2021. november 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Sajtótájékoztató Csíkszeredában
A csíkszeredai Role zenekar vadonatúj dallal és klippel készül Pilinszky János születésének 100. évfordulójára. Ennek kapcsán holnap déli 12 órától sajtótájékoztatót tartanak a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának előterében. A sajtótájékoztatón szó esik arról, hogyan született ez a különleges dal, hogyan készült a videoklip, illetve hogy kikből is tevődött össze az alkotócsapat.

Emlékplakett avatás
Szentandrás község polgármesteri hivatala emlékplakettet készített a helységből, valamint a környező településekről 1945-ben a Szovjetunióba deportált német nemzetiségű hívek tiszteletére. Az emlékplakettet a polgármesteri hivatal épületében helyezték el, és november 25-én, csütörtökön délután fél 3 órakor ünnepélyes keretek között fogják leleplezni.

Adventi-koszorú készítés
November 25-én, csütörtökön délután 4 órakor a nagybányai Szentháromság-plébánia Scheffler-házában a gyermekek fognak adventi koszorút készíteni. Ágakat és kötőanyagot biztosít a plébánia, gyertyákat és egyébb díszítő elemeket mindenki hozzon magával. A templomban este 6 órakor kezdődő Szent Katalin-búcsús szentmisén megáldják az elkészített adventi koszorúkat.
November 27-én, szombaton délelőtt 10 órakor a nagybányai Philia Oázis étteremben a családok készítenek adventi koszorút és karácsonyi díszeket. Az alapanyagot helyben lehet megvásárolni. Az elkészített koszorúkat este 7 órakor, a Szentháromság-templom előtti téren megtartott ünnepélyes gyertyagyújtás alkalmával áldják meg.

Ifjúsági szentségimádás
Gyergyószentmiklóson a Szent István-templomban tartják november 25-én, csütörtökön este 7 órától a Légy tűz! ifjúsági szentségimádást. Zenei szolgálatot végez a Glory dicsőítő zenekar.

Zenei játék Nagybányán
A nagybányai Szentháromság Plébánia előadásra hívja a zenekedvelőket november 26-án, pénteken este 6 órakor a Philia Oázis Étterembe (Veresvíz utca, 10.)
Pajor András „Bizáncból küldetett” című történelmi regénye alapján klasszikus zenei játékot ad elő III. Béláról a Budapestről érkező Kristofori Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A mű szerzője tart történeti és művészeti bevezetőt.
A belépő ára 30 lej, jegyeket a szentmisék után a Szentháromság-templom sekrestyéjében, hétköznap a plébánia irodáján lehet vásárolni.

Időjárás: Napközben pedig borongós időre számíthatunk.
Délkeleten, a középső tájakon eső, délutántól egyre több helyen gyenge eső várható. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Napközben 3-10 fokra van kilátás.
A borongós idő a hő- és komfortérzetre is rossz hatással lehet. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet. + HŐM

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az altorjai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szimfonikus hangverseny Szatmárnémetiben
November 25-én, csütörtökön, este fél 7 órától ismét hangversenyre kerül sor a szatmárnémeti Dinu Lippati Filharmónia koncerttermében.
A est során Mihail Agafița vezényel, szólistaként Octavian Lup lép majd színpadra. Műsoron Wolfgang Amadeus Mozart és Robert Schumann művei lesznek hallhatóak.
Helyek száma korlátozott, a koncerten csak oltási vagy védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt.

Imakilenced és templombúcsú Nagyváradon
November 27-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják az 1935-ben épült Csodásérmű Boldogasszony plébániatemplom búcsús szentmiséjét a nagyváradi Szent Katalin-telepen. A szentmise főcelebránsa és szónoka Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános.
A templombúcsúra, a hívek lelkiekben is készülnek a csodásérmű kilenceddel, amelyet a szentmisék után imádkoznak el.
Szeretettel hívnak mindenkit, hogy a templomban, vagy lélekben otthon kapcsolódjon be az imakilencedbe.
Az imádságok szövegét minden nap a plébánia Facebook oldalán is közzé teszik.

Meleg ebéd időseknek
Az állam által biztosított szociális értékjegyekből ezidáig 570 kisnyugdíjas számára készült kétfogásos meleg ebéd a Jakab Antal Ház konyháján. Az ellátásban nem csak az értékjegyre jogosultak – köztük akár hajléktalanok is – részesültek, többen voltak, akik szívesen vásároltak készételt saját zsebből.
Az idősek meleg ebédje és az ételek elkészítésében segédkező fogyatékkal élő alkalmazottak munkahelye került most veszélybe, mert az állam ezentúl nem kívánja folyósítani a szociális értékjegyeket. A meleg ebéd-program csak akkor folytatódhat, ha a Jakab Antal Ház megtalálja a pénzforrást a folytatáshoz.
A jótékony kezdeményezéshez hozzá lehet járulni a Gyulafehérvári Caritas és a Jakab Antal Tanulmányi Ház olalán, vagy személyesen a Tanulmányi Ház recepcióján.

Időjárás: Helyenként még párás, ködös lesz a reggel, napközben pedig borongós időre számíthatunk.
Délkeleten, a középső tájakon eső, délutántól egyre több helyen gyenge eső várható. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Hajnalban -5, +5, napközben 3-10 fokra van kilátás.
A borongós idő a hő- és komfortérzetre is rossz hatással lehet. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a réteges öltözet

MRE Hírszolgálat, 2021. november 23.

About the author

majoros gabriella