2021. november 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szimfonikus hangverseny Szatmárnémetiben
Ma, este fél 7 órától ismét hangversenyre kerül sor a szatmárnémeti Dinu Lippati Filharmónia koncerttermében.
A est során Mihail Agafița vezényel, szólistaként Octavian Lup lép majd színpadra. Műsoron Wolfgang Amadeus Mozart és Robert Schumann művei lesznek hallhatóak.
Helyek száma korlátozott, a koncerten csak oltási vagy védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt.

Plébániai estek férfiaknak
Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián tovább folytatódnak a férjeknek, édesapáknak tartott plébániai találkozók.
A témákat, Ferenc pápa Apai szívvel kezdetű enciklikája alapján állítják össze, ezúttal az elfogadó apa tulajdonságait ismerhetik meg a résztvevők.
A találkozó következő alkalmára ma este 7 órától kerül sor.

Ifjúsági szentségimádás
Gyergyószentmiklóson a Szent István-templomban tartják ma este 7 órától a Légy tűz! ifjúsági szentségimádást. Zenei szolgálatot végez a Glory dicsőítő zenekar.

Koncert Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébéniatemplomban holnap este fél 7 órától a szentmise keretében és után az Alle Breve és a Jubilate Deo kórusok koncertet adnak.
Szeretettel hívnak és várnak mindenkit!

Adventi koszorú készítés
A kézdivásárhelyi Szentháromság templom sekrestyéjében november 27-én, szombaton délelőtt 10 órától adventi koszorút készítenek.
Déli 12 órától megáldják a koszorúkat, majd ezt követően agapéra kerül sor.

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon
A Nagyváradi Püspökség ebben az évben „Legyél te a fény a sötétben!” címmel imaláncot hirdet, amihez bárki csatlakozhat advent vasárnapjainak előestéjén este 6 órakor, amikor fellobbannak a székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai.
A négy gyertyagyújtás alkalmával a következő szándékokra imádkoznak: november 27-én, az az egység ajándékáért, december 4-én, advent második vasárnapján a betegekért és ápolóikért, az egészségügyben dolgozókért, december 11-én, a a diákokért, a fiatalokért, nevelőkért, oktatóikért, december 18-án, a negyedik gyertya meggyújtásakor a családokért, édesapákért és édesanyákért.
Ezeket a szándékokat vállalják fel az egyházmegye közösségei is, hogy a várakozás idején együtt bízzuk a felénk közeledő Isten szeretetére az egész világot.

Időjárás: Ma a párás, ködös reggelt követően napközben nyugat, délnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, de csapadék csak az esti óráktól várható. Napközben 3-12 fokra van kilátás, délen, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket.
Különösen a ködös, nyirkos órákban felerősödhetnek azonban a kopásos eredetű ízületi panaszok. A hideg idő keringési panaszokat is okozhat. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a feltorjai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Alexandriai Szent Katalin-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Ditróban ma délelőtt 11 órakor lesz a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa Csiby József brassói plébános lesz.
A Szatmári Egyházmegyében Nagybányán az egykori Vár téri Szent Katalin-templom utódjában, a Szentháromság-templomban tartják a búcsút ma este 6 órai kezdettel.
A Temesvári Egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom búcsúját a közösség ma ünnepli 5 órai kezdettel. Főcelebráns és szónok: Dirschl Johann általános helynök.

Imakilenced és templombúcsú Nagyváradon
November 27-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják az 1935-ben épült Csodásérmű Boldogasszony plébániatemplom búcsús szentmiséjét a nagyváradi Szent Katalin-telepen. A szentmise főcelebránsa és szónoka Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános lesz.
A templombúcsúra, a hívek lelkiekben is készülnek a csodásérmű kilenceddel, amelyet a szentmisék után imádkoznak el.
Szeretettel hívnak mindenkit, hogy a templomban, vagy lélekben otthon kapcsolódjon be az imakilencedbe.
Az imádságok szövegét minden nap a plébánia Facebook oldalán is közzé teszik.

Az online evangelizáció kihivásai
A Nagykárolyi Magyar Görögkatolikus Egyházközség november 27-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel nemzetközi konferenciát szervez papok, lelkészek, egyházi személyek, hitoktatók és minden aktív keresztény ember számára, akik szívükön viselik az Evangélium hirdetését. Helyszín a nagykárolyi, Szent András görögkatolikus templom. A konferencia részben fizikai, részben online jelenléttel lesz megtartva a járványügyi előírások betartása mellett. A digitális fejlődés új feladatok, kihívások és ugyanakkor lehetőségek elé állítja a keresztény világot a hit hirdetése és újabban a világjárvány miatt a hit megélése tekintetében is. Ennek néhány teológiai és gyakorlati szempontját és tapasztalatait járják körül, ezzel segítve az Evangélium hirdetésének bármely területén szolgálatot teljesítők munkáját. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Adventi vásár
Az Együtt a jövőnkért Egyesület jótékonysági adventi vásárt szervez november 28-án, vasárnap a gyergyóremetei templom kertjében. Az adventi tárgyak megvásárlásával a speciális csoportban folyó tevékenységeket lehet támogatni.

Időjárás: Ma a párás, ködös reggelt követően napközben nyugat, délnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, de csapadék csak az esti óráktól várható. A minimumok -10, -1 fok között alakulnak, napközben pedig 3-12 fokra van kilátás, délen, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket.
Különösen a reggeli ködös, nyirkos órákban felerősödhetnek azonban a kopásos eredetű ízületi panaszok. A hideg idő keringési panaszokat is okozhat. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 25.

About the author

majoros gabriella