2021. október 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Segítségnyújtás időseknek
Segítő Háló – több mint egy hívás néven indította el a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti fiókszervezete a zöld vonalát. A program célja, hogy segítséget nyújtsanak az egyedülálló idős-, fogyatékkal élő magányos embereknek.
Hétköznap reggel 8 és déli 12 óra között várják azon idősek jelentkezését, akik nehézségekkel küzdenek, a mindennapokban. A szervezet önkéntesei szívesen állnak a rászorulók rendelkezésére akár bevásárlásról, számla fizetésről, egy sétáról vagy beszélgetésről legyen szó.
A Máltai Szereteszolágalt várja az idősek hívását a 0748-312396-os telefonszámon.

Plébániai estek férfiaknak
Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián tovább folytatódnak a férjeknek, édesapáknak tartott plébániai találkozók.
A témákat, Ferenc pápa Apai szívvel kezdetű enciklikája alapján állítják össze, ezúttal az engedelmes apa tulajdonságait ismerhetik meg a résztvevők.
A találkozó következő alkalmára október 28-án, csütörtökön este 7 órától kerül sor.

Szent Simon és Júdás Tádé apostolok napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Esztelneken október 28-án, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebráns és szónok Urbán Erik ferences atya, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa.
Gyergyóalfaluban a búcsúünnep október 28-án, csütörtökön lesz, délután 5 órától. A szentmise főcelebránsa és szónoka Nagy László gyergyószárhegyi plébános.

Keresztút Újpécsen
A temesvár-szabadfalui római katolikus plébánia és az újpécsi görögkatolikus plébánia közös szervezésében október 29-én, pénteken délután 3 órai kezdettel az újpécsi temetőben keresztúti ájtatosságot tartanak. Az imák román, magyar és német nyelven hangzanak el.

Online biblianap
Online főegyházmegyei biblianapot szervez a Katolikus Magyar Bibliatársulat november 6-án, szombaton délelőtt 10 és délután fél kettő óra között. A nap témája, főszereplője Illés próféta lesz: „…szava lángolt, mint az égő fáklya”.
Előadó Oláh Zoltán biblikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának docense.
Jelentkezni november 2-ig lehet az orsolya.lakatos96@gmail.com e-mail-címen, illetve a 0747-680849-es telefonszámon.

Időjárás: Ma keleten, délkeleten majd a középső tájakon megnövekszik a fátyolfelhőzet, nyugaton, északnyugaton napos marad az idő. Csapadék nem várható.
Délután pedig 9-16 fokot mérhetünk. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosugrai Szent Kozma és Damján-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Elhunyt Schek László plébános
Schek László 1957 július 18-án született Monospetriben. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte, ahol 1989. június 25-én szentelték pappá. Segédlelkész volt Nagyvárad-Olasziban, plébános Királydarócon, Zilahon, Szalárdon, Kárásztelken, Tenkén és Szalacson.
Az elhunyt lelkipásztor lelki üdvéért ma délután fél kettőtől mutatnak be szentmisét a monospetri plébániatemplomban, majd 3 órától kezdődik a temetési szertartás a helyi temetőben.
Imádkozzunk lelki üdvéért, hogy a Jóisten vegye fel országába.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Október 29-én, pénteken kezdődik Sepsiszentgyörgyön az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyek helyszíne idén is a Tamási Áron Színház nagyterme és a Krisztus Király templom.
A jegyeket a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni, amely hétfőtől csütörtökig reggel 9-től délután 4, pénteken reggel 9-től és délután 3 óráig tart nyitva. A jegy ára 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.
A belépéshez kötelező az oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi hitelesített antigéngyorsteszt vagy védettséget igazoló irat felmutatása.

Fotópályázat
A katolikus galéria, az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér, fényképezőgéppel készített fotópályázatot hirdet a Szent Mihály Plébániatemplom renoválása, újranyitása és megáldása alkalmából a Szent Mihály-templom régi és új arca címmel.
Olyan fényképeket várunk, archív fotóktól kezdve a kortárs alkotásokig, amelyek a plébániatemplomot, illetve annak szerepét a város és az Egyházközség életében mutatják be.
A fekete-fehér vagy színes képeknél megengedett a kontraszt, színintenzitás, színkorrekció. Ugyanakkor nem manipulált fényképeket várnak.
A fotókat november 1-ig a muzeum@szmk.ro email címre kell beküldeni.
A díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntenek. Érdeklődni a muzeum@szmk.ro email címen lehet.

Időjárás: Ma keleten, délkeleten majd a középső tájakon megnövekszik a fátyolfelhőzet, nyugaton, északnyugaton napos marad az idő. Csapadék nem várható.
Újabb hideg reggelben lesz részünk, többfelé pára-, ködfoltokkal, a fagyzugos részeken pedig -5 foknál hidegebb lehet.
Délután pedig 9-16 fokot mérhetünk. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 26.

About the author

majoros gabriella