2021. november 19.. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ünnepség Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére
A Kolozsvárhoz tartozó Szamosfalván ma Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapján, délután 3 órától búcsús szentmisét ünnepelnek a város legrégebbi, XIII. századi szentélyű és hajójú templomában.
A szeretet nagy szentjére emlékezve és gondoskodó életpéldáját követve a jelenlevők az ott megáldott rózsákkal és cipókkal ajándékozhatják meg szeretteiket.

Templombúcsú Temesszlatinán
Bár a helyi templomot Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelték egy 18. századi pestisjárvány megszűnése egy, a mai napig tartó hagyomány kialakulásához vezetett: a templombúcsút november 20-án ünneplik az Isten iránti hála jeleként, emlékezve a járványtól való megszabadulásra. Az idei templombúcsú ünnepi szentmiséjét holnap délelőtt 11 órakor a település szülötte, Dirschl Johann általános helynök celebrálja, szentbeszédet mond Lucacela Davor orsovai plébános. A szentmise végén megáldják az Ursache Sergiu Ștefan plébános és a helyi közösség hozzájárulásával készült Jézus Szíve szobrot.

Adománygyűjtés Temesváron
Szentatyánk, Ferenc pápa kezdeményezésére 2017-ben tartották meg első alkalommal a Szegények Világnapját.
Ez alkalomból a temesvár-józsefvárosi plébánián november 21-ig tartós élelmiszereket gyűjtenek a rászorulók megsegítésére. Az összegyűlt adományokat a Szent Ferenc Alapítvány zsombolyai gyermekotthonába, a Pater Jordan hajléktalanszállóra, valamint a Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiája idősotthonába juttatják el.
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából a temesvári egyházmegye templomaiban a Caritas-szervezet évente gyűjtést szervez rászoruló embertársaink megsegítésére. A segíteni akarók idén november 21-én, a vasárnapi szentmiséken helyezhetik el pénzadományaikat a templomokban erre a célra kijelölt perselyben. Az összeget az egyházmegyei Caritas idén a rászoruló gyermekek támogatására ajánlja fel.

Krisztus Király-napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templom búcsúját november 21-én, vasárnap ünneplik. Ezen a napok, két ünnepi szentmise is lesz, délelőtt 11 és este 6 órától. A búcsús szentmisék szónoka Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános.
A Szatmári egyházmegyében Nagybányán szintén vasárnap este 6 órától ünneplik a Krisztus Király templom búcsúját.

Hálaadás a koraszülöttekért
A Koraszülöttek világnapja alkalmából, a Gyulafehérvári Caritas kezdeményezésére hálaadó szentmisére várnak mindenkit, november 21-én, vasárnap déli 12 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomba.
Az egész gyergyói medencéből várják azokat akik koraszülöttek vagy gyermekük koraszülött.

Jótékonysági koncert Brassóban
November 21-én, vasárnap délután 5 órától jotékonysági koncert lesz a Szent Péter és Pál plébániatemplomban. Közreműködnek Lővenberger Márta Zsófia mezzoszoprán, Török Orsolya Borbála mezzoszoprán és Geanina Adina Sălăgean orgonán. Műsoron Vivaldi, Stradella, Gounod, Schubert, Mendelson-Bartholdy és Dubois művek. Várnak minden zene kedvelőt.

Időjárás: Ma országszerte sok felhő lesz az égen, reggelre helyenként pára, köd is képződhet.
Északon, keleten és nyugaton esőre is számítani kell, hajnalban, reggel helyenként ónos szitálás, gyenge ónos eső sem kizárt. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 4-11 fokot mérhetünk.
Holnap naposabb és felhősebb tájak váltakoznak majd, kevés csapadék is várható. Helyenként párás, ködös lesz a reggel. Többfelé élénk, néhol erős lehet az északnyugati szél.
Többfelé alacsony lehet a hő- és komfortérzetünk, könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyújtódi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a zabolai templomban lesz örökös szentségimádási nap.
November 21-én, Krisztus Király ünnepén a gyulafehérvári főegyházmegyében a vaslábi és a hilibi templomban tartanak örökös szentségimádási napot.
A Nagyváradi Egyházmegyében november harmadik vasárnapján Szilágysomlyón és Tótiban lesz szentségimádási nap.
A Szatmári Egyházmegyében november 21-én vasárnap Halmiban tartanak szentségimádási napot.
Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Erzsébet-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Kézdicsomortán búcsúünnepe ma délelőtt 11 órától lesz. A szentmise szónoka Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános.
Nagyenyeden szintén ma tartják Szent Erzsébet búcsúünnepét. Délután 4 órakor Tamás József nyugalmazott segédpüspök megáldja az újonnan épített ravatalozó kápolnát a katolikus temetőben. Az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban 5 órakor kezdődik az ünnepélyes búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka Ágoston Ferenc segesvári plébános.
Földváron a búcsút ugyancsak ma délután 5 órától ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Farkas László szentkeresztbányai plébános. Nagygalambfalván a búcsút holnap déli 12 órától ünneplik.
Úzvölgyében a búcsút szintén holnap déli 12 óra kor tartják,.Szentbeszédet mond Csüdör Imre jobbágyfalvi plébános.
Kommandón a búcsút november 21-én, vasárnap délután 5 órától ünneplik. A szentmise szónoka Kovács József, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia lelkésze.
A Temesvári Egyházmegyében a gátaljai egyházközség is ma ünnepli a templombúcsút délelőtt 10 órától. A szentmise főcelebránsa és szónoka Bakó László püspöki titkár lesz.

Világméretű szentségimádás
Krisztus Király ünnepének előestéjén, idén kilencedik alkalommal kapcsolódhatunk be az egész világot átölelő szentségimádási láncba.
Az imához szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek.
Rádiónk, a holnap délután 5 órától kezdődő kovásznai Mária áhítat keretében tartott szentségimádással kapcsolódik be a világméretű imába.

Időjárás: Ma országszerte sok felhő lesz az égen, reggelre helyenként pára, köd is képződhet.
Északon, keleten és nyugaton esőre is számítani kell, hajnalban, reggel helyenként ónos szitálás, gyenge ónos eső sem kizárt. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 4-11 fokot mérhetünk.
Holnap naposabb és felhősebb tájak váltakoznak majd, kevés csapadék is várható. Helyenként párás, ködös lesz a reggel. Többfelé élénk, néhol erős lehet az északnyugati szél.
Többfelé alacsony lehet a hő- és komfortérzetünk, könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 19.

About the author

majoros gabriella