2021. november 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Márton-napi ünnepség
A resicabányai Havas Boldogasszony templomban Pălie Veniamin helyi plébános ma délután 5 órakor szentmisét mutat be Tours-i Szent Márton emléknapja alkalmából

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen
Ma este 7 órai kezdettel a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban Lőrinczi Lehet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója ad orgonakoncertet.
Műsoron Bach, Bartholdy, Kovács Szilárd Ferenc és Pikéthy Tibor művek.
A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

Szent Márton napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Dicsőszentmártonban a búcsús szentmise november 13-án, szombaton délelőtt 11 órától lesz. Szentbeszédet mond Horváth István kanonok, szentszéki tanácsos.
Feltorja búcsúünnepét november 13-án, szombaton délben 12 órakor tartják. A szentmise szónoka Mihály Imre zágoni plébános.
Homoródszentmártonban a búcsú szintén november 13-án, déli 12 órakor kezdődik. Szónok: Mátyás Gábor zeteváraljai plébános.
Kézdimartonfalván a búcsút november 14-én, vasárnap délután 1 órától tartják. A szentbeszédet Hajlák Attila imecsfalvi plébános mondja.
A Szatmári egyházmegyében a nagybányai Szentháromság-templom helyén a XV. században Szent Márton tiszteletére emelt istenháza állt. A szent kiemelt tiszteletére ma este 6 órakor a nagybányai Szentháromság-templomban mutatnak be búcsús szentmisét. A szentmise főcelebránsa Puvák Antal ferences atya lesz.

Szent Erzsébet gyűjtés
November 14-e az a nap, amikor a világegyház különösen is a szegények felé fordul, hiszen ezen a vasárnapon tartják a Szegények 5. Világnapját, amelyet Ferenc pápa alapított. Nem véletlen, hogy Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez esik közel, mint ahogyan a Főegyházmegyei Caritas hagyományos gyűjtése is ezen a napon lesz a nélkülöző, hátrányos helyzetű gyermekekért.
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körlevélben buzdítja híveit: „Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeledvén, cselekvő módon emlékezzünk a magyar szentre, akit az egész világon a szolgáló szeretet példaképeként ismernek és tisztelnek. Erzsébet a másokkal való törődést állítja elénk követendő példaként, figyelmeztetve bennünket arra, hogy a másokkal való törődés az odafigyeléssel kezdődik, de ez nem állhat meg az együttérző sajnálkozásnál, hanem cselekvő magatartássá kell válnia. ”

Időjárás: A reggelre képződött köd helyenként lassan oszlik fel, néhol tartós marad, ezeken a tájakon ködszitálás előfordulhat, másutt többnyire napos idő várható. Esőre nem kell számítani. Helyenként élénk lehet a délkeleti szél. Kora délután 7 és 14 fok között alakul a hőmérséklet, a tartósabban párás, ködös helyeken marad hidegebb az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdikővári templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Jótékonysági rendezvény
Ma, Szent Márton napján jótékonysági akcióra kerül sor a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánia és a Szent Márton-alapítvány által működtetett szeretetkonyha részére. A szeretetkonyhához szeretnék a földgázt bevezetni, és ennek a támogatására tartanak előadást és szentmisét. Este fél 6 órától a fiatalok, egy Szent Márton életéről szóló előadást mutatnak be, 6 órától ünnepi szentmise lesz a Szent Miklós templomban.

Hangverseny Nagyváradon
Ma este 7 órakor Árnyékok muzsikája címmel a Nagyváradi Állami Filharmónia vokál-szimfonikus hangversenyt szervez a nagyváradi székesegyházban. Műsoron Edward Elgar, Gustav Mahler, Samuel Barber, Modest Mussorgsky és Jean Sibelius művei.

Ingyenes szűrővizsgálat
A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A világnaphoz kapcsolódva, a Koraszülöttek hete program keretén belül ingyenes szűrővizsgálatot lehet végeztetni koraszülött kisbabáknak és gyerekeknek 0–6 éves korig Székelyudvarhelyen.
A koraszülött babák növekedését és fejlődését nagy figyelemmel kell kísérnie a szülőknek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább kétéves korig, de egészen hatéves korig ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni.
A szűrővizsgálat november 15-én, hétfőn lesz Székelyudvarhelyen a Kossuth Lajos utca 18 szám alatt.
Előzetes bejelentkezés szükséges a 0741-280779 vagy a 0725-355638 telefonszámok egyikén, a helyek száma korlátozott.

Világméretű szentségimádás
Ismét összegyűlünk az Oltáriszentség előtt Krisztus Király ünnepének előestéjén. Szerte a világon hálát mondunk a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért és új lendületet veszünk, hogy újra és újra át tudjuk élni a Jézussal való találkozás örömét – olvasható a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján a hír, amelynek megfelelően november 20-án, szombaton a NEK titkársága világméretű szentségimádást szervez. Az egyórás szentségimádáshoz szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. Aki szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg.

Időjárás: Ma reggelre ismét sokfelé képződik köd. Helyenként lassan oszlik fel, néhol tartós marad, ezeken a tájakon ködszitálás előfordulhat, másutt többnyire napos idő várható. Esőre nem kell számítani. Helyenként élénk lehet a délkeleti szél. Kora délután 7 és 14 fok között alakul a hőmérséklet, a tartósabban párás, ködös helyeken marad hidegebb az idő.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 11.

About the author

majoros gabriella