2021. november 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Adománygyűjtés Temesváron
Szentatyánk, Ferenc pápa kezdeményezésére 2017-ben tartották meg első alkalommal a Szegények Világnapját.
Ez alkalomból a temesvár-józsefvárosi plébánián november 14-21. között tartós élelmiszereket gyűjtenek a rászorulók megsegítésére. Az összegyűlt adományokat a Szent Ferenc Alapítvány zsombolyai gyermekotthonába, a Pater Jordan hajléktalanszállóra, valamint a Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiája idősotthonába juttatják el.

Ünnepség Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére
A Kolozsvárhoz tartozó Szamosfalván november 19-én, pénteken Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján, pénteken délután 3 órától búcsús szentmisét ünnepelnek a város legrégebbi, XIII. századi szentélyű és hajójú templomában.
A szeretet nagy szentjére emlékezve és gondoskodó életpéldáját követve a jelenlevők az ott megáldott rózsákkal és cipókkal ajándékozhatják meg szeretteiket.

Vándorbölcső átadás
Idén decemberben lesz 3 éve, hogy elindult a gyergyói vándorbölcső program Sepsiszéki Nagy Balázsnak köszönhetően. A vándorbölcső ötlete régi hagyományból fakad, és célja a gyermekvállalási kedv ösztönzése, a babát váró családok segítése, a magyar családok és közösségek összekovácsolása, hiszen a bölcső az élet, a megmaradni akarás jelképe, s amelyik nemzet bölcsőkbe fektet be, az a jövőjébe fektet.
A bölcsők nagyjából fél évet maradnak egy családnál, majd a család (vagy a bölcsőket koordináló személy) próbál új befogadót találni, ahová tovább-vándorolhat a bölcső újabb fél esztendőre. Az átadást, továbbadást ünnepélyesen tartják, szentmise vagy istentisztelet keretében, a közösség figyelmét azokra a családokra irányítva, akik a jelenlegi, nem könnyű körülmények között is vállalják a gyermekáldást.
Gyergyószentmiklóson november 28-án, advent 1. vasárnapján lesz vándorbölcső átadás a Szent Miklós plébániatemplomban. Bátorítanak mindenkit, aki hamarosan új családtag érkezését várja, vagy ismer olyanokat, akiknek segítség lehet a bölcső, jelezze igényét a plébánia irodájában, vagy a 0266-364.384-es telefonszámon.

Időjárás: A napközben többfelé kisüt a nap, tartósabban felhős tájak keleten és délkeleten lesznek. Csapadék nem várható. Az északkeleti szél gyenge, mérsékelt lesz. Délután 6-13 fok között alakul a hőmérséklet.
Sokfelé a pára, köd korlátozott látási viszonyokat okozhat, helyenként ködszitálás eredményezhet csúszós, a fagyos tájakon síkos útszakaszokat.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán az ozsdolai plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Világméretű szentségimádás
Ismét összegyűlünk az Oltáriszentség előtt Krisztus Király ünnepének előestéjén. Szerte a világon hálát mondunk a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kegyelmeiért és új lendületet veszünk, hogy újra és újra át tudjuk élni a Jézussal való találkozás örömét – olvasható a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján a hír, amelynek megfelelően november 20-án, szombaton a NEK titkársága világméretű szentségimádást szervez. Az egyórás szentségimádáshoz szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. Aki szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg.

Hitoktatók online szentségimádása
A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának felhívásához csatlakozva a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hittantanárai, az iskolai hitoktatásban részt vevő papok, a teológiai líceumok/osztályok tanárai és a növendékek november 20-án, szombaton 19 órakor közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A kongresszust megelőzően februártól augusztusig minden hónap első csütörtökén tartottak szentségimádást hasonló módon, akkor a hét alkalom mindegyikét más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hitoktatói és diákjai szervezték, most viszont mindegyik egyházmegye beszáll a szervezésbe. A Böcskei László nagyváradi megyés püspök által vezetett, elsősorban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ajándékaiért mondott közös imába minden hitoktatónak, minden diáknak, sőt minden érdeklődőnek lehetősége lesz bekapcsolódni a hittan.ro honlapon és a honlap Facebook-oldalán elérhető közvetítés által.

Nagycsaládos ösztöndíj
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete ösztöndíjat hirdet nagycsaládban élő (legalább három gyerek egy háztartásban) középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak. Az ösztöndíjra pályázhatnak olyan székelyföldi nagycsaládból származó diákok, akik Romániában nappali tagozaton, közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak más helységben, mint a lakhelyük, és tanulmányaik folytatásához anyagi segítségre van szükségük. A középiskolás diákok esetében kizáró jellegű a magyar tannyelvű oktatásban való részvétel. Biztatják azokat a diákokat is, akik szakoktatásban vesznek részt, hogy ha a fent leírt feltételeknek megfelelnek, nyújtsák be pályázatukat.
Az ösztöndíjjal kapcsolatos további részletek a tundervar.sic.hu honlapon olvashatóak.

Időjárás: A mai napon pára, köd, és alacsony szintű rétegfelhőzet teszi szürkévé a reggelt. Napközben azonban többfelé kisüt a nap, tartósabban felhős tájak
keleten és délkeleten lesznek. Csapadék nem várható. Az északkeleti szél gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalban -4, +5, délután 6-13 fok között alakul a hőmérséklet.
Sokfelé a pára, köd korlátozott látási viszonyokat okozhat, helyenként ködszitálás eredményezhet csúszós, a fagyos tájakon síkos útszakaszokat.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 15.

About the author

majoros gabriella