2021. november 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Segítség, gyászolok Gyászfeldolgozó lelkigyakorlat kezdődik holnap délután, Csíksomlyón a Szent István házban. Nagyon nagy szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne megtanulni együtt élni a gyászával. A lelkigyakorlat során a résztvevők heti egy alkalommal találkoznak tíz héten keresztül. Jelentkezni lehet a 0742-698.166-os telefonszámon. Hajlák Attila imecsfalvi plébánosnál.

Szállást keres a Szent Család A Marosvásárhely-remeteszegi plébánia idén is online imára hív mindenkit, akik szeretnének bekapcsolódni a Szállást keres a Szent Család imasorozatba. A hagyományos énekek és imák mellett, Szent Józsefről, Jézus nevelőatyjáról elmélkednek, és egymásért is imádkoznak. Az online imaalkalmak advent csütörtökjein, december 2-án, 9-én, 16-án és 23-án este 9 órakor kezdődnek. Akik csatlakozni szeretnének, azok a szentcsaladremeteszeg@gmail.com e-mail címre küldhetik el jelentkezési szándékukat.

Főpapi szentmise Érkeserűben December 4-én, szombaton délelőtt 11 órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök Érkeserűben mutat be szentmisét, hogy a helyi közösséget is meghívja arra a szinodális útra, együtt haladásra, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg a világegyház számára.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban december 4-én, elsőszombaton délután 4 órától engesztelő imaórát, este 6 órától szentmisét tartanak. A liturgia után rózsafüzér-imádkozás van és gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán vagy a csiksomlyo.ro oldalon.

Karácsonyi jótékonysági koncert Szatmárnémetiben December 8-án, szerdán délután 5 és este 7 órai kezdettel a zene varázsán keresztül hamgolódhatunk az ünnepre Nagy Norbert tenor jótékonysági karácsonyi koncertjein a szatmárnémeti Északi színházban. Közreműködnek a Dinu Lipatti filharmónia tagjai Mészárus Gergely karmester vezetésével. A közös karácsonyra való hangolódás mellett a koncertnek van egy nemes célja is. A szervezők a tasnádi korház gyermekgyógyászati részlegét szeretnék, egy csecsemők életfunkcióit figyelő felszereléssel bővíteni. Jegyeket elővételben a színház jegypénztárában lehet váltani 50 lejes áron.

Időjárás: Napközben délen, délkeleten várható eső, az ország többi részében havas eső, a hegyekben havazás. A nyugati-északnyugati szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik. Napközben 1-5 fokot mérhetünk. A borongós tájakon élők lehangoltak, kedvtelenek lehetnek, alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bélafalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Műhelymunka-sorozat Marosvásárhelyen A fogyatékkal élők világnapja alkalmából december 2-13. között műhelymunka-sorozatot indul a Korai nevelő- és fogyatékkal élőket támogató központban Marosvásárhelyen, a Mărăști utca 36. szám . A műhelymunka során négy előadásba kapcsolódhatnak be a résztvevők. December 2-án, csütörtökön délután 5 órától A beszédindítás alapjai – A csecsemők és kisdedek táplálási nehézségeinek kezeléséről tart előadást Gnandt Gábor gyógypedagógus. A második előadás december 7-én, kedden szintén délután 5 órától kezdődik, amelyet Gergely Annamária logopédus tart Mindent ért, de nem beszél! – Amit a megkésett beszédfejlődésről tudni érdemes címmel. A figyelemzavaros, túlmozgásos gyerek az óvodában című előadást Tatai Csilla pszichológus tartja december 9-én, csütörtökön délután 5 órától. Az utolsó előadásra, december 13-án, délután 5 órától kerül sor Egyszerű(en) autizmus!? – Milyen korai jelek utalhatnak rá? Meghívott előadó Fülöp Orsolya-gyógypedagógus. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas oldalán található űrlap kitöltésével lehet.

Adventi Háló-találkozó A Háló egyesület egy Kárpát-medencét átölelő lelkinapra hív mindenkit, hogy együtt készüljenek fel a karácsonyra és Jézus születésére. A találkozó december 11-én, szombaton reggel 9 és délután fél 5 óra között, online kerül megrendezésre, ahová a zoom internetes felület segítségével lehet csatlakozni. A lelkinap alkalmával a résztvevők előadásokra, kiscsoportos beszélgetésekre, játékokra és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök adventi gondolataira számíthatnak. Jelentkezni december 6-ig lehet, az esemény Facebook oldalál található úrlap kitöltésével.

Bibliakurzus Temesváron A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez felnőtt világi hívek számára, amelynek témáját Szent Pálnak a különböző keresztény közösségekhez intézett levelei képezik. A kurzusokat a következő időpontokon tartják: december 11., 2022. január 15., február 19. és március 19., naponta 10és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail-címen, telefonon a 0723-523.369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Időjárás: Napközben délen, délkeleten várható eső, az ország többi részében havas eső, a hegyekben havazás. A nyugati-északnyugati szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalra 0 és -6 fok közé hűlhet a levegő, napközben 1-5 fokot mérhetünk. A borongós tájakon élők lehangoltak, kedvtelenek lehetnek, alacsony lesz a hő- és komfortérzet. Könnyen megfázhatunk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. november 30.

About the author

Majoros Gabriella