhat, és számítani kell tartósabban párás, ködös körzetekre is, ugyanakkor naposabb tájak is lesznek az országban. Csapadék nem várható. Többfelé élénk, északnyugaton erős lehet a délkeleti szél. A fagyos reggelt követően, délután 6-13 fok várható, a tartósabban párás, ködös helyeken hidegebb lesz.
Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 10.

About the author

majoros gabriella