2021. október 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Engesztelő imavirrasztás
A hagyományokhoz híven az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában ma egész éjszakás virrasztást tartanak, amely este 8 órától szentmisével kezdődik. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni.

Szentmise a magyar nemzetiségű híveknek Máriaradnán
Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából, október 8-án, pénteken délelőtt 11 órakor a magyar nemzetiségű híveknek Pál József Csaba megyéspüspök celebrál szentmisét Máriaradnán. Szentbeszédet mond Urbán János Erik ferences tartományfőnök.

Máriás lelkületű imacsoportok találkozója
A Kármelhegyi Boldogasszony-imacsoportok és Skapuláré Társulatok találkozójára kerül sor október 9-én, szombat délelőtt 10 órától a csíksomlyói kegytemplomban.

Élő rózsafüzér zarándoklat Gyergyószentmiklóson
Október 9-én, szombaton a gyergyószentmiklósi plébániák élő rózsafüzér zarándoklatra hívják a város lakóit. A zarándoklat délután 2 órakor az örmény katolikus templom elől indul, 3 órára érkeznek a Szent Erzsébet öregotthon kápolnájához, innen a Munkás Szent József templomhoz érkeznek délután 4 órára, majd a Szent Miklós templomot érintve este háromnegyed hatra érkeznek a Szent István templomhoz, ahol a Csíksomlyói Szűzanya szobra előtt imádkoznak. A zarándoklat az este 6 órakor kezdődő szentmisével ér véget.

Motorosok évadzáró szentmiséje
Október 10-én, vasárnap lesz a motorosok évadzáró szentmiséje Hargitafürdőn. Délelőtt fél 12 órakor kezdődik a szentmise a Szent István templomban, majd a szentmise után az Úz Bence előtti parkolóban megáldják a motorosokat és motorokat.

Ifjúsági fesztivál Máriaradnán
Október 16-án, szombaton a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ ifjúsági fesztivált szervez Máriaradnán. A program délelőtt 10 órakor elmélkedéssel kezdődik, 11 órakor kiscsoportos tevékenység lesz, délután 1 órakor műhelymunkán vesznek részt a fiatalok, 3 órakor kezdődik a kiértékelő, fél 5 órától énekpróba lesz, majd a program délután 5 órakor szentmisével zárul a kegytemplomban, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök.
Amennyiben a járványhelyzet miatt nem lesz lehetőség a rendezvény megtartására, a plébániák egyénileg szerveznek programot erre a napra ott, ahol ezt a koronavírus-járvány fertőzöttségi mutatója miatt a helyi hatóságok megengedik, a közös találkozó és beszámoló pedig online kommunikációs felületen zajlik.

Időjárás: Egy hullámzó frontrendszer hatására borongósabb, hűvösebb idő jön, sokfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra is. Az ország nagy részén a szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik.
Napközben jelentősen visszaesik a hőmérséklet, délután 12-19 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyócsomafalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Rózsafüzér a Világcsaláddal
Folytatódik a Mária Rádió Világcsaládjának kezdeményezéséből indított “A te néped utat tőr” megnevezésű lelki zarándoklat, melynek során különböző máriás kegyhelyekről közvetítünk ünnepélyes rózsafüzér ájtatosságot. Holnap délután 5 órától a pompeji Rózsafüzér Királynője bazilikában gyűlnek össze a közös imára, melybe a világ többi Mária Rádiója is bekapcsolódik. Tartsanak velünk, csatlakozzunk minél többen ehez a világot körülölelő imalánchoz.

Hitoktatók és pedagógusok lelki délutánja
A gyergyószentmiklósi Szent István ereklyéinek átvitele plébániai ebben az évben is megszervezi a pedagógusok és hitoktatók lelki délutánját. A program október 8-án, pénteken délután 4 órakor kezdődik a gyergyószárhegyi ferences kolostorban.

Kiállításmegnyitó Kovásznán
Az október 8-17 között zajló Székelyföld napok rendezvénysorozat keretében október 8-án, pénteken délután 5 órakor a kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében kerül sor a Maros-Mezőségi Művésztelep kiállításának megnyitójára. A.tárlatot méltatja Czirják Lajos festőművész, a művésztelep vezetője.

Rózsafüzér Királynője búcsú
Csíkszentgyörgyön a templom búcsúját október 10-én, vasáranap délután fél egytől ünneplik. A szentmise szónoka Csont Ede nagytusnádi plébános lesz.

Egyedül nem megy…
A függőségből való gyógyulás nem könnyű feladat. Küszködéssel, kudarcokkal, félelemmel, bizonytalansággal teli. Az ember, aki egyedül keresi a józanság útját, elfáradhat ebben a küzdelemben. Ilyenkor szükséges a megerősítés, támogatás a szenvedélybetegnek és hozzátartozónak, hogy nincs egyedül ebben a küzdelmében, van segítség.
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a segítő nővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez október 21-én, csütörtökön este 6 órától október 24. vasárnap délután 1 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.
Érdeklődni és jelentkezni Ambrus Hajnalnál lehet október 18 déli 12 óráig a 0737-300980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Egy hullámzó frontrendszer hatására borongósabb, hűvösebb idő jön, sokfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra is. Az ország nagy részén a szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik.
Hajnalban főleg a hegyvidéken fagypont alatti értékekre kell számítani, a reggeli minimumok -1 és 7 fok között alakulnak. Napközben is jelentősen visszaesik hőmérséklet, délután 12-19 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 06.

About the author

majoros gabriella