2021. október 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hármas ünnep Nagyszentmiklóson
A nagyszentmiklósi római katolikus templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, pénteken ünnepli a helyi közösség. Ez alkalomból ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Andó Attila helyi plébános. A délután 3 órakor kezdődő szentmise keretében Pál József Csaba megyéspüspök felszenteli a templom 1200 kg-os új harangját.

Megbocsátás imalánc
A sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport kezdeményezésére október 7. és november 4. között imamaratont tartanak, aminek a megbocsátás lesz a témája. Az esemény nyitó szentmiséje ma este 6 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban.
A megbocsátás imalánc négy hétből áll. Az első héten imádkozzunk azért, hogy tudjunk megbocsájtani magunknak. A második héten azért imádkozzunk, hogy tudjunk megbocsájtani másoknak. A harmadik héten szeretnénk kiengesztelődni a jó Istennel. A negyedik héten pedig kérjük Isten segítségét arra, hogy bocsánatot tudjunk kérni, ha valakit megbántottunk.
A négy hét folyamán mindennap reggel fél 8 órától és este negyed tíztől rádiónk sugározza a videók hanganyagát, amelyeket látni lehet a RomKat.ro és a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalon. Ezek a videók tanúságtételeket tartalmaznak, papok, szerzetesek, szerzetesnővérek, családosok vallanak arról, mit jelent számukra a megbocsájtás.

Az én Szent Mihályom
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia rajzpályázatot hirdet Az én Szent Mihályom címmel, a templom újranyitására-megáldására készülve.
A rajzok grafika, festészet, kollázs technikával készülhetnek.
A beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri négy korosztály szerint értékeli: óvodás, elemi osztályos, V.-VIII. osztályos és líceumi korosztály.
Az alkotásokat november 10-ig lehet leadni a Főtér 16. szám alatti plébániahivatalban, mellékelve a pontos nevet, életkort-osztályt és postai címet valamint telefon számot, e-mail címet is.
A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek, a legsikeresebb pályamunkák kiállításra is kerülnek Szentegyház utcai kiállítóteremben, továbbá megtekinthető lesz egy virtuális kiállítás is.
Érdeklődni a plébániahivatalban vagy a 0264-595252-es telefonszámon és az ,iroda@szmk.ro címen lehet.

Időjárás: A hét folyamán tovább tart a felhős, borongós őszi idő. Ma napközben az ország nyugati és déli részén lehet záporra, zivatarokra számítani.
A legmagasabb hőmérsékleti értékek 12-17 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Bérmálások a Gyulafehérvári főegyházmegyében
A hét folyamán Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki a krisztusi nagykorúság szentségét.
A homoródkarácsonyfalvi templomban a bérmálási szentmise ma délután 5 órakor kezdődik.
Etéden október 12-én, kedden délelőtt 10 órakor, a székelykeresztúri templomban pedig délután 5 órakor lesz a bérmálási szentmise.
A bögözi templomban a nagykosúság szentségét október 13-án, szerdán délelőtt 10 órakor, a felsőboldogfalvi templomban pedig délután 5 órakor szolgáltatják ki ünnepi szentmise keretében.
Székelylengyelfalván a bérmálási szentmise október 14-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor, a Nyikómalomfalván pedig délután 5 órakor kezdődik.
Az erdőszentgyörgyi templomban a bérmálási szentmise október 15-én, pénteken délelőtt 10 órakor, a parajdi templomban pedig délután 5 órakor lesz.
Szombaton, október 16-án, Szovátán délelőtt 10 és délután 5 órakor, két turnusba szolgáltatják ki a bérmálás szentségét.
A zetelaki templomban a bérmálási szentmise október 17-én, vasárnap délelőtt 10 órakor, a székelyvarsági templomban pedig délután 5 órakor kezdődik.

Légy optimista! – Böjte Csaba előadása
Az Itthon Közösen a Holnapért Egyesület a Szent István-plébániával együtt előadást szervez október 13-án a Jó ha tudunk róla program keretén belül. Ez alkalommal Böjte Csaba ferences testvér előadását hallgathatják meg Légy optimista címmel, este 19 órától a Szent István-plébánia nagytermében, a 18 órás szentmisét követően, amelyet szintén Csaba testvér celebrál.

Egyedül nem megy…
A függőségből való gyógyulás nem könnyű feladat. Küszködéssel, kudarcokkal, félelemmel, bizonytalansággal teli. Az ember, aki egyedül keresi a józanság útját, elfáradhat ebben a küzdelemben. Ilyenkor szükséges a megerősítés, támogatás a szenvedélybetegnek és hozzátartozónak, hogy nincs egyedül ebben a küzdelmében, van segítség.
A  Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja, a segítő nővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkigyakorlatot szervez október 21-én, csütörtökön 18 órától október 24. vasárnap 13 óráig Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca, 15. szám).
Érdeklődni és jelentkezni Ambrus (Mezei) Hajnalnál lehet október 18 déli 12 óráig a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: A hét folyamán tovább tart a felhős, borongós őszi idő. Ma napközben az ország nyugati és déli részén lehet záporra, zivatarokra számítani.
Hajnalban 3-8 fokra ébredhettünk. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 12-18 fok között alakulnak.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 11.

About the author

majoros gabriella