2021. november 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Emlékplakett avatás
Szentandrás község polgármesteri hivatala emlékplakettet készített a helységből, valamint a környező településekről 1945-ben a Szovjetunióba deportált német nemzetiségű hívek tiszteletére. Az emlékplakettet a polgármesteri hivatal épületében helyezték el, és holnap délután fél 3 órakor ünnepélyes keretek között fogják leleplezni.

Adventi-koszorú készítés
Holnap délután 4 órakor a nagybányai Szentháromság-plébánia Scheffler-házában a gyermekek fognak adventi koszorút készíteni. Ágakat és kötőanyagot biztosít a plébánia, gyertyákat és egyébb díszítő elemeket mindenki hozzon magával. A templomban este 6 órakor kezdődő Szent Katalin-búcsús szentmisén megáldják az elkészített adventi koszorúkat.
November 27-én, szombaton délelőtt 10 órakor a nagybányai Philia Oázis étteremben a családok készítenek adventi koszorút és karácsonyi díszeket. Az alapanyagot helyben lehet megvásárolni. Az elkészített koszorúkat este 7 órakor, a Szentháromság-templom előtti téren megtartott ünnepélyes gyertyagyújtás alkalmával áldják meg.

Szentekkel az adventben
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban advent péntekein délután 5 órai kezdettel a szentmise keretében tematikus szentbeszéd hangzik el. November 26-án, Xavéri Szent Ferencről, december 3-án Szent András apostolról, december 10.én Szent Miklósról, december 17-én Szent Charles de Foucauldról elmélkednek.
Ezeken a napokon délután fél 5 órától lesz gyónási alkalom.

Adventi imaórák
A szatmári egyházmegye ifjúsági irodája az idén újra megszervezi az Adventi imaórákat Szatmárnémetiben. Advent vasárnapjain este 7 órai kezdettel más-más templomban gyűlnek össze a fiatalok és elmélkednek egy-egy témában ezzel is készülve Jézus születésének ünnepére. Az első alkalom november 28-án lesz a Kis Szent Teréz templomban Megállok témában, december 5-én a Szent Család templomban Meghallgatom lesz a téma, december 12-én a Szentlélek templomban várják a részvevőket, melynek témája Megfontolom, végül december 19-én a Székesegyházban zárulnak az imaórák Megteszem témában. Szeretettel várnak mindenkit az imádságos alkalmakra.
Kaplonyban is megszervezik az imaórákat minden vasárnap délután 3 órai kezdettel. Advent első vasárnapján az énnekkar vezetésével, második vasárnap a szívgárdista gyerekek és a fiatalok vezetésével, harmadik vasárnap a rózsafüzér csoportok és negyedik vasárnap az egyháztanács tagjai vezetik az imaórákat.

Időjárás: A mai napon a pára- és ködfoltok feloszlását követően túlnyomóan napos időre készülhetünk gyenge légmozgással.
Délutánra 3 és 10 fok közé melegszik a levegő.
Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szárazpataki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Sajtótájékoztató Csíkszeredában
A csíkszeredai Role zenekar vadonatúj dallal és klippel készül Pilinszky János születésének 100. évfordulójára. Ennek kapcsán ma déli 12 órától sajtótájékoztatót tartanak a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának előterében. A sajtótájékoztatón szó esik arról, hogyan született ez a különleges dal, hogyan készült a videoklip, illetve hogy kikből is tevődött össze az alkotócsapat.

Alexandriai Szent Katalin-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Ditróban holnap délelőtt 11 órakor lesz a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Csiby József brassói plébános lesz.
A Szatmári Egyházmegyében Nagybányán az egykori Vár téri Szent Katalin-templom utódjában, a Szentháromság-templomban tartják a búcsút holnap este 6 órai kezdettel.
A Temesvári Egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom búcsúját a közösség holnap ünnepli délután 5 órai kezdettel. Főcelebráns és szónok: Dirschl Johann általános helynök.

Ifjúsági szentségimádás
Gyergyószentmiklóson a Szent István-templomban tartják holnap este 7 órától a Légy tűz! ifjúsági szentségimádást. Zenei szolgálatot végez a Glory dicsőítő zenekar.

Zenei játék Nagybányán
A nagybányai Szentháromság Plébánia előadásra hívja a zenekedvelőket november 26-án, pénteken este 6 órakor a Philia Oázis Étterembe (Veresvíz utca, 10.)
Pajor András „Bizáncból küldetett” című történelmi regénye alapján klasszikus zenei játékot ad elő III. Béláról a Budapestről érkező Kristofori Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A mű szerzője tart történeti és művészeti bevezetőt.
A belépő ára 30 lej, jegyeket a szentmisék után a Szentháromság-templom sekrestyéjében, hétköznap a plébánia irodáján lehet vásárolni.

Házasnap Zágonban
November 27-én, szombaton reggel 9 és délután 3 óra között a zágoni plébánián házasnapot tartanak Hogyan éljük házas életünket? címmel.
A találkozó a házaspárokért, családokért bemutatott szentmisével kezdődik. Madj egy előadás hangzik el Hogyan éljük házas életünk? – a házasság szentsége címmel.
Déli 12 órától filmvetítésre kerül sor, ezt követően pedig közös ebédre. Délután 2 órától Lothringer Éva előadása zárja a napot, melynek címe: A család mint érték a mai világban.

Időjárás: A mai napon a pára- és ködfoltok feloszlását követően túlnyomóan napos időre készülhetünk gyenge légmozgással.
Hajnalban -9, 0 fok várható, a leghidegebb a középső tájakon lesz. Délutánra 3 és 10 fok közé melegszik a levegő.
Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 24.

About the author

majoros gabriella