2021. november 29. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jótékonysági vásár Kolozsváron Holnap délelőtt 10 és délután 6 óra között jótékonysági vásárra kerül sor a kolozsvári Rózsa parkban. A vásáron lehetőség lesz játékok, könyvek, karácsonyi dekorációk vásárlására, a befolyt összeget pedig egy 6 éves leukémiás kislány Vass Lara gyógykezelésére fordítják. Szeretettel várnak mindenkit.

Engesztelő imavirrasztás Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjszakás virrasztást tartanak, este 8 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni.

Elsőpénteki keresztút December 3-án, pénteken délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Várom az Urat Az idén újra megrendezésre kerül a Várom az Urat keresztény zenefesztivál immáron 20. alkalommal négy különböző helyszínen. December 4-én szombaton Marosvásárhelyen a Kultúrpalotába este 7 órai kezdettel, december 5-én vasárnap Sepsiszentgyörgyön a belvárosi templomban délután 5 órától, december 18-án szombaton Kolozsváron az Auditorim Maximumban délután 4 órától és december 19-én vasárnap a székelyudvarhelyi művelődési házban lesz a záró alkalom. A rendezvényeken való részvétel regisztrációhoz és zöld igazolványhoz kötött. Részletek a Várom az Urat Facebook oldalon.

Karitatív akció Szent Miklós ünnepe alkalmából Többéves hagyomány, hogy a puttonyos Mikulás a Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központba is ellátogat, ahol hátrányos helyzetű gyermekeknek szerez örömet ajándékaival. Mivel idén a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé nagyobb rendezvények szervezését, a Mikulás a temesvári ifjúsági csoportok tagjait kérte fel, hogy segítsenek neki az ajándékcsomagok összeállításában és szállításában. A lelkes fiatalok örömmel vállalták a feladatot, és az általuk elkészített csomagokkal idén az oravicabányai Casa Mama Virginia otthonban lakó gyermekeket lepik meg. Az egyházmegyei ifjúsági központ gyermekek számára szervezett Mikulás-napi ünnepi programját december 6-án, hétfőn este 6 és 7 óra között tartják online kommunikációs felületen.

Időjárás: Nyugatról kelet felé haladva újabb csapadékzóna vonul át az ország fölött, ami egyre több helyen okoz havas esőt, a hegyvidéken havazást. A délkeleti szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Délután 3 és 10 fok várható. Keleten és délen melegebb lesz, itt 10 fok fölötti értékek is lesznek. A borongós időben lehangoltak, kedvtelenek lehetünk, alacsony lesz hő- és komfortérzetünk. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdiszentkereszti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent András-napi búcsú A Direktórium összesítése szerint a Gyulafehérvári főegyházmegyében a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent András apostol tiszteletére: Gyimesfelsőlok, Szentegyháza, Futásfalva és Ürmös. Holnap, Szent András napján Gyimesfelsőlokon a búcsús szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik, szónok Obermeier Ervin szenttéavatási posztulátor.

Mikulás Vásár Kolozsváron Holnap délelőtt 10 és délután 6 óra között jótékonysági vásárra kerül sor a kolozsvári Rózsa parkban. A vásáron lehetőség lesz játékok, könyvek, karácsonyi dekorációk vásárlására, a befolyt összeget pedi egy 6 éves leukémiás kislány Vass Lara gyógykezelésére fordítják. Szeretettel várnak mindenkit.

Műhelymunka-sorozat Marosvásárhelyen A fogyatékkal élők világnapja alkalmából december 2-13. között műhelymunka-sorozatot indul a járványügyi szabályok betartásával a Korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató központban Marosvásárhelyen, a Mărăști utca 36. szám alatt. Amennyiben a járványügyi korlátozások nem teszik lehetővé az élő találkozást, a rendezvényt online térben, ZOOM felületen fogják megtartani. Fél órával kezdés előtt egy linket küldenek e-mail-ben, amelynek segítségével be lehet majd csatlakozni. Függetlenül attól, hogy a rendezvény online vagy offline térben kerül megszervezésre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a caritas oldalán található űrlap kitöltésével lehet.

Személyesen kísért adventi lelkigyakorlat December 17. és 19. között, a pénteki roráté szentmisétől a vasárnap 19 órás szentmiséig tart a marosvásárhelyi Jezsuita Udvarban a személyesen kísért lelkigyakorlat. A Szent Ignác-i lelkigyakorlatban a hangsúly a csenden, a személyes imaidőn és a személyes kísérésen van, mely segít az önmagunkra találásban és az Isten felé fordulásban. Minden lelkigyakorlatozót egyénileg kísérnek Isten mélyebb megtapasztalásának az útján, személyre szabott imaanyagokkal, hogy a legmélyebb vágyaival, érzéseivel, belátásaival kapcsolatban maradva megismerhesse Isten jelenlétét és vezetését az életében, válaszolni tudjon rá, és aszerint alakítsa életét. Így alakul ki a lelkigyakorlatozóban az a finom érzék, melynek segítségével meg tudja különböztetni, mi az, ami életében az Isten vágya szerinti vagy azzal ellentétes. Ennek gyümölcseként szabadság költözik a szívébe, életét egyre több öröm és szeretet járja át. Kísérők: András Csaba jezsuita, Bereczki Silvia segítő nővér, Mihalkov Ferenc jezsuita, Nagy Lilla, Tamás Barna jezsuita, Vormair Emese segítő nővér. Jelentkezés: december 12-ig a romkat.ro oldalon a fenti cím alatt található linken, korlátozott számban.

Időjárás: Nyugatról kelet felé haladva újabb csapadékzóna vonul át az ország fölött, ami egyre több helyen okoz havas esőt, a hegyvidéken havazást. A délkeleti szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban -5, 0, délután 3 és 10 fok várható. Keleten és délen melegebb lesz, itt 10 fok fölötti értékek is lesznek. A borongós időben lehangoltak, kedvtelenek lehetünk, alacsony lesz hő- és komfortérzetünk. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 29.

About the author

Majoros Gabriella