2021. október 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kiállításmegnyitó Kolozsváron
Az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér októberi tárlatának meghívottja Darvay Tünde festőművész. A kiállítás megnyitójára ma délután 5 órától kerül sor a Szentegyház utca 4 szám alatti katolikus galériában. A munkákat Zakariás Ágota méltatja. Fellép Török Szilvia és Potyó István.
A járványügyi szabályokat betartva oltásigazolást kérnek a részvevőktől. Illetve azok esetében, akik már átestek a betegségen, ezt igazoló papírt kérnek.

Élet a lélekben imaest
A máréfalvi Szent Imre templomban, október 15-én, pénteken Élet a lélekben imaestet tartanak. A program délután 4 órától szentségimádással kezdődik, 5 órától szentmise lesz, ezt követően pedig tanítást és tanúságtételeket hallhatnak.

Lelkigyakorlat papoknak
A temesvári Püspökség idén több lelkigyakorlatokat szervez a klérus tagjainak. Október 18-22. között Karánsebesen magyar nyelvű lelkigyakorlatra kerül sor, amelyet Kiss Imre szarvasi plébános, teológiai tanár, a Fokoláré Mozgalom tagja vezet.

Canticum laudis pro Resita
Resicabánya és vidéke iparosodásának 250. évfordulóját ünnepelte július 3-án.
A jubileum záró eseménye zenei jellegű. A resicabányai Havas Boldogasszony Plébánia, a Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a Resicabányai Német Kulturális Egyesület közös szervezésében, október 17-én, este 6 órai kezdettel orgonakoncert lesz a Havas Boldogasszony templomban.

Anya-lánya lelkinap
Istennek az az álma, hogy egymásra figyelve, egymást befogadva, elfogadva és megerősítve, egymásért imádkozva, a megélt egységetek jel legyen mások számára.
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda Békességgel az egységért mottóval anya-lánya lelkinapot szervez, október 30–án, szombaton Székelyudvarhelyen, a Kis Szent Teréz plébánián. Olyan édesanya-lánya párosok jelentkezését várunk, akiknél a lányok már elmúltak 14 évesek, de nem idősebbek 23 évesnél.
A hétvége részvételi díja 100 lej/pár. Ez az összeg nem tartalmazza az ebéd költségeit, amely 50 lej/pár.
Bejelentkezni a csalad.ro oldalon található elektronikus űrlap kitöltésével lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743-152008-as telefonszámon kapható hétköznapokon 8 és délután 3 óra között.

Időjárás: Ma az ország nagy részén jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hét további részében is marad a borús, hűvös őszi időjárás.
Napközben 10-15 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a háromkúti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Csaba testvér előadása
Az Itthon Közösen a Holnapért Egyesület a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániával együtt a Jó ha tudunk róla program keretén belül előadást szervez. Az előadást Böjte Csaba ferences testvér tartja Légy optimista címmel holnap este 7 órától a Szent István-plébánia nagytermében.
A Szent István templomban, az este 6 órás szentmisét Csaba testvér celebrálja.

Élet a lélekben imaest
A máréfalvi Szent Imre templomban, október 15-én, pénteken Élet a lélekben imaestet tartanak. A program délután 4 órától szentségimádással kezdődik, 5 órától szentmise lesz, ezt követően pedig tanítást és tanúságtételeket hallhatnak.

Ifjúsági fesztivál Máriaradnán
Október 16-án, szombaton a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ ifjúsági fesztivált szervez Máriaradnán. A program délelőtt 10 órakor elmélkedéssel kezdődik, 11 órakor kiscsoportos tevékenység lesz, délután 1 órakor műhelymunkán vesznek részt a fiatalok, 3 órakor kezdődik a kiértékelő, fél 5 órától énekpróba lesz, majd a program délután 5 órakor szentmisével zárul a kegytemplomban, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök.
Amennyiben a járványhelyzet miatt nem lesz lehetőség a rendezvény megtartására, a plébániák egyénileg szerveznek programot erre a napra ott, ahol ezt a koronavírus-járvány fertőzöttségi mutatója miatt a helyi hatóságok megengedik, a közös találkozó és beszámoló pedig online kommunikációs felületen zajlik.

Fotópályázat
A katolikus galéria, az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér, fényképezőgéppel készített fotópályázatot hirdet a Szent Mihály Plébániatemplom renoválása, újranyitása és megáldása alkalmából a Szent Mihály-templom régi és új arca címmel.
Olyan fényképeket várunk, archív fotóktól kezdve a kortárs alkotásokig, amelyek a plébániatemplomot, illetve annak szerepét a város és az Egyházközség életében mutatják be.
A fekete-fehér vagy színes képeknél megengedett a kontraszt, színintenzitás, színkorrekció. Ugyanakkor nem manipulált fényképeket várnak.
A fotókat november 1-ig a muzeum@szmk.ro email címre kell beküldeni.
A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek. Érdeklődni a muzeum@szmk.ro email címen lehet.

Időjárás: Ma az ország nagy részén jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hét további részében is marad a borús, hűvös őszi időjárás.
A vastag felhőrétegnek köszönhetően a hajnali órákban sem csökken fagypont alá a hőmérséklet, reggel 3-8 fokot mérhetünk. Napközben 10-15 fok valószínű.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 12.

About the author

majoros gabriella