2021. október 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lelkigyakorlat Gyergyószentmiklóson
Október 21. és november 19-e között 30 napos Szent József lelkigyakorlatot szerveznek a gyergyószentmiklósi Szent József templomban Hajlák Attila atya vezetésével. Minden csütörtökön délután 5 órától közös szentmisén vehetnek részt a lelkigyakorlatozók, illetve minden nap elmélkedések vezetik a résztvevőket ezen az úton. Szeretettel várnak mindenkit.

100 éves a Mária Légió
Október 23-án, szombaton a Mária Légió megalakulásának 100. évfordulóját ünneplik a Segítő Szűzanya Comitium tagjai. A nagyváradi székesegyházban tartandó program keretében 12 órai kezdettel Böcskei László megyés püspök hálaadó szentmisét mutat be a jelenlévő papok és hívek közösségében.

Szent Vendel-napi búcsúk
A temesvári egyházmegyében temesvár-gyárvárosi plébániához tartozó magyarmedvesi Szent Vendel római katolikus templomban október 23-án, szombaton délután 4 órakor szentmise keretében ünneplik a templombúcsút.
Október 24-én, vasárnap a nagycsanádi plébániához tartozó Porgány római katolikus közössége ünnepli a templombúcsút. A Szent Vendel tiszteletére felszentelt templomban a szentmisét 12 órai kezdettel bemutatja és szentbeszédet mond Bene Tamás nagycsanádi plébános.

Főpásztori szentmise Nagyváradon
Október 24-én, vasárnap, délelőtt 10 órakor Böcskei László nagyváradi megyés püspök mutat be szentmisét a nagyváradi román személyi plébánián, a kapucinus templomban. A főpásztor ez alkalommal a román ajkú híveket is szeretné buzdítani, hogy kapcsolódjanak be a püspöki szinódus egyházmegyei szakaszának a munkálataiba. Nemzeti hovatartozástól függetlenül Isten akarata mindannyiunkat arra hív, hogy a Szentlélektől nyert ajándékok révén együtt haladjunk és egymás szolgálatára legyünk.

Versíró pályázat
Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület versíró pályázatot hirdet 7–8. osztályos erdélyi, partiumi, bánsági diákok számára. A diákok legtöbb 2 versben, amelyek 25 sornál nem lehetnek hosszabbak, fogalmazhatják meg, hogy mit jelent számukra a szülővárosuk, szülőfalujuk; miért jó ott élni, miért jó oda visszamenni; miről ismerik meg, akik nem jártak még ott, mit ajánlanak a látogatók figyelmébe? A vers mellé egy fényképes bemutatkozást (név, postacím, e-mail-cím, születési dátum, iskola, segítő tanár) is csatolni kell, amelyet a verspalyazatazen­erdelyem2021@gmail.com e-mail-címre lehet elküldeni október 31-ig.
Eredményhirdetés online formában november 20-án, szombaton lesz a Cimbora magazin és az Erdélyt járók Facebook oldalán.

Időjárás: Ma a napsütést gyakran felhők zavarhatják meg, de csapadék nem valószínű. Gyenge, mérsékelt marad a nyugati-északnyugati szél. Reggelre foltokban pára, köd képződhet. Délután 11-17 fokot mérhetünk.
Öltözzünk melegen, rétegesen, nagy lesz a megfázás veszélye. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Vármezőn tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Az én Szent Mihályom
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia rajzpályázatot hirdet Az én Szent Mihályom címmel, a templom újranyitására-megáldására készülve.
A rajzok grafika, festészet, kollázs technikával készülhetnek.
A beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri négy korosztály szerint értékeli: óvodás, elemi osztályos, V.-VIII. osztályos és líceumi korosztály.
Az alkotásokat november 10-ig lehet leadni a Főtér 16. szám alatti plébániahivatalban, mellékelve a pontos nevet, életkort-osztályt és postai címet valamint telefon számot, e-mail címet is.
A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek, a legsikeresebb pályamunkák kiállításra is kerülnek Szentegyház utcai kiállítóteremben, továbbá megtekinthető lesz egy virtuális kiállítás is.
Érdeklődni a plébániahivatalban vagy a 0264-595252-es telefonszámon és az ,iroda@szmk.ro címen lehet.

Továbbképző papoknak
A Gyulafehérvári Érsekség a Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretén belül, november 8-9 között képzést hirdet, Erőszak-Erőszakmentesség címmel. A képzés célja az agresszió és az erőszak fogalmainak tisztázása, a felelősségek felismerése. Az erőszakmentesség, mint szemléletmód megismerése, elmélyítése. A bántalmazók és bántalmazottak segítésének, támogatásának lehetőségei. Erőszak megelőzési lehetőségek a lelkipásztori munkában.
A képzés koordinátora Kedves Rita segítő nővér.
Jelentkezni október 25-ig lehet, a ptk.ersekseg.ro oldalon.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
November 19-21 között a székelyudvarhelyi Szent Pio házban lelkigyakorlatot tart Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes és Hausdorf Ani klinikai pszichológus. Ezen a hétvégén az élettelen szokásokból való gyógyulásról és annak szentségéről, a gyónásról tartanak műhelymunkát.
A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órától regisztrációval kezdődik és vasárnap délben ebéddel zárul.
Érdeklődni és jelentkezni november 16.-ig a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon vagy a hazpio@gmail.com email címen lehet.

Időjárás: Ma a napsütést gyakran felhők zavarhatják meg, de csapadék nem valószínű. Gyenge, mérsékelt marad a nyugati-északnyugati szél. Reggelre foltokban pára, köd képződhet. Hajnalban néhol fagy is előfordulhat, délután 11-17 fokot mérhetünk.
Öltözzünk melegen, rétegesen, nagy lesz a megfázás veszélye. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt!

MRE Hírszolgálat, 2021. október 19.

About the author

majoros gabriella