2021. október 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megbocsátás imalánc
A sepsiszentgyörgyi medjugorjei imacsoport kezdeményezésére október 7. és november 4. között imamaratont tartanak, aminek a megbocsátás lesz a témája.
A megbocsátás imalánc második hetén azért imádkozunk, hogy tudjunk megbocsájtani másoknak. A négy hét folyamán mindennap reggel fél 8 órától és este negyed tíztől rádiónk sugározza a videók hanganyagát, amelyeket látni lehet a RomKat.ro és a Medjugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalon. Ezek a videók tanúságtételeket tartalmaznak, papok, szerzetesek, szerzetesnővérek, családosok vallanak arról, mit jelent számukra a megbocsájtás.

Lelkigyakorlat Gyergyószentmiklóson
Október 21. és november 19-ke között 30 napos Szent József lelkigyakorlatot szerveznek a gyergyószentmiklósi Szent József templomban Hajlák Attila atya vezetésével. Minden csütörtökön délután 5 órától közös szentmisén vehetnek részt a lelkigyakorlatozók, illetve minden nap elmélkedések vezetik a résztvevőket ezen az úton. Szeretettel várnak mindenkit.

Versíró pályázat
Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület versíró pályázatot hirdet 7–8. osztályos erdélyi, partiumi, bánsági diákok számára. A diákok legtöbb 2 versben, amelyek 25 sornál nem lehetnek hosszabbak, fogalmazhatják meg, hogy mit jelent számukra a szülővárosuk, szülőfalujuk; miért jó ott élni, miért jó oda visszamenni; miről ismerik meg, akik nem jártak még ott, mit ajánlanak a látogatók figyelmébe? A vers mellé egy fényképes bemutatkozást (név, postacím, e-mail-cím, születési dátum, iskola, segítő tanár) is csatolni kell, amelyet a verspalyazatazen­erdelyem2021@gmail.com e-mail-címre lehet elküldeni október 31-ig.
Eredményhirdetés online formában november 20-án, szombaton lesz a Cimbora magazin és az Erdélyt járók Facebook oldalán.

Fotópályázat
A katolikus galéria, az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér, fényképezőgéppel készített fotópályázatot hirdet a Szent Mihály Plébániatemplom renoválása, újranyitása és megáldása alkalmából a Szent Mihály-templom régi és új arca címmel.
Olyan fényképeket várunk, archív fotóktól kezdve a kortárs alkotásokig, amelyek a plébániatemplomot, illetve annak szerepét a város és az Egyházközség életében mutatják be.
A fekete-fehér vagy színes képeknél megengedett a kontraszt, színintenzitás, színkorrekció. Ugyanakkor nem manipulált fényképeket várnak.
A fotókat november 1-ig a muzeum@szmk.ro email címre kell beküldeni.
A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek. Érdeklődni a muzeum@szmk.ro email címen lehet.

Időjárás: Ma is hideg, helyenként párás, ködös lesz a reggel. A hegyvidéken fagy is előfordulhat. Napközben kezdetben erősen fátyolfelhős lesz az idő, csapadék csupán délkeleten várható. Délután 12-18 fokra készülhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zalánpataki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Elhunyt Balázs Károly fenyédi plébános
Életének 66., papságának 39. évében, 2021. október 15-én este, türelemmel viselt betegség után elhunyt Balázs Károly fenyédi plébános, szentszéki tanácsos.
Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte, ugyanitt szentelték pappá 1983. június 19-én.
Papi szolgálatát Segesváron segédlelkészként kezdte, majd plébánosként Csicsókeresztúron, Aradon, Görgényüvegcsűrön, Ditróban, Farkaslakán szolgált. Az utóbbi 8 évben Fenyéden teljesítette papi feladatát.
Temetése ma délután a 14 órától kezdődő szentmise után lesz szülőfalujában, a székelylengyelfalvi templomkertben. Áldásos papi életéért a mindenható Isten legyen örök jutalma!

Bérmálások a Gyulafehérvári főegyházmegyében
A hét folyamán Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki a krisztusi nagykorúság szentségét.
Ma délelőtt 10 órától a küküllőkeményfalvi templomban délután 5 órától pedig a vágási templomban lesz bérmálási szentmise.
A székelyszenttamási templomban a bérmálási szentmise október 19-én, kedden délelőtt 10 órakor lesz, a székelyszentkirályi templomban délután 5 órakor kezdődik a bérmálás.
A kápolnásfalvi templomban a bérmálási szentmise október 20-án, szerdán délután 5 órakor, a zeteváraljai templomban október 21-én, csütörtökön, szintén délután 5 órakor kezdődik.
A bérmálási szentmise a fenyédi templomban október 22-én, pénteken délelőtt 10 órakor, a korondi templomban pedig délután 5 órakor kezdődik.
A szentegyházi templomban a bérmálási szentmise október 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor, a szentkeresztbányai templomban pedig délután 5 órakor kezdődik.
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban október 24-én, vasárnap a délelőtt 10 órakor, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban pedig délután 5 órakor kezdődik a bérmálási szentmise.

Anya-lánya lelkinap
Istennek az az álma, hogy egymásra figyelve, egymást befogadva, elfogadva és megerősítve, egymásért imádkozva, a megélt egységetek jel legyen mások számára.
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda Békességgel az egységért mottóval anya-lánya lelkinapot szervez, október 30–án, szombaton Székelyudvarhelyen, a Kis Szent Teréz plébánián. Olyan édesanya-lánya párosok jelentkezését várunk, akiknél a lányok már elmúltak 14 évesek, de nem idősebbek 23 évesnél.
A hétvége részvételi díja 100 lej/pár. Ez az összeg nem tartalmazza az ebéd költségeit, amely 50 lej/pár.
Bejelentkezni a csalad.ro oldalon található elektronikus űrlap kitöltésével lehet. Szükség esetén információ a kertesz.maria@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0743-152008-as telefonszámon kapható hétköznapokon 8 és délután 3 óra között.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
November 19-21 között a székelyudvarhelyi Szent Pió házban lelkigyakorlatot tart Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes és Hausdorf Ani klinikai pszichológus. Ezen a hétvégén az élettelen szokásokból való gyógyulásról és annak szentségéről, a gyónásról tartanak műhelymunkát. A résztvevőknek jó alkalom lehet az/egy új életadó szokások megtervezésére.
A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órától regisztrációval kezdődik és vasárnap délben ebéddel zárul.
Érdeklődni és jelentkezni november 16.-ig a 0266-210537 és a 0755-489743 telefonszámokon vagy a hazpio@gmail.com email címen lehet.

Időjárás: Ma is hideg, helyenként párás, ködös lesz a reggel. A hegyvidéken fagy is előfordulhat. Napközben kezdetben erősen fátyolfelhős lesz az idő, csapadék csupán délkeleten várható. Hajnalban -2, +5, délután 12-18 fokra készülhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 18.

About the author

majoros gabriella