2021. november 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Triduum Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király plébánia búcsúünnepére három napos lelkigyakorlattal készülnek. A szentmisék november 18,19 és 20-án este 6 órakor kezdődnek, elmélkedést tart Hozdik Zsolt kiskunhalasi plébános.

Világméretű szentségimádás
Ismét összegyűlünk az Oltáriszentség előtt Krisztus Király ünnepének előestéjén. Bár véget ért az Eucharisztikus Kongresszus, Jézus, ígéretéhez híven, köztünk maradt. Ő Úr s Király a föld felett. Ezért, hálát adva a Kongresszus ajándékaiért, Őt imádjuk az Oltáriszentségben, de hozzá imádkozunk otthonunk csendjében is. Tegyük ezt most kilencedik alkalommal ismét közösen egy óra szentségimádásban, vagy otthon végzett imával november 20-án, Krisztus Király ünnepének előestéjén a világ ezernyi pontján. – olvasható a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján a felhívás.
Az egyórás szentségimádáshoz szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. Aki szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg.
Rádiónk, a szombaton délután 5 órától kezdődő kovásznai Mária áhítat keretében tartott szentségimádással kapcsolódik be a világméretű imába.

Hitoktatók online szentségimádása
A négy egyházmegye (gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék) hitoktatói és hittanosai november 20-án, szombaton este 7 órakor közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást Böcskei László nagyváradi megyés püspök vezeti a püspöki kápolnából, és a Zoom felületén kapcsolódik össze a hitoktatókkal és hittanosaikkal.
A hívek az egyházmegye YouTube-csatonáján és Facebook-oldalán keresztül bekapcsolódhatnak be a közös imába.

Hálaadás a koraszülöttekért
A Koraszülöttek világnapja alkalmából, a Gyulafehérvári Caritas kezdeményezésére hálaadó szentmisére várnak mindenkit, november 21-én, vasárnap déli 12 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomba.
Az egész gyergyói medencéből várják azokat akik koraszülöttek vagy gyermekük koraszülött.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón
Gyászfeldolgozó lelkigyakorlat kezdődik december 1-től, Csíksomlyón a Szent István házban. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit, aki szeretne megtanulni együtt élni a gyászával. Heti egy alkalommal, szerdán este 7 órától lesznek a találkozók tíz héten keresztül.
Jelentkezni lehet a Hajlák Attila-István imecsfalvi plébánosnál a 0742-698166-os telefonszámon.

Időjárás: A  pára- és ködfoltok feloszlását követően nyugaton várható a legtöbb napsütés. A déli és középső tájakon erősen megnövekszik a fátyolfelhőzet, a keleti határ közelében borongósabb tájak is lesznek. Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkülhet. Délután 5-12 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentkatolnai templomba tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Nagykilenced Gyimesközéplok
Gyimesközéplokon nagykilencedet tartanak minden hónap 17-én este 7 és 9 óra között a Boldogságos Szűzanya tiszteletére a gyimesközéplok-nagypataki Kisboldogasszony-kápolnában, amelyet hálából épített Jónás Imre volt egyházközségi gondnok és családja.
A nagykilencedre a főút melletti Szűzanya-oltártól indulnak a kápolnához gyertyás körmenetben, rózsafüzért imádkozva, a kápolnában folytatják az imaórát, majd szentmisével fejezik be.
A nagykilenced minden alkalma, amennyiben a téli útviszonyok lehetővé teszik, a kápolnában lesz, viszontagságos körülmények között a plébániatemplomban tartják.

Önsegítő csoport Gyergyószentmiklóson
Rákos betegek és hozzátartozóik számára indul önsegítő csoport a gyergyószentmiklósi Lelki Otthon Szent Pellegrin kápolnájában.
A csoport célja, hogy a résztvevők egy lelki családként tekintsenek egymás gondjaira, betegségére. Közös imádsággal és lelki támogatással legyenek egymás mellett.
Az első találkozó november 18-án, csütörtökön délután 5 órától lesz.

Hangverseny Szatmárnémetiben
November 18-án, csütörtökön este fél 7 órától hangversenyre kerül sora szatmárnémeti Dinu Lippati Filharmónia épületében.  A koncert során a filharmónia rézfúvós és ütőegyüttese lép fel Horváth József vezényletével, szólistaként Gabriel Gyarmati lesz hallható. Műsoron barokk és reneszánsz táncok, valamint közkedvelt operarészletek szerepelnek.
A helyek száma korlátozott, részvételhez oltási vagy védettségi igazolvány szükséges.

Triduum Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia búcsúünnepére három napos lelkigyakorlattal készülnek. A szentmisék november 18,19 és 20-án este 6 órakor kezdődnek, elmélkedést tart Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános.

Nevelőszülőket keresnek
A Vízaknai Református Egyházközség nevelőszülőket keres a helyi Árvácska gyerekotthonba. Olyan magyar család jelentkezését várják, akik vállalják a Vízaknára költözést és legalább négy árva gyerek nevelését.
Jelentkezéshez egy motivációs levél leadása szükséges személyesen a lelkészi hivatalban, postai úton az egyházközség címére vagy a beriy89@yahoo.com e-mail címen.
További információk kérhetők a 0740-217.457-es telefonszámon Béres Levente lelkipásztortól.

Időjárás: A  pára- és ködfoltok feloszlását követően nyugaton várható a legtöbb napsütés. A déli és középső tájakon erősen megnövekszik a fátyolfelhőzet, a keleti határ közelében borongósabb tájak is lesznek. Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkülhet. Délután 5-12 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 16.

About the author

majoros gabriella