2021. november 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nemzetközi jubileumi szimpózium
Kettős évfordulót ünnepel idén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara. Az egyetem 440 évvel ezelőtt alapított intézményi elődjére, a kolozsvári jezsuita akadémiára tekint vissza, illetve a kar fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból november 12–13. között Közelebb hozni a teológiát címmel nemzetközi jubileumi szimpóziumot szervez a kar.
A nemzetközi jubileumi szimpóziumot ma délután 3 órakor nyitják meg, ezt követi Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek előadása.
Holnap reggel 9 órától kezdődően Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Gábor Csilla egyetemi tanár, Marton József emeritus egyetemi tanár, illetve Zamfir Korinna egyetemi tanár tartanak előadást.

Megemlékezés Steierdorfon
A német nemzeti gyásznap alkalmából november 14-én, vasárnap a steierdorfi Szentháromság templomban a délelőtt fél 12 órakor kezdődő szentmisét követően a közösség a világháborúk és az erőszak áldozataira emlékezik. A szentmisét Jäger Martin aninai plébános mutatja be. A megemlékezésen részt vesz Regina Lochner, Németország temesvári konzulja. Ugyancsak vasárnap délután 1 órai kezdettel az aninai plébániához tartozó Sigismund település temetőjében kerül sor megemlékezésre, amelyen ugyancsak részt vesz Regina Lochner, Németország temesvári konzulja.

Adománygyűjtés Temesváron
Szentatyánk, Ferenc pápa kezdeményezésére 2017-ben tartották meg első alkalommal a Szegények Világnapját. Idén ez a nap november 14-re esik. Ez alkalomból a temesvár-józsefvárosi plébánián november 14-21. között tartós élelmiszereket gyűjtenek a rászorulók megsegítésére. Az összegyűlt adományokat a Szent Ferenc Alapítvány zsombolyai gyermekotthonába, a Pater Jordan hajléktalanszállóra, valamint a Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiája idősotthonába juttatják el.
Ugyancsak a Szegények Világnapja alkalmából a Temesvár-erzsébetvárosi plébánia, az egyházmegyei Caritas Szervezet és a temesvári Élelmiszerbank közös szervezésében november 14-én, vasárnap az erzsébetvárosi templomban bemutatott szentmisék keretében tartós élelmiszerek gyűjtésére kerül sor, amelyekkel a temesvári plébániákhoz tartozó rászoruló családokat szeretnék támogatni.

Időjárás: Ma is többfelé ébredtünk nyirkos, ködös időre, helyenként ködszitálás előfordulhat, viszont eső továbbra sem várható. Napközben tartósabban párás, ködös, felhős, valamint napos területek váltják egymást. A légmozgás nem lesz jelentős. A fagyos reggelt követően napközben 10-16 fokra van kilátás.
A hétvégén is hasonló időben lesz részünk, tartósabban párás, ködös és napos tájak váltakoznak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a berecki plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap az imecsfalvi plébániatemplomban, vasárnap pedig az esztelneki ferences templomban lesz örökös szentségimádási nap.
A Nagyváradi Egyházmegyében vasárnap Szilágycsehen és Szilágypíron tartanak szentségimádási napot.
A Szatmári Egyházmegyében november második vasárnapján Mikolán és Mezőteremen lesz szentségimádási nap.
Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Márton napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Dicsőszentmártonban a búcsús szentmise holnap délelőtt 11 órától lesz. Szentbeszédet mond Horváth István kanonok, szentszéki tanácsos.
Feltorja búcsúünnepét holnap délben 12 órakor tartják. A szentmise szónoka Mihály Imre zágoni plébános.
Homoródszentmártonban a búcsú szintén holnap déli 12 órakor kezdődik. Szónok: Mátyás Gábor zeteváraljai plébános.
Kézdimartonfalván a búcsút november 14-én, vasárnap délután 1 órától tartják. A szentbeszédet Hajlák Attila imecsfalvi plébános mondja.

Kisért imádság hete
A csíksomlyói Jakab Antal Házban november 21–26. között egyhetes személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlatot tartanak mindazoknak, akik szeretnének elmélyülni istenkapcsolatukban, és vállalnak napi fél óra imát és egy személyes beszélgetést a kísérővel.
További információk a kih.csikszereda@gmail.com e-mail címen vagy a 0726-238.055-ös telefonszámon kaphatóak.
Jelentkezni lehet november 14-ig.

Nagycsaládos ösztöndíj
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (legalább három gyerek egy háztartásban) középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. Az ösztöndíjra pályázhatnak olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában nappali tagozaton, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak más helységben, mint a lakhelyük, és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Biztatják azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, nyújtsák be pályázatukat.
Az ösztöndíjjal kapcsolatos további részletek a tundervar.sic.hu honlapon olvashatóak.

Időjárás: Ma is többfelé ébredhetünk nyirkos, ködös időre, helyenként ködszitálás előfordulhat, viszont eső továbbra sem várható. Napközben tartósabban párás, ködös, felhős, valamint napos területek váltják egymást. A légmozgás nem lesz jelentős. A fagyos reggelt követően napközben 10-16 fokra van kilátás.
A hétvégén is hasonló időben lesz részünk, tartósabban párás, ködös és napos tájak váltakoznak.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 12.

About the author

majoros gabriella