2021. november 22. – Hírek és prorgamajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szimfonikus hangverseny Szatmárnémetiben
November 25-én, csütörtökön, este fél 7 órától ismét hangversenyre kerül sor a szatmárnémeti Dinu Lippati Filharmónia koncerttermében.
A est során Mihail Agafița vezényel, szólistaként Octavian Lup lép majd színpadra. Műsoron Wolfgang Amadeus Mozart és Robert Schumann művei lesznek hallhatóak.
Helyek száma korlátozott, a koncerten csak oltási vagy védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt.

Zenei játék Nagybányán
A nagybányai Szentháromság Plébánia előadásra hívja a zenekedvelőket november 26-án, pénteken este 6 órakor a Philia Oázis Étterembe (Veresvíz utca, 10.)
Pajor András „Bizáncból küldetett” című történelmi regénye alapján klasszikus zenei játékot ad elő III. Béláról a Budapestről érkező Kristofori Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A mű szerzője tart történeti és művészeti bevezetőt.
A belépő ára 30 lej, jegyeket a szentmisék után a Szentháromság-templom sekrestyéjében, hétköznap a plébánia irodáján lehet vásárolni.

Adventi gyertyagyújtás
A hegyvidéki főesperességben a fiatalok szokásos adventi gyertyagyújtására november 27-én, szombaton kerül sor az oravicabányai templomban. A járványügyi helyzet miatt a rendezvényt részben fizikai jelenléttel, részben online szervezik.
Délelőtt 11 órakor katekézist tartanak, ezt követően kiscsoportos beszélgetésre kerül sor, majd délután fél 1 órakor szentmise lesz és meggyújtják az első adventi gyertyát. A szentmise főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz.
A programokon és a szentmisén fizikai jelenléttel csak a helyi fiatalok vesznek részt, a többiek internetes kommunikációs felületen kapcsolódnak be.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón
Gyászfeldolgozó lelkigyakorlat kezdődik december 1-től, Csíksomlyón a Szent István házban. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit, aki szeretne megtanulni együtt élni a gyászával. Heti egy alkalommal, szerdán este 7 órától lesznek a találkozók tíz héten keresztül.
Jelentkezni lehet Hajlák Attila-István imecsfalvi plébánosnál a 0742-698166-os telefonszámon.

Nevelőszülőket keresnek
A Vízaknai Református Egyházközség nevelőszülőket keres a helyi Árvácska gyerekotthonba. Olyan magyar család jelentkezését várják, akik vállalják a Vízaknára költözést és legalább négy árva gyerek nevelését.
Jelentkezéshez egy motivációs levél leadása szükséges személyesen a lelkészi hivatalban, postai úton az egyházközség címére vagy a beriy89@yahoo.com e-mail címen.
További információk kérhetők a 0740-217.457-es telefonszámon Béres Levente lelkipásztortól.

Időjárás: Ma ismét sokfelé indul párásan, ködösen a nap, helyenként ködszitálás is előfordulhat, és tartósabban párás, ködös körzetekre is számítani kell.
Napközben a legtöbb napsütés előreláthatóan a déli és a nyugati tájakon várható. Csapadék az ország keleti és a középső részen valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 5 és 14 fok között alakul. Délen lesz melegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent Ágoston és a haralyi Napomuki Szent János templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Műhelymunka-sorozat Marosvásárhelyen
A fogyatékkal élők világnapja alkalmából december 2-13. között műhelymunka-sorozatot indul a járványügyi szabályok betartásával a Korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató központban Marosvásárhelyen, a Mărăști utca 36. szám alatt a következő témák mentén:
A műhelymunka során négy előadásba kapcsolódhatnak be  a résztvevők. Az első előadás december 2-án, csütörtökön délután 5 órakor A beszédindítás alapjai – A csecsemők és kisdedek táplálási nehézségeinek kezeléséről tart előadást Gnandt Gábor gyógypedagógus.
A második előadás december 7-én,  kedden szintén délután 5 órától kezdődik, amelyet Gergely Annamária logopédus tart Mindent ért, de nem beszél! – Amit a megkésett beszédfejlődésről tudni érdemes címmel.
A figyelemzavaros, túlmozgásos gyerek az óvodában című előadást Tatai Csilla pszichológus tartja  december 9-én, csütörtökön délután 5 órától.
Az utolsó előadásra, december 13-án, délután 5 órától kerül sor Egyszerű(en) autizmus!? – Milyen korai jelek utalhatnak rá? Meghívott előadó Fülöp Orsolya-gyógypedagógus.
Amennyiben a járványügyi korlátozások nem teszik lehetővé az élő találkozást, a rendezvényt online térben, ZOOM felületen fogják megtartani. Fél órával kezdés előtt egy linket küldenek e-mail-ben, amelynek segítségével be lehet majd csatlakozni.
Függetlenül attól, hogy a rendezvény online vagy offline térben kerül megszervezésre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas oldalán található űrlap kitöltésével lehet.

Meleg ebéd időseknek
Idáig az állam által biztosított szociális értékjegyekből 570 kisnyugdíjas számára készült kétfogásos meleg ebéd a Jakab Antal Ház konyháján. Hetente kétszer, háromszor szállították házhoz a meleg ebédet Alcsík és Felcsík térségben, Székelyudvarhely és Keresztúr térségben, Gyergyó vidéken Marosfőtől Háromkútig. Az ellátásban nem csak az értékjegyre jogosultak – köztük akár hajléktalanok is – részesültek, többen voltak, akik szívesen vásároltak készételt saját zsebből.
Az idősek meleg ebédje és az ételek elkészítésében segédkező fogyatékkal élő alkalmazottak munkahelye került most veszélybe, mert az állam ezentúl nem kívánja folyósítani a szociális értékjegyeket. A meleg ebéd-program csak akkor folytatódhat, ha a Jakab Antal Ház megtalálja a pénzforrást a folytatáshoz.
Ön is segíthet azzal, ha ételt rendel, vagy ha pénzadománnyal támogatja a konyha működését. Ha lesz megrendelés, akkor fenn lehet tartani a konyhát az aktuális személyzettel, a fogyatékkal élők munkahelye nem kerül veszélybe, és a rászorulók továbbra is kapnak meleg ebédet. Egy mélyszegénységben élőnek száz lejből akár tíz napra is lehet főételt adni Isten nevében.
A jótékony kezdeményezéshez hozzá lehet járulni a Gyulafehérvári Caritas és a Jakab Antal Tanulmányi Ház olalán,  vagy személyesen a Tanulmányi Ház recepcióján.

Időjárás: Ma ismét sokfelé indul párásan, ködösen a nap, helyenként ködszitálás is előfordulhat, és tartósabban párás, ködös körzetekre is számítani kell.
Napközben a legtöbb napsütés előreláthatóan a déli és a nyugati tájakon várható. Csapadék az ország keleti és a középső részen valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 5 és 14 fok között alakul. Délen lesz melegebb.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 22.

About the author

majoros gabriella