2021. október 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Miklós nagykilenced A szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus templomban nagykilencedet tartanak október 7-től kezdődően minden csütörtökön, Ivancsó Sándor csengeri esperes-parókus atya szentbeszéd-sorozatával. Minden csütörtökön a templomi szertartások reggel 8 órától reggeli hálaadással kezdődnek, 9 órától himnuszt énekelnek Szent Miklós tiszteletére, és rózsafüzért végeznek az egyházközségért, majd 10 órától kezdődik a liturgia és elmélkedés. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak, amelyeket csoportosan vagy egyénileg is előre be lehet jelenteni a parókián. A teljes időszak alatt gyónási lehetőséget is biztosítunk.

Kiállítás és koncert Aradon Holnap este fél 7 órakor az aradi Kultúrpalotában kerül sor a Bánsági orgonaépítők. Az európai orgonaépítés képei elnevezésű kiállítás megnyitójára. Ezt követően, 7 órakor dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész és az Aradi Állami Filharmónia koncertezik. Az orgonáknak és orgonaépítésnek szentelt kiállítás, amelynek keretében a bánsági és Arad megyei értékes hangszerekről megannyi információt, adatot kaphatnak az érdeklődők, október 22-ig tekinthető meg. A belépés díjtalan.

Megemlékezés Boldog Rupert Mayerről Rupert Mayer német jezsuita szerzetes az első világháborúban a magyar-román fronton, a magyar oldalon tábori lelkészként szolgált. A Bákó megyei Kosteleken, 1916 decemberében egy lövedék találta el a bal lábát, azon a helyen, ahol a sérülését ellátták emlékművet állítottak. Október 16-án, szombaton a szerzetes tiszteletére állított emlékműnél megemlékezést tartanak. A program délelőtt fél 11 órakor a fájdalmas rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, 11 órától szentmisét mutatnak be, majd elimádkozzák az Úrangyala imádságot és megkoszorúzzák az emlékművet.

Fotópályázat A katolikus galéria, az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér, fényképezőgéppel készített fotópályázatot hirdet a Szent Mihály Plébániatemplom renoválása, újranyitása és megáldása alkalmából a Szent Mihály-templom régi és új arca címmel. Olyan fényképeket várunk, archív fotóktól kezdve a kortárs alkotásokig, amelyek a plébániatemplomot, illetve annak szerepét a város és az Egyházközség életében mutatják be. A fekete-fehér vagy színes képeknél megengedett a kontraszt, színintenzitás, színkorrekció. Ugyanakkor nem manipulált fényképeket várnak. A fotókat november 1-ig a muzeum@szmk.ro email címre kell beküldeni. A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek. Érdeklődni a muzeum@szmk.ro email címen lehet.

Időjárás: Országszerte hűvösebb lesz az idő a következő két hétben, mint ilyenkor általában, a napokban csapadék is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 11-e és 24-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Erdélyben és Máramarosban a hét végéig az ilyenkor megszokottnál alacsonyabb, 10-13 Celsius-fokos átlagos nappali csúcshőmérséklet várható. A Bánságban és Körös-vidéken a hét folyamán 12-15 fokos nappali csúcsértékekre lehet számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a háromkúti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A Szatmári Egyházmegyében ma Nagykárolyban, a Fatimai Szűz Mária-plébánián tartanak szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Csaba testvér előadása Az Itthon Közösen a Holnapért Egyesület a gyergyószentmiklósi Szent István-plébániával együtt előadást szervez a Jó ha tudunk róla program keretén belül. Az előadást Böjte Csaba ferences testvér tartja Légy optimista címmel ma este 7 órától a Szent István-plébánia nagytermében. A Szent István templomban, az este 6 órás szentmisét Csaba testvér celebrálja.

Hármas ünnep Nagyszentmiklóson A nagyszentmiklósi római katolikus templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, pénteken ünnepli a helyi közösség. Ez alkalomból ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Andó Attila helyi plébános. A délután 3 órakor kezdődő szentmise keretében Pál József Csaba megyéspüspök felszenteli a templom 1200 kg-os új harangját.

Az én Szent Mihályom A kolozsvári Szent Mihály Plébánia rajzpályázatot hirdet Az én Szent Mihályom címmel, a templom újranyitására-megáldására készülve. A rajzok grafika, festészet, kollázs technikával készülhetnek. A beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri négy korosztály szerint értékeli: óvodás, elemi osztályos, V.-VIII. osztályos és líceumi korosztály. Az alkotásokat november 10-ig lehet leadni a Főtér 16. szám alatti plébániahivatalban, mellékelve a pontos nevet, életkort-osztályt és postai címet valamint telefon számot, e-mail címet is. A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek, a legsikeresebb pályamunkák kiállításra is kerülnek Szentegyház utcai kiállítóteremben, továbbá megtekinthető lesz egy virtuális kiállítás is. Érdeklődni a plébániahivatalban vagy a 0264-595252-es telefonszámon és az ,iroda@szmk.ro címen lehet.

Időjárás: Országszerte hűvösebb lesz az idő a következő két hétben, mint ilyenkor általában, a napokban csapadék is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 11-e és 24-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Erdélyben és Máramarosban a hét végéig az ilyenkor megszokottnál alacsonyabb, 10-13 Celsius-fokos átlagos nappali csúcshőmérséklet várható. Éjszaka 2-5 fokig hűl a levegő, Kelet-Erdélyben akár fagyhat is. A Bánságban és Körös-vidéken a hét folyamán 12-15 fokos nappali csúcsértékek várhatók, éjszaka 4-7 fok lesz. A hegyekben az évszakhoz képest hidegebb lesz, a nappali csúcshőmérséklet 2-5 fok között alakul, éjszaka akár mínusz 3 fokig is lehűlhet a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 13.

About the author

Majoros Gabriella