2021. október 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Orgonamegáldás Tibódban
A székelyszenttamási plébánia filájában, Tibódban a Török Pál királybíró által építtetett Sarlós Boldogasszony titulusú családi kápolna 1947-ben a falu tulajdonába ment át, ez ma a falu közösségének misézőhelye.
A lelkes kisközösség szertartásain eddig nem szólt orgona, a Bethlen Gábor Alap jóvoltából sikerült egy egymanuális, négy regiszteres kis orgonát vásárolni egy felszámolt brüsszeli templomból. Az orgonát Papp Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő segítségével sikerült beszerezni és a tibódi kápolnában a nyár folyamán a helyét megtalálni, beszerelni.
A tegnap déli szentmise keretében Kerekes László segédpüspök áldotta meg az új orgonáját. Az ünnepi szentmisén Papp Zoltán szólaltatta meg a hangszert.

Magyarok Nagyasszonya napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Erdőszentgyörgyön október 9-én, szombaton, délelőtt 11 órától lesz a templombúcsú. A szentmise szónoka Sebestyén Domokos ákosfalvi plébános.
Marosludason a templombúcsú szintén október 9-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Ünnepi szónok: Kovács Árpád kisbácsi plébános.
Felsőcsernátonban a kápolna búcsúját október 10-én, vasárnap déli 12 órától tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Olasz Béla kézdivásárhely-kantai káplán.
Csíkcsomortánban a templom búcsúja október 10-én, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik Főcelebráns és szónok: Kerekes László segédpüspök.
Barátoson a búcsú október 10-én, vasárnap délután 1 órakor lesz. A szentmise szónoka Becze Lóránd szentkatolnai plébános.
Nagyajtán a búcsú október 10-én, vasárnap lesz délután 2 órától.
A Szatmári egyházmegyében a Túrterebes-hegyi templom búcsúünnepét október 10-én, vasárnap ünneplik meg. A délután 1 órakor kezdődő szentmise szónoka Gríz László halmi plébános.
A Temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi templomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A Millenniumi templom konszekrálásának idei évfordulóját október 10-én, vasárnap ünnepli az egyházközség. A délelőtt 10 órakor kezdődő román nyelvű, valamint a délelőtt fél tizenkettőkor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa és szónoka Dumitresc Mihai-Titi esperes, lugosi plébános.

Megbocsátás-imalánc
Október 7-november 4 között a sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport kezdeményezésére imalánc lesz a megbocsátásért.
Az imalánc első hetének témája az önmagunknak való megbocsátás, második héten a másoknak való megbocsátás, harmadik héten az Istennel való kiengesztelődés lesz a téma, negyedik hét pedig a bocsánatkérés.
A nyitószentmise október 7-én, csütörtökön lesz a sepsiszentgyörgyi Szent József templomban.
Az imalánc folyamán papok, szerzetesek, szerzetesnővérek, családosok vallanak arról, hogy mit jelent számukra a megbocsájtás. A négy hét folyamán, mindennap reggel fél nyolctól és este negyed tíztől rádiónk hullámhosszán is bekapcsolódhatnak az imaláncba

Időjárás: Ma sok napsütésre számíthatunk, csupán fátyolfelhők szűrhetik helyenként a napfényt. Csapadékmentes időre készülhetünk. A déli-délkeleti szelet sokfelé kísérhetik élénk, nyugaton, északnyugaton erős, olykor viharos lökések.
Délután 17-25 fokot mérhetünk, nyugaton lesz a legmelegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyudvarhelyi ferences templomban, a „Barátok Templomában” tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Bérmálások a Gyulafehérvári főegyházmegyében
A hét folyamán Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki a krisztusi nagykorúság szentségét.
A lónyaitelepi templomban a bérmálási szentmise ma délelőtt 10 órakor, a hátszegi templomban pedig délután 5 órakor kezdődik.
Pusztakalánban október 5-én, kedden; Szászvároson október 6-án, szerdán; Csernakeresztúron október 7-én, csütörtökön; Kudzsiron október 8-án, pénteken lesz bérmálás. Mindenik városban délután 5 órakor kezdődik a szentmise.

Assisi Szent Ferenc-napi búcsúk
Tusnádon az Assisi Szent Ferencről nevezett templomban a búcsús szentmise ma délután 16 órakor kezdődik. A liturgiát a Mária Rádió közvetíti.
Nagyszebenben az egykori ferences templom búcsúját ma délután 5 órától tartják.

A tékozló fiú – bábelőadás általános iskolásoknak Gyergyócsomafalván
Ma délután 5 órakor kezdődik az A tékozló fiú című bábelőadás általános iskolások részére a csomafalvi hittanteremben.

Az aradi vértanúkra emlkékeznek
Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ szeretettel meghív mindenkit október 6-án, szerdán délután öt órától a római katolikus temetőbe az aradi vértanúk emlékére szervezett megemlékezésre és az ezt követő szentmisére hat órától a Szent Miklós templomba.
A Szent István téri pergolánál egész nap gyertyagyújtási lehetőség lesz az aradi vértanúk emlékére.

Egyedül nem megy…
A függőségből való gyógyulás nem könnyű feladat. Küszködéssel, kudarcokkal, félelemmel, bizonytalansággal teli. Az ember, aki egyedül keresi a józanság útját, elfáradhat ebben a küzdelemben. Ilyenkor szükséges a megerősítés, támogatás a szenvedélybetegnek és hozzátartozónak, hogy nincs egyedül ebben a küzdelmében, van segítség.
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a segítő nővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkigyakorlatot szervez október 21-én, csütörtökön 18 órától október 24. vasárnap 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15. szám).
Érdeklődni és jelentkezni Ambrus (Mezei) Hajnalnál lehet október 18 déli 12 óráig a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, csupán fátyolfelhők szűrhetik helyenként a napfényt. Csapadékmentes időre készülhetünk. A déli-délkeleti
szelet sokfelé kísérhetik élénk, nyugaton, északnyugaton erős, olykor viharos lökések. A hűvös hajnalt követően, délután 17-25 fokot mérhetünk, nyugaton lesz a legmelegebb.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 04.

About the author

majoros gabriella