2021. október 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Egymillió csillag a szegényekért A Gyulafehérvári Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a nélkülözőkért elnevezésű szolidaritási akciót. Sajnos idén sem pislákolhatnak gyertyáink a megszokott módon, egy-egy közterületen, de annál inkább az otthonaink ablakaiban és a Caritas Házban. A Caritas munkatársai, ma este 7 órakor lobbantják lángra mécseseiket a marosvásárhelyi Caritas Ház belső udvarán. Az eseményt online közvetítik Facebook oldalukon amelyhez bárki csatlakozhat. Gyertyagyújtásukat kulturális program teszi még hangulatosabbá: egy fiatalokból álló kis zenekar komolyzenei műveket, Fehér Csaba gitárművész pedig angol slágereket fog előadni. Együttérzésünk kifejezéseként adományozásra is van lehetőség, a befolyó összeget a Caritas gondozásában lévő személyek, gyermekek és felnőttek ellátására fordítják. Az adakozási lehetőségekről a Caritas honlapján tájékozódhatnak.

Búcsú Ötvösdön Október 17-én, vasárnap a buziási plébániához tartozó Ötvösd római katolikus közössége ünnepli a templombúcsút. A Szent Vendel tiszteletére felszentelt templomban Vodila Szilárd buziási plébános délután fél kettőtől mutat be szentmisét.

A szinodális folyamat egyházmegyei szakaszának megnyitója Október 10-én, vasárnap délelőtt a Szent Péter bazilikában Ferenc pápa szentmisét mutatott be, amellyel ünnepélyesen megnyitotta a szinodalitás témájának szentelt 16. rendes püspöki szinódust. A Szentatya homíliájában három fő feladatként jelölte meg a találkozást, a meghallgatást és a felismerést. A szinódus Nagyváradi Egyházmegyei szakaszát Böcskei László megyés püspök nyitja meg október 17-én, vasárnap este 6 órakor a nagyváradi székesegyházban. A szentmise keretében a főpásztor bemutatja az egyházmegyei kapcsolattartó csapat tagjait. A Temesvári Egyházmegyében szintén október 17-én, vasárnap, este 6 órától lesz a nyitószentmise, amelyet Pál József Csaba megyés püspök mutat be a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban.

Lelkigyakorlat papoknak A temesvári Püspökség idén több lelkigyakorlatokat szervez a klérus tagjainak. Október 18-22. között Karánsebesen magyar nyelvű lelkigyakorlatra kerül sor, amelyet Kiss Imre szarvasi plébános, teológiai tanár, a Fokoláré Mozgalom tagja vezet.

Időjárás: Az ország nagy részén eső várható, de északon napsütéses lesz az idő. Helyenként megélénkül az északi-északnyugati szél. Reggelre többfelé pára, köd képződhet. Hajnalban -2, +8, délután 9-15 fokot mérhetünk. Holnap napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, de néhol még alakulhat ki gyenge zápor. Napközben 10-16 fok valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a maroshévízi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Élet a lélekben imaest A máréfalvi Szent Imre templomban, ma Élet a lélekben imaestet tartanak. A program délután 4 órától szentségimádással kezdődik, 5 órától szentmise lesz, ezt követően pedig tanítást és tanúságtételeket hallhatnak.

Megemlékezés Boldog Rupert Mayerről Rupert Mayer német jezsuita szerzetes az első világháborúban a magyar-román fronton, a magyar oldalon tábori lelkészként szolgált. A Bákó megyei Kosteleken, 1916 decemberében egy lövedék találta el a bal lábát, azon a helyen, ahol a sérülését ellátták emlékművet állítottak. A szerzetes tiszteletére állított emlékműnél holnap megemlékezést tartanak. A program délelőtt fél 11 órakor a fájdalmas rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, 11 órától szentmisét mutatnak be, majd elimádkozzák az Úrangyala imádságot és megkoszorúzzák az emlékművet.

Canticum laudis pro Resita Resicabánya és vidéke iparosodásának 250. évfordulóját ünnepelte július 3-án. A jubileum záró eseménye zenei jellegű. A resicabányai Havas Boldogasszony Plébánia, a Krassó-Szörény megyei Német Demokrata Fórum és a Resicabányai Német Kulturális Egyesület közös szervezésében, október 17-én, vasárnap este 6 órai kezdettel orgonakoncert lesz a Havas Boldogasszony templomban.

Anya-lánya lelkinap Istennek az az álma, hogy egymásra figyelve, egymást befogadva, elfogadva és megerősítve, egymásért imádkozva, a megélt egységetek jel legyen mások számára. A Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda Békességgel az egységért mottóval anya-lánya lelkinapot szervez, október 30–án, szombaton Székelyudvarhelyen, a Kis Szent Teréz plébánián. Olyan édesanya-lánya párosok jelentkezését várunk, akiknél a lányok már elmúltak 14 évesek, de nem idősebbek 23 évesnél. A hétvége részvételi díja 100 lej/pár. Ez az összeg nem tartalmazza az ebéd költségeit, amely 50 lej/pár. Bejelentkezni a csalad.ro oldalon található elektronikus űrlap kitöltésével lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743-152008-as telefonszámon kapható hétköznapokon 8 és délután 3 óra között.

Időjárás: Az ország nagy részén eső várható, de északon napsütéses lesz az idő. Helyenként megélénkül az északi-északnyugati szél. Reggelre többfelé pára, köd képződhet. Hajnalban -2, +8, délután 9-15 fokot mérhetünk. Holnap napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, de néhol még alakulhat ki gyenge zápor. Kora reggel -1, +7, napközben 10-16 fok valószínű. A hajnali, reggeli órák többfelé hidegek, nyirkosak lesznek, öltözzünk melegen, rétegesen, nagy lesz a megfázás veszélye!

MRE Hírszolgálat, 2021. október 15.

About the author

Majoros Gabriella