2021. október 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Hangverseny Szatmárnémetiben
Az elhunyt szeretteinkre való emlékezés jegyében, október 29-én, pénteken este 7 órától a szatmári székesegyházban szervez koncertet a Dinu Lipatti Filharmónia.
A vokál-szimfónikus hangversenyen a közönség Mozart életének utolsó darabját, a Requiem című gyászmisét hallhatja. Az előadásban közreműködik a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa is.
Az estre a 12. számú bérlet érvényes, jegyeket a filharmónia jegypénztárában lehet váltani.

Koraszülöttek hete
A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A Gyulafehérvári Caritas korai nevelő- és fejlesztőközpontja már hetedik éve szentel kitüntetett figyelmet számukra egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal.
A koraszülöttek hetét idén, november 4-11 között szervezik meg a marosvásárhelyi korai nevelő- és fejlesztő központban.
A eseménysorozat keretén belül három előadásra kerül sor, amelyek során a koraszülöttséget vizsgálják meg orvosi szemmel, a család és fejlesztő szakemberek szemszögéből.
Ezekre az alkalmakra koraszülött babát nevelő családokat, szakembereket és a téma iránt érdeklődő résztvevőket várnak.
A járványhelyzetre váló tekintettel a beszélgetés-sorozat online térben fog zajlani, amely előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas honlapján szereplő űrlap kitöltésével lehet.

Online biblianap
Online főegyházmegyei biblianapot szervez a Katolikus Magyar Bibliatársulat november 6-án, szombaton délelőtt 10 és délután fél kettő óra között. A nap témája, főszereplője Illés próféta lesz: „…szava lángolt, mint az égő fáklya”.
Előadó Oláh Zoltán biblikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának docense.
Jelentkezni november 2-ig lehet az orsolya.lakatos96@gmail.com e-mail-címen, illetve a 0747-680849-es telefonszámon.

Időjárás: Ma a többfelé párás, ködös reggelt követően sok napsütésre van kilátás, csak kevés felhő lesz az égen, de csapadék nem várható. Az északias szél gyenge lesz. Napközben 10-17 fokra számíthatunk.
Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bólyai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Plébániai estek férfiaknak
Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánián tovább folytatódnak a férjeknek, édesapáknak tartott plébániai találkozók.
A témákat, Ferenc pápa Apai szívvel kezdetű enciklikája alapján állítják össze, ezúttal az engedelmes apa tulajdonságait ismerhetik meg a résztvevők.
A találkozó következő alkalmára holnap este 7 órától kerül sor.

Szent Simon és Júdás Tádé apostolok napi búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Esztelneken holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebráns és szónok Urbán Erik ferences atya, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa.
Gyergyóalfaluban a búcsúünnep holnap lesz, délután 5 órától. A szentmise főcelebránsa és szónoka Nagy László gyergyószárhegyi plébános.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Október 29-én, pénteken kezdődik Sepsiszentgyörgyön az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyek helyszíne idén is a Tamási Áron Színház nagyterme és a Krisztus Király templom.
A jegyeket a városi kulturális szervezőirodában lehet megvásárolni, amely hétfőtől csütörtökig reggel 9-től délután 4, pénteken reggel 9-től és délután 3 óráig tart nyitva. A jegy ára 30 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej.
A belépéshez kötelező az oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi hitelesített antigéngyorsteszt vagy védettséget igazoló irat felmutatása.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
November 19-21 között a székelyudvarhelyi Szent Pio házban lelkigyakorlatot tart Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes és Hausdorf Ani klinikai pszichológus. Ezen a hétvégén az élettelen szokásokból való gyógyulásról és annak szentségéről, a gyónásról tartanak műhelymunkát.
A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órától regisztrációval kezdődik és vasárnap délben ebéddel zárul.
Érdeklődni és jelentkezni november 16.-ig a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon vagy a hazpio@gmail.com email címen lehet.

Időjárás: Ma a többfelé párás, ködös reggelt követően sok napsütésre van kilátás, csak kevés felhő lesz az égen, de csapadék nem várható. Az északias szél gyenge lesz. Hajnalban -6, 0, napközben 10-17 fokra számíthatunk.
Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami elsősorban a keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

MRE Hírszolgálat, 2021. október 27.

About the author

majoros gabriella